08 Ekim 2024 14:35

Cengiz Holding'e karşı Ankara'da açıklama: "Ne Cerattepe'de ne de Arhavi'de yenileceğiz"

Cengiz Holding'in Artvin Arhavi'de yapmak istediği, 10 köyü kapsayan maden projesine karşı çıkan bölge halkı Ankara'da açıklamada bulundu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Cengiz Holding'e ait Eti Bakır A.Ş'nin Artvin Arhavi'de yapmak istediği, 10 köyü kapsayan maden projesine karşı çıkan bölge halkı Ankara'da bulunan Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünün (MAPEG) önünde açıklama yaptı.

Açıklamada konuşan Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, "Türkiye madencilik bağlamında ciddi bir kuşatma altında. Aslında bütün doğal varlıklarımızla ilgili bunu kolayca söyleyebiliriz. Ancak uluslararası şirketlerin Türkiye'deki maden sahalarını çok cüzi fiyatlara kapattıklarını biliyoruz. Üretilecek olan her değer bu ülkenin geleceğinin yüzde 98'sinden fazlası yurtdışındaki şirketlerin kasalarına gitmektedir. Kazdağları, Cerattepe ile ilgili epey bilgiyi biliyoruz. TEMA bir çalışma yaptı ve 29 ilin maden haritalarını ortaya koydu. 29 ilin yüzde 67'si madene ruhsatlı. Haritalarda görülmeyen ancak şirketlerin kolaylıkla maden arama yapabildiği kısaca bütün yurt sathı her türlü maden aramaya açık" dedi. EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, "Arhavili, Ardanuçlu, Hopalı, Artvinli hemşerilerim onlara buradan seslenmek istiyorum. Onların şahsında tüm Türkiye'deki işçi ve emekçilere seslenmek istiyorum. Edirne'den Hakkari'ye, Artvin'den Muğla'ya bu ülkenin zenginliklerini ve doğasını birleşerek; köy köy, kent kent, fabrika fabrika birleşerek bu sorundan kurtarmak zorundayız" diye konuştu.

Cengiz Holding'e ait ETİ Maden A.Ş.'nin, Arhavi'de 10 köyü kapsayan 1930 hektarlık alanda yapmak istediği maden projesine karşı Arhavi halkı MAPEG önünde bir araya geldi. Açıklamaya CHP'li vekiller Sibel Suiçmez, Uğur Bayraktutan, Utku Çakırözer, Ömer Fethi Gürer, Seyit Torun, Okan Konuralp, Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, SOL Parti Başkanlar Kurulu üyesi İlknur Başer ile SOL Parti Meclis Üyesi Sercan Dede ve çok sayıda Artvinli yurttaş katıldı.

"29 İLİN YÜZDE 67'Sİ MADENE RUHSATLI"

"Cerattepe bizimdir, bizim kalacak", "Katil şirket, Arhavi'den defol" sloganlarının atıldığı açıklamada konuşan Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, "Türkiye madencilik bağlamında ciddi bir kuşatma altında. Aslında bütün doğal varlıklarımızla ilgili bunu kolayca söyleyebiliriz. Ancak uluslararası şirketlerin Türkiye'deki maden sahalarını çok cüzi fiyatlara kapattıklarını biliyoruz.Üretilecek olan her değer bu ülkenin geleceğinin yüzde 98'sinden fazlası yurtdışındaki şirketlerin kasalarına gitmektedir. Kazdağları, Cerattepe ile ilgili epey bilgiyi biliyoruz. TEMA bir çalışma yaptı ve 29 ilin maden haritalarını ortaya koydu. 29 ilin yüzde 67'si madene ruhsatlı. Haritalarda görünmeyen ancak şirketlerin kolaylıkla maden arama yapabildiği kısaca bütün yurt sathı her türlü maden aramaya açık" dedi.

Artvinlinin karşı olmasının sebepleri olduğunu ifade eden Kurdoğlu, "Artvin'den, Trabzon'dan en son İliç'ten biliyoruz tarumar edilmiş bir doğa var. Buraların rehabilite edildiği de yalan. Asla rehabilite edilmesi söz konusu değil. Dördüncü sınıf madenlerin rehabilite edildiği tek saha yok. Bunu Doğa Bilimi eğitimi almış biri olarak söylemek isterim" diye konuştu.

"ÇEVRE KAYGISI GÜTMEDEN ÇALIŞIYORLAR"

Türkiye'de çok sayıda çok uluslu şirketlerin olmasının da sebepleri olduğunu ifade eden Kurdoğlu, "Çevre kaygısı gütmeden bizde madencilik yapılıyor, sonra işçi ücretleri son derece düşük ve onların çalışma koşulları da son derece kötü. Kısaca bir sömürge olarak yapılan madenciliğin, madenin çıkarıldığı ülkeye tek bir faydası yok. Bir tek madeni alıp kendi ülkesine götürene faydası var" dedi.

BAYRAKTUTAN: MAPEG TÜRKİYE'Yİ PARSEL PARSEL SATAN KURUMDUR

Açıklamada CHP adına Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan söz aldı. Bayraktutan, "Şu arkamda duran kurum Türkiyedeki ihalelere fesat karıştıran kurumdur. Türkiye'yi parsel parsel satan kurumdur. Cerattape'de oynanan oyunu şimdi Arhavi'de oynamak istiyorlar. Biz geçmişte de söyledik, Mehmet Cengiz'le bu işin sonunda karşı karşıya gelmeyelim  dedik. Ama geldik. O zaman söylüyoruz; Mehmet evine git, Arhavi'ye, Artvin'e dokunma" diye konuştu.

BAYHAN: ÜLKENİN ZENGİNLİKLERİNİ KÖY, KENT VE FABRİKALARDA BİRLEŞEREK KURTARACAĞIZ

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili İskender Bayhan konuşmasında bir arada mücadele etmenin önemine vurgu yaptı. Bayhan "Sömürgecilik tarihinde çok Kızılderili atasözü vardır. Onlardan biri şöyle der; 'Beyaz adam geldiğinde onun elinde incil, bizim elimizde toprak vardı. İncil'i bize verip, uyuyun dedi. Uyandığımızda incil bizim, toprak onun olmuştu. Bu ülkeyi yöneten saray rejiminin yerli ve yabancı tekellerin hizmetkarı bir iktidarın, enerji ve maden politikasının kendisi, halkın topraklarının bu memlekete ait olan zenginlikleri al, yerli yabancı devletlere ver, halkın eline de kuranı bayrağı ver, buna razı et, bunun adınına da yerli ve milli enerji politikası de. Bunu da her yerde her vesileyle Türkiye'yi büyütecek tek politika olarak halka yutturmaya çalış. İşte buna itiraz eden Arhavili, Ardanuçlu, Hopalı, Artvinli hemşerilerim onlara buradan seslenmek istiyorum. Onların şahsında tüm Türkiye'deki işçi ve emekçilere seslenmek istiyorum. Edirne'den Hakkari'ye, Artvin'den Muğla'ya bu ülkenin zenginliklerini ve doğasını birleşerek; köy köy, kent kent, fabrika fabrika birleşerek bu sorundan kurtarmak zorundayız" diye konuştu.

BAŞER: SENİN YAPTIĞIN İŞLER CENNETİ CEHENNEME ÇEVİRMEKTİR

SOL Parti Başkanlar Kurulu üyesi İlknur Başer de söz alarak şunları ifade etti. "Bu ülke altın tepsiler içinde uluslararası şirketlere ve onların yerli işbirlikçileri lan Cengizlere, Limak'lara ve Kolin'lere koşusuz şartsız işte buradan ihalelerle peşkeş çekiliyor. Cengiz geçen gün bir açıklama yaptı. Halka hakaret ve küfürde üstad kendisi. Dedi ki, 'benim yaptığım işlere bakın, onları örnek alın'. Sayın Cengiz, senin yaptığın işler cenneti cehenneme çevirmektir. Sen nasıl bir imtiyaza sahipsin ki, 10 yılda 32 kamu ihalesi alıyorsun. Ve doğasıyla, suyuyla cennet olan bir yeri, Arahavi'y cehenneme çevirmek istiyorsun. Cengiz senin yaptığın işleri örnek almayacağız. Sen bu halka hesap vereceksin" diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

2 bin 60 yataklı İzmir Şehir Hastanesi’nde 12 saat yoğun bakımda yer bulunamadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa