Hatimoğulları'dan Bahçeli'ye: Atılacak adımları izleyeceğiz
Devlet Bahçeli'nin "DEM Partiye uzattığımız el 'Gelin Türkiye partisi olun' teklifidir" sözlerine yanıt veren Tülay Hatimoğulları, "DEM Parti zaten bir Türkiye partisi" dedi.
Fotoğraf: MA
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, partisinin Meclis grup toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin "DEM Partiye uzattığımız el 'Gelin Türkiye partisi olun' teklifidir" sözlerine yanıt veren Hatimoğulları, "DEM Parti zaten bir Türkiye partisi" dedi ve "Atılacak adımları izleyeceğiz. Normalleşme midir? İç barış mıdır? İsmi ne olursa olsun, somut olması gereken şey, sorun zincirinin çözümüne dair sağlıklı bir politik programın ortaya çıkması” ifadelerini kullandı.
October 8, 2024
"DEM PARTİ ZATEN TÜRKİYE PARTİSİ"
Bahçeli, DEM Partiye uzattığı el için "Milli birlik ve kardeşliğimizin mesajıdır. 'Gelin Türkiye partisi olun, gelin teröre cephe alın, gelin bin yıllık kardeşliğimizde kenetlenin' temenni ve teklifidir" açıklamasında bulunmuştu. Hatimoğulları'nın yanıtı ise şöyle oldu:
“DEM Parti zaten bir Türkiye partisi. DEM Parti, kendi içindeki temsiliyetler başta olmak üzere Türkiye’deki bütün halkların ve inançların temsil edildiği, var olduğu bir parti. Biz Türkiye’nin genel anlamda doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine kadar barış ve huzur içinde olması için mücadele eden bir siyasi partiyiz. Türkiye’de özgürlükleri, barışı, adaleti savunurken bir Türkiye partisiyiz zaten. Türkiye partisi olduğumuz için bunları savunuyoruz.”
NEDİR BU "YOL TEMİZLİĞİ"?
Grup toplantısındaki konuşmasında yeni anayasa için "yol temizliğine" ihtiyaç olduğunu dile getiren Hatimoğulları, sözlerine şu şekilde açıklık getirdi:
"Yeni bir anayasa yapımına ihtiyaç olduğunu her daim belirttik. 12 Eylül anayasasıyla gidilemez. Yol temizliğinden kastımız; bugün yargıda çok fazla hatalar var, orada bir düzenlemenin yapılması; başta Kobane ve Gezi davası olmak üzere AİHM kararlarının uygulanması… Özgürlüklerin kısıtlanmasının ortadan kalkması, asgari düzeyde demokratikleşmenin sağlanması. Açlık ve yoksulluk konusunda çok ciddi adımlar atılmalı. Bölgenin etrafını, içini, Türkiye’nin sınırlarına dayanmış olan savaşların, bu ateş çemberinin ülkemize yansıma ihtimali yüksektir. Türkiye’deki bütün siyasi partilerin, oluşumların ve demokrasi güçlerinin bunu büyük bir olgunlukla, genişlik ve dirayetle değerlendirmesi lazım. Barışı nasıl tesis edebiliriz? Türkiye’nin tabii ki iç barışa ihtiyacı vardır.”
"ATILACAK ADIMLARI İZLEYECEĞİZ"
"Bahçeli’nin ılımlı mesajlarının" ve “Yeni döneme giriyoruz” şeklindeki sözlerinin sorulması üzerine ise Hatimoğulları, şunları kaydetti:
“Kendilerinin ne kastettiğini, ajandalarının ne olduğunu bizler bilmiyoruz. Bizlere ve kamuoyuna açıklanmadığı için yapılan konuşmaları sadece yorumlayabiliyoruz. Eğer yeni bir dönem açılacaksa bu da yol temizliğiyle ilgili olan bir şeydir. Bugün Türkiye’de gerçekten kronikleşmiş bir sorun var. Türkiye’nin demokratikleşmesinin önünde engel Kürt sorunun barışçıl ve demokratik çözüme kavuşması. Bu anlamıyla önemli bir adım olacaktır. Yargının bu kadar saray taraftarı olması, ‘AYM kapatılsın’ diyecek kadar ileriye gidilmesi, geçmiş dönemde çok eleştirdiğimiz ve doğru bulmadığımız konular. Yargıyla ilgili adımların atılması çok elzemdir. Bu konularda atılacak adımları biz de izleyeceğiz hep beraber. Normalleşme midir? İç barış mıdır? İsmi ne olursa olsun, somut olması gereken şey, Türkiye’deki bütün bu sorun zincirinin çözümüne dair sağlıklı bir politik programın ortaya çıkması gerekiyor.”
DEM PARTİLİ DOĞAN: UZLAŞIYLA ÇÖZMEK İSTİYORUZ
DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan da konuya dair Medyascope'ta Ruşen Çakır'a konuştu.
Doğan, Devlet Bahçeli'nin DEM Parti grubuyla selamlaşmasının kıymetli olduğunu ancak bunun bir "başlangıç noktası" olması gerektiğini söyledi.
Tokalaşmanın kendilerinden çok Türkiye için anlamlı olduğunu söyleyen Doğan, Bahçeli'nin sözlerini de hatırlatarak, önümüzdeki sürece ilişkin değerlendirme yapmak adına henüz erken olduğunu belirtti. Doğan, şunları kaydetti:
"Selamlaşmak, tokalaşmak çok kıymetli çünkü biz şunu söylüyoruz zaten. DEM Parti olarak uzlaşıyla, diyalogla çözelim sorunlarımızı, konuşarak çözelim diyoruz. Bu bir başlangıç noktasıysa normal bir selamlaşmanın ötesinde bir anlam içerir elbette bizim için. Bunu görmek gerekir. Bunun için şu anda buna dair bir yorumda bulunmak için erken. Ama bu yalnızca bir tokalaşmaysa tabii ki biz de o selamı aldık zaten ama bu tokalaşmanın bizden çok Türkiye için bir anlamı var. Bunlar yalnızca güne, döneme ve bazı siyasi partilerin çıkarlarına göre planlanmış işler değilse anlamı var. Bahçeli 'Ben bunu Cumhurbaşkanı Erdoğan 'ı dinledikten sonra bir birlik ve beraberliğe ihtiyacımız olduğu, Meclis çatısı altında bulunan grupların huzur içinde birlikte çalışmaları gerektiğini söyledikten sonra böyle bir karar verdim' diyor. Ekstra bir anlam yüklemiyor." (POLİTİKA SERVİSİ)