08 Ekim 2024 11:29

Üniversitelilerin yüzde 70’i öğün atlıyor

Eğitim Sen Ankara 5 No’lu Şube’nin anketine göre üniversite öğrencileri gelecek kaygısının yanı sıra barınma ve beslenme sorunuyla karşı karşıya. Üniversite öğrencilerinin yüzde 70’i öğün atlıyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Ankara 5 No’lu Şube’nin 12 farklı üniversiteden 279 öğrenciyle yaptığı anket üniversitelilerin gelecek kaygısının yanı sıra barınma ve beslenme sorunuyla karşı karşıya olduğunu ortaya koydu. Örgün eğitimde 3 öğrenciden 1’inin okula aç gittiği bilinirken ankete katılan üniversitelilerin de yüzde 70’inin öğün atladığı görüldü. Barınma konusunda ise sadece 3 öğrenciden 1’i devlet yurdunda kalabildiğini söyledi.  

BESLENME CİDDİ SORUN

Beslenme öğrenciler için önemli bir sorun. Öğrencilerin neredeyse üçte ikisi aylık geliri ile yeterli ve dengeli beslenemediğini belirtiyor. Yaklaşık yüzde 70’i de günde en az bir ana öğünü atladığını anlatıyor. Buna ek olarak öğrencilerin yarısından fazlası okul yemekhanesinde verilen yemeklerin doyurucu olmadığını, okulda ve yurtta yemeklerin sağlıklı olmadığını dile getiriyor. Bu yüzden öğrencilerin yine yüzde 56’sı bazen okul ve yurtta yemek yemediği günler olduğuna işaret ediyor.

3 KİŞİDEN 1’İNE YURT VAR

Anketin en çarpıcı sonuçlarından biri ise öğrencilerin yaklaşık 3’te 1’inin devlet yurdunda kalabildiğini gösteriyor.  İktidarın tüm aksi propagandasına rağmen kamu yurtlarının kapasitesi yetersiz kalmakta. 2023 verilerine göre Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında kalan öğrenci sayısı 880 bin iken aynı yıl üniversite öğrencisi sayısı 7 milyon civarında. Özel yurtta kalan öğrencilerin yaklaşık yüzde 66’sı ise yurt ücretlerinin yüksekliğinden ve ödemekte zorlandıklarından şikayetçi.  Ankete katılan öğrencilerin sadece yüzde 48.6’sının ailelerinin olanaklarıyla geçindiğini, katılımcıların yarısının kredi/burs gibi olanaklardan yararlanamadığını ortaya koydu. Öğrencilerin yaklaşık yüzde 67’si ise ailesine yük olduğunu düşünüyor.

EN BÜYÜK KAYGI İŞSİZLİK

Anketin en çarpıcı sonuçlarından biri öğrencilerin henüz okurken işsizlik ve gelecek kaygısı yaşadığını gösteriyor. Öğrencilerin yaklaşık yüzde 73’ü işsiz kalacağından, yüzde 80’i ise geleceğinden endişe ettiğini aktarıyor. Katılımcıların yaklaşık dörtte üçü gelecekte iş bulamayacağı endişesi taşıyor. Ayrıca yaklaşık yüzde 46’sı üniversiteden beklediğini bulamadığını aktarıyor.  Ekonomik sorunlar nedeniyle öğrenciler şu sorunları yaşadıklarını sıralıyor: “Yeterli burs olanağı yok. Aylık gelir masrafları karşılamıyor. Ekonomik nedenlerle sağlıklı beslenememe ve sinema/tiyatro gibi ‘faaliyetlere katılamıyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bahçeli: Hiçbir partiyle kategorik olarak alıp veremeyeceğimiz bir şey yoktur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa