08 Ekim 2024 13:27

Sennur Sezer ilk şiirlerini yazdığı Küçükçekmece’de anıldı

Sennur Sezer ilk kitabı Gecekondu’nun şiirlerini yazdığı Küçükçekmece’de anıldı. 2. Küçükçekmece Kitap Günleri’nin kapanışında yapılan anmada Güney Özkılınç ve C. Hakkı Zariç konuşmacı olarak yer aldı

Fotoğraf: Küçükçekmece Belediyesi

Paylaş

Sennur Sezer ilk kitabı Gecekondu’nun şiirlerini yazdığı Küçükçekmece’de anıldı. Küçükçekmece Belediyesi ve Yayıncılar Kooperatafi’nin düzenlediği 2. Küçükçekmece Kitap Günleri’nin kapanış konuşmasında Güney Özkılınç ve C. Hakkı Zariç konuşmacı olarak yer aldı.

Babasıın demiryolu işçisi olması nedeniyle Halkalı’ya taşınan ve ilk gençlik yılları Küçükçekmece’de geçen Sennur Sezer, aramızdan ayrılışının 9. yılında “Küçükçekmece’nin Edebiyat Durağı’nda Bir Gecekondu Şairi: Senner Sezer” başlıklı panelle anıldı.

NÂZIM’IN BURSA YILLARI’NDA SENNUR SEZER ETKİSİ

Yazar Güney Özkılınç, yaptığı konuşmada Küçükçekme’den yolu geçen şair ve yazarları sıralayarak, Sennur Sezer’le olan anılarına değindi. Yaşar Kemal, Hasan İzzettin Dinamo, Çetin Altan, Yusuf Ahıskalı, Rıfar Ilgaz gibi şair ve yazarlın Küçükçekmece’de geçirdikleri yılları anlatan Özkılınç, Sennur Sezer’in de bir demiryolu işçisi alilenin çocuğu olarak Halkalı’da yaşadığı yılları anlattı. Sennur Sezer’in ilk kitabı Gecekondu’nun yayımlandığı yıllarda Halkalı’da yaşadığını söyleyen Güney Özkılınç, şairle tanışımalarını ve hayatındaki etkilerini dinleyiciler ile paylaştı. Nâzım’ın Bursa Yılları üzerine araştırma yapması ve kitabı yayına hazırlamasında Sennur Sezer’in etkisi ve yönlendirmesine değinen Güney Özkılınç, “Nâzım Hikmet’in Bursa hapishanesinde geçirdiği yılları Bursa’da yaşayan birinin yazması gerektiği, çünkü tanıklardan bir kısmının hayatta olduğu Bursa’da yaşadığı” fikrini Sennur Sezer’in verdiğini ve çalışmaya bu fikirle başlayarak kitabı yayına hazırladığını söyledi.

HEPİMİZ SENNUR SEZER’İN GECEKONDUSUNDA BÜYÜDÜK

Manos Kitap editörü şair C. Hakkı Zariç de Sennur Sezer’in Gecekondu şiirini okuyarak konuşmasına başladı. “Nasıl ki Rus edebiyatının Gogol’ün Palto’sunun cebinden çıktığı gibi bir gerçek varsa, biz bir kuşak Sennur Sezer’in Gecekondu’sunda büyümüş şairler olarak var olduk. Türkiye’deki şairlerin önemli bir kısmı da Sennur Sezer’in Gecekondu’sunda büyüdü” dedi.

Sennur Sezer’in şiirlerinden örnekler sunarak savaş yıllarından 12 Eylül askeri darbesine, Aydınlar Dilekçesi’nden grev çadırlarına uzanan geniş bir yelpazede Direnç’i anlatan Zariç, “Sennur Sezer’in bir şair olmakla birlikte, bir eylem ve örgüt insanı olduğu”nu söyledi.

Güney Özkılınç ve C Hakkı Zariç de Sennur Sezer’in Perşembe Mektupları’nda anılmaktan son derece mutlu olduklarını dile getirerek, bu mektupların edebiyatımıza ve edebiyatçılarımıza kattıkları üzerine konuşmalar yaptı.

PLAKETLERİ KÜÇÜKÇEKMECE BELEDİYE BAŞKANI VERDİ

2. Küçükçekmece Kitap Günleri’nin kapanış konuşmasını Sennur Sezer üzerine yapan Güney Özkılınç ve C. Hakkı Zariç’i dinleyenler arasıdaki Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi konuşmacıların plaketlerini vererek Sennur Sezer’e dair okumalarına değindi. Kitap Günleri’ne katılan yayınevlerine, yazar, şair ve yayıncılara teşekkür eden Çebi, çalışma arkadaşlarını kutlayarak Kitap Günleri’ni sürdürmek ve daha çok okuyucuya ulaşmak için çaba göstereceklerini” dile getirdi. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Beşiktaş’taki gece kulübü yangını davasının ikinci duruşması görülüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa