08 Ekim 2024 12:45

“ABD Lübnan’da ateşkes istemiyor”

CNN International’a konuşan ABD’li yetkililer, Biden yönetiminin, çatışmaları durdurmak yerine İsrail’in “Lübnan’daki ve İran’a karşı operasyonlarını şekillendirmeye çalıştığını” söylediler.

Joe Biden ve Binyamin Netanyahu | Fotoğraf: U.S. Embassy Jerusalem/Flickr CC BY 2.0

Paylaş

ABD merkezli CNN International’a konuşan ABD’li yetkililer, Biden yönetiminin, İsrail’in reddettiği ateşkes anlaşmasını yeniden canlandırmaya çalışmadığını ve çatışmaları durdurmak yerine İsrail’in “Lübnan’daki ve İran’a karşı operasyonlarını şekillendirmeye ve sınırlandırmaya çalıştığını” söylediler. Bu arada İsrail ve ABD’li savunma bakanları çarşamba günü bir araya gelerek İran’a saldırıyı görüşecekler.

ABD, İSRAİL’İ DURDURAMIYOR MU? 

ABD’nin, İsrail’in üç haftadan kısa bir sürede 1400’den fazla kişinin ölümüne ve 1 milyondan fazla kişinin yerinden edilmesine neden olan yoğun bombardımanını ve Lübnan’a yönelik kara işgalini durdurmaması karşısında pozisyonu tartışılıyor. 

Yetkililere göre, Biden yönetimi, İsrail’in "sınırlı olacağına" söz verdiği operasyonun yakında daha büyük ölçekli ve uzun süreli bir çatışmaya dönüşeceğini düşünüyor. 

ABD’li yetkililer, İsrail’in başlangıçta Lübnan’a çok daha büyük bir kara harekâtı planladığını, ancak ABD’nin İsrail’i geri adım atmaya ikna ettiğini iddia etti. CNN’e konuşan üst düzey bir ABD’li yetkili, “Onları harekete geçmekten alıkoyamayız ama en azından nasıl görüneceğini şekillendirmeye çalışabiliriz” dedi. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller da pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Militanları hedef alma, Hizbullah’ın altyapısını çökertme ve Hizbullah’ın kapasitesini azaltma kabiliyetlerini destekliyoruz, ancak İsrail’in geçmişte sınırlı operasyonlar gibi görünen operasyonlara girip aylarca ya da yıllarca kaldığı pek çok durumun da farkındayız. Ve nihayetinde görmek istediğimiz sonuç bu değil” ifadelerini kullandı. 

Eski bir İsrailli diplomat olan Alon Pinkas, CNN’e yaptığı açıklamada, “Amerikalıların şu anda elindeki tek koz Savunma Bakanı'nı Washington’a çağırmak ve zaman kazanmak” dedi. 

Ancak ABD’nin “İsrail’e engel olamadığı” yönündeki iddialar gerçeği yansıtmıyor. İsrail’in silahlarının yüzde 70’ini sağlayan ve önemli istihbarat ve hava savunma desteği sunan ABD, İsrail’e engel olma konusunda herhangi bir yaptırım uygulamamış durumda. Tersine silah satışı ve askeri maddi yardımlar artarak devam ediyor. ABD geçtiğimiz haftalarda 8,7 milyar dolarlık askeri yardımı İsrail Savunma Bakanlığına iletti.

GALLANT VE AUSTIN’DEN İRAN’A SALDIRI BULUŞMASI 

Bu arada İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın çarşamba günü ABD’li mevkidaşı Lloyd Austin ile bir araya gelmesi planlanıyor. Biden yönetimi, bu ziyaret ile İsrail’in İran’a karşı saldırılarını koordine edecek.

Gallant, İsrail’in İran’a karşılık vermeye hazırlanırken ABD ile yakın koordinasyon içinde olduğunu, ancak İsrail’in nasıl misilleme yapacağı konusunda nihai kararı kendisinin vereceğini söylemişti.

Gallant pazar günü CNN’e verdiği demeçte “Her şey masada” demişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Esenyurt'ta kaza yapan motokurye hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa