07 Ekim 2024 21:11

Kadınlar şiddete ve cinayetlere karşı sokakları ve meydanları doldurdu

Ülkenin dört bir yanında kadınlar, sokağa çıkmaya şiddete ve cinayetlere karşı ses çıkarmaya devam ediyor.

Fotoğraf:Evrensel

Paylaş

İkbal Uzuner ile Ayşenur Halil’in katledilmesi üzerine kadınların şiddete karşı eylemleri her gün büyüyor. Hafta sonu çeşitli kentlerde gerçekleştirilen basın açıklamalarının ardından bugün de kadınlar sokalardaydı. Üniversitelerde, liselerde, genç kadınlar kampüsleri, yurt önlerini, okul bahçelerini doldururken, birçok kentte kadınlar mahallelerinde sokağa çıktı.

İstanbul'da; Kadıköy Yeldeğirmeni, Tuzla Esenyalı, Maltepe Gülsuyu ve Küçükçekmece'de kadınlar sokağa çıkarken, Gebze'nin Ulaştepe ve Hürriyet mahallelerinde, İzmir'in Güzeltepe mahallesinde kadınlar yürüyüş gerçekleştirdi. Kayseri ve Manisa'da da kent meydanlarında toplanan kadınlar şiddete ve kadın cinayetlerine karşı ses çıkardı.

Üniversite kampüslerini dolduran binlerce genç kadın öfkesini dile getirirken, şiddete karşı gerçekleştirilen eylemlerde "Yaşamak istiyoruz, adalet istiyoruz" dedi.

Bölge illerinde de kadınlar sokaktaydı; Dersim, Malatya, Antep, Diyarbakır, Van ve Urfa'da sokakları dolduran kadınlar İstanbul Sözleşmesine de vurgu yaptı.

YELDEĞİRMENİ: HASTALIK DEĞİL, POLİTİK!

Kadıköyün Yeledeğirmeni mahallesinde kadınlar, Nuh Köklü Heykeli'nin önünde bir araya geldi ve Ali İsmail Korkmaz Parkına yürüdü.

Parkta basın açıklaması yapan kadınlar, "Tacizciler, tecavüzcüler cezasızlık politikalarıyla ödüllendiriliyor. Biz kadınlar devletin koruduğu erkekler tarafından her gün katlediliyoruz" dedi.

Sistematik şiddetin çeşitli bahanelerle aklanmaya çalışıldığını belirten kadınlar "Fail erkekler ne deli, ne uyuşturucu etkisinde, ne bilgisayar oyunlarından etkileniyorlar, ne dinledikleri müzik yüzünden öldürüyorlar! Öldürüyorlar çünkü yapabiliyorlar, çünkü bu devlet söylemleri ile cezasızlıkla, ceza indirimleri ile bu yolu açıyor" dedi.

MÜNFERİT DEĞİL, POLİTİK

Şiddet uygulayan erkeklerin "hasta" gibi lanse edilmesine itiraz ettiklerini belirten kadınlar, kadına yönelik şiddet ve cinayet haberlerinden sonra sorumlu olarak kadınların bulunduğu duruma itiraz etti, şiddetin asıl sebebinin şiddeti önlemeyen iktidar olduğunu vurguladı.

Beyoğlu'nda bir kadına cinsel saldırıda bulunan iki erkeğin kamuoyu tepkisi öncesinde serbest bırakıldığını hatırlatan kadınlar, şiddetin dikkate alınmadığını, önlemeye yönelik politikalar üretilmediğini söyledi. Açıklamada, "Bu eylemdeki tüm kadınlarla ve sesimizi duyan tüm kadınlara diyoruz ki birbirimizin çaresiyiz, en yakınızdaki eli tutun ve yüksek sesle haykırın biz bu sokaklarda özgür ve eşit bir yaşamı birlikte inşa edeceğiz! Evde, sokakta, kampüslerde, iş yerlerinde şiddete maruz kalan, failler cezasızlıkla ödüllendirildiği için katledilen, İstanbul Sözleşmesi feshedildiği için öldürülen biz kadınlarız. Özgecan Aslan için, Emine Bulut için, Pınar Gültekin için, Şule Çet için, Hande Kader için nasıl sokakları doldurduysak bugün de İkbal ve Ayşenur için sokaklardayız. Katledilen tüm kadınların hesabını sorup failleri yargılanana kadar da sokaklarda olacağız" diyerek tüm kadınlar mücadeleye çağrıldı.

ESENYALI

Esenyalı'da kadınlar Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğinin çağrısıyla, katledilen tüm kadınlar için buluştu. Mahallede yaşayan birçok kadın, iş çıkışı servislerden inen kadınlar eyleme katıldı.

GÜLSUYU

Gülsuyu Gülensu Kadın Dayanışma Derneğinin çağrısıyla Gülsuyu son durakta buluşan kadınlar, son zamanlarda yaşanan kadın cinayetlerine dur demek için heykel durağına kadar yürüdü. Burada açıklama yapan kadınlar, hayatları ve özgürlükleri için mücadele etmeye devam edeceklerini vurguladı.

KÜÇÜKÇEKMECE

Küçükçekmece Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneğinden kadınlar, kadın cinayetlerine karşı basın açıklaması gerçekleştirdikten sonra Atakent Ali İsmail Korkmaz Parkı'na yürüyüş gerçekleştirdiler.

Küçükçekmece kadın örgütlerinin çağrısıyla Atakent Ali İsmail Korkmaz Parkı'nda buluşan Küçükçekmeceli kadınlar kadın cinayetlerinin, kadına şiddetin, çocuk istismarları ve ölümlerinin politik ve sistemsel bir sorun olduğuna değinerek mücadele edeceklerini vurguladılar.

(EKMEK VE GÜL)


GEBZE'NİN MAHALLELERİ KADINLARIN SESİYLE İNLEDİ

Kocaeli'nin Gebze ilçesindeki Ulaştepe ve Hürriyet mahallesinde yaşayan kadınlar, gerçekleştirdikleri yürüyüşle kadın cinayetlerine karşı seslerini yükseltti.

Mahalle içerisinde "Kadın cinayetleri politiktir", "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" ve "Susma sustukça sıra sana gelecek" sloganları atan kadınlar tencere-tava çalarak tepkilerini gösterdi.

Mahalle içerisinde sloganlarla yürüyen kadınlara kapı önünde oturan kadınlar da katıldı. Yürüyüşün ardından Ulaştepe Mahalle Meydanında toplanan kadınlar adına basın açıklamasını mahalle sakinlerinden Dilesen Karataş okudu. "Bizler, Ulaştepe ve Hürriyet Mahallesinde yaşayan kadınlar olarak, kadına yönelik şiddetin her geçen gün artarak devam etmesine karşı sesimizi yükseliyoruz" diyen Karataş, "Bu taciz, tecavüz ve cinayetler, psikolojik sorunları olan 'cani'ler tarafından değil; kadınlara yönelik şiddetin cezasız kalmasıyla cesaret bulan, eril düzenin koruduğu faillerdir. Faillerin 'tekil' ya da 'marjinal' bireyler olarak sunulması, gerçekliği örtbas etmektedir. Bu bir sistem sorunudur ve bizler bu sistemin kökten değişmesini talep ediyoruz" dedi.

"FAİLLER CAYDIRICI CEZALARA ÇARPTIRILMALI"

"Hayatımızı ve geleceğimizi güvence altına almak için etkin yasalar ve bu yasaların tam anlamıyla uygulanması zorunludur" diyen Karataş, "Kadınların yaşamak için değil, eşit ve özgür bireyler olarak var olmak için mücadele etmesi gereken bir toplumda, önleyici ve koruyucu tedbirler derhal hayata geçirilmelidir. 6284 sayılı yasa tam anlamıyla uygulanmalı, kadınların koruma talepleri geçiştirilmeli ve failler caydırıcı cezalara çarptırılmalıdır" diye konuştu.

Kadına yönelik şiddete karşı mücadele edeceklerinin altını çizen Karataş, "Bizler, Ulaştepe ve Hürriyet Mahallesi kadınları olarak, kadına yönelik şiddetin son bulması, yasaların kadınları gerçekten koruyacak şekilde uygulanması ve faillerin cezasız kalmaması için buradayız. Hep birlikte, korkmadan, özgürce yaşayabileceğimiz bir dünya inşa edene kadar mücadelemize devam edeceğiz" dedi. (Gebze/EVRENSEL)


İZMİR GÜZELTEPE'DE KADINLAR AYAKTAYDI: SERKAN YILDIZ TUTUKLANSIN

İzmir'in Güzeltepe mahallesinde toplanan kadınlar Çiğli'de işe giderken boşandığı eşi Sarkan Yıldız tarafından silahla yaralanan Özge Polat için yürüdü. Yoğun bakımda tedavi gördüğü belirtilen Özge Polat için bir araya gelen kadınlar yaşadığı mahalle olan Güzeltepe'de basın açıklaması ve yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe yoğun katılım gösteren mahalleli “Serkan Yıldız tutuklansın”, “Faillerden hesabı kadınlar soracak”, “Kadın, yaşam, özgürlük” sloganlarıyla yürüdü.

ÖZGE POLAT'IN ANNESI: KATİLLER GEZIYOR DEVLET SERBEST BIRAKIYOR

Açıklamaya katılan Özge Polat’ın annesi, “Kızım polislere şikayet etmesine rağmen devlet, savcı, polis koruyamadı. Katiller geziyor devlet serbest bırakıyor. Benim kızımın faili şimdiki iktidar” diyerek tepki gösterdi.

“FAİLLERE ÇIKARDIKLARI AFLAR ŞİDDETİ BESLİYOR”

Kitle adına açıklamayı okuyan Doğa Gündüz, “Dün İstanbul'da yaşanan kadın katliamına öfkemiz ve acımızla isyan ederken bugün yanı başımızda Güzeltepe'de Özge Polat'ın eski eşi tarafından canına kast edilmesiyle uyandık. Sorumlular ise seyrediyor, toplumsal tepkinin büyüdüğü her olayda boş hamasetle görev savıyor, sorumluluklarını gizlemek için sahtekarca açıklamalar yapıyorlar. Bu ülkede tacizciler, istismarcılar karakollardan, adliyelerden elini kolunu sallayarak çıkıyorsa, kadınlar ellerinde uzaklaştırma kararları ile sokak ortasında paramparça ediliyorsa, bir  ilişkileri ile bir çocuk cinayetinin izlerini elbirliği ile yok ediyorsa, adalet işlemiyorsa bu iktidarın politikaları onlara izin verdiği içindir! İktidar ve onun gerici ortaklarının 6284 sayılı yasayı hedefe koymaları, İstanbul Sözleşmesinden çıkmaları, şiddete karşı etkin koruma ve önleme mekanizmalarını işletilmemeleri, infaz kanunu değişiklikleri ile kadına ve çocuğa karşı suç işlemiş faillere çıkardıkları aflar giderek vahşileşen şiddeti besliyor” diye belirtti. (İzmir/EVRENSEL)


MANİSA KADIN PLATFORMU: ÖFKELİYİZ, İSYANDAYIZ!

Manisa Kadın Platformu, Manolya Meydanında toplanarak kadın cinayetlerini ve AKP-MHP iktidarının politikalarını protesto etti. Platform adına açıklamayı okuyan Bengi Kanat, "Uygulanmayan yasalarla cesaret bulan failler yaşamlarımıza göz dikmeye devam ederken binlerce suçluyu çıkardığı uyduruk aflarla sokağa salan AKP ve işbirlikçilerine karşı yaşamlarımızı savunmaya devam ediyoruz" dedi.

Ayşegül Halil ve İkbal Uzuner'in sadece katil Semih Çelik tarafından öldürülmediğini iafe eden Kanat, "Cezasızlıkla faillere ödül veren erkek yargı tarafından, kutsal aile yalanlarıyla kadını her alandan alıkoymak isteyenler tarafından, kadın düşmanı politikaları bir bayrak gibi taşıyan erkek devlet tarafından, sırtı sıvazlanan eril tahakküm tarafından, çocuklar öldürülürken araştırılmasına engel olan bu iktidar tarafından katledildi" dedi.

İstanbul Sözleşmesinden çıkılmasının ardından kadın cinayetlerinin arttığını vurgulayan Kanat, "Kadınları koruyamayan bu iktidar ve devlet aygıtları bize hesap vermek zorundadır" dedi.

Kanat, İstanbul Sözleşmesinin yeniden yürürlüğe girmesi, 6284 sayılı yasanın etkin bir şekilde uygulanması ve kadın cinayetlerinin son bulması için mücadeleyi büyüterek sürdüreceklerini vurguladı. (Manisa/EVRENSEL)


KAYSERİ KADIN PLATFORMU: CİNAYETLERİN ÜSTÜ KAPATILMAYA ÇALIŞILIYOR

İstanbul’da katledilen İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil için Kayseri Kadın Platformunun çağrısı ile onlarca kadın bir araya geldi. “Haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz” diyen kadınlar, son dönemde artan kadın cinayetlerinin politik olduğunu, hastalık denilerek politik cinayetlerin üstünün iktidar eli ile kapatılmaya çalışıldığını vurguladılar. Açıklamayı ise Türk Kadınlar Birliği adına Ayşe Uzunlu okudu.

Açıklama öncesi Kadın Platformu adına konuşan Av. Eylem Sarıoğlu, “Bugün burada katledilen kadın kardeşlerimiz için, tacize ve tecavüze uğrayan çocuklarımız için buluştuk. Bizler biliyoruz ki, onların katilleri, failleri bu suçları işleyenler değil. Onlara güç veren iktidarlar, onlara güç veren bakanlar, onlara güç veren medyadır, erkek egemen sistemdir. Bu cezasızlık halinin her erkeğe güç ve güven verdiğinin farkındayız” ifadelerini kullandı.

"BİR HAFTADA 7 KADIN KATLEDİLDİ"

Bir hafta içinde 7 kadının öldürüldüğünü vurgulayan Ayşe Uzunlu, Kadınlar hafızalardan silinmeyecek şiddette, vahşetle öldürülüyor. İkbal Uzuner: 19 yaşında, Semih Çelik tarafından kafası kesilip vücudu parçalara ayrılarak öldürüldü. Ayşenur Halil: 19 yaşında, Semih Çelik tarafından İkbal'den tam yarım saat önce boğazı kesilerek öldürüldü. Boşanmak isteyen kadın, kocası tarafından öldürüldü. İstanbul Beyoğlu’nda sokağın kalabalıklığına bakmadan korkusuzca genç kıza tecavüz etmeye kalkan iki psikopata ne demeli? İlk suçları değil, ceza alacaklarını bilseler bu kadar rahat olurlar mı? Suçlular önce serbest bırakıldı. Sosyal medya yıkılmasa tutuklanmayacak, elini kolunu sallaya sallaya sokakta gezmeye devam edecekti. Evet ama sosyal medyanın bir de öteki yüzü var. Sosyal medya bir taraftan suçluların cezasız kalmaması için işe yararken bir yandan da marjinal gruplar tarafından kadın düşmanlığı için kullanılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasında; “Kadın cinayetleri politiktir”, “aklama, saklama katilleri yargıla”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz itaat etmiyoruz” sloganları atıldı. (Kayseri/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Manisa'da 10 Ekim Katliamı’nda yitirilenler anıldı

SONRAKİ HABER

İsrail Lübnan'a denizden saldırıya hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa