09 Ekim 2024 11:05

CHP’li Gezmiş: Kokarca nedeniyle rekolte düştü, acil devlet desteği

Kahverengi kokarcanın fındıkta rekoltenin düşmesine neden olduğunu ve üreticiyi de mağdur ettiğini söyleyen CHP’li Gezmiş, acilen devlet desteğinin sağlanması gerektiğini kaydetti.

Fotoğraf: Fırat Turgut/EVRENSEL

Paylaş

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş, kahverengi kokarcanın Karadeniz Bölgesi'nin doğası ve ürünü için korkunç boyutta istilaya dönüştüğünü belirterek "Biyolojik mücadele acilen devlet desteği ile yapılmalıdır" dedi.

Milletvekili Gezmiş, Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada; kokarca nedeniyle bu yıl fındıkta rekoltenin düştüğünü, dolayısıyla zaiyat yaşandığını ve üreticinin mağdur olduğunu ifade etti.

ÜRETİCİ MAĞDUR

Kokarcanın bahçelerden öte evlere girdiğine ve insan sağlığını da tehdit ettiğine dikkat çeken Gezmiş, "Fındık üreticisinin sorunları her geçen gün derinleşmekte, düşük fındık taban fiyatı ile üretimde kalma mücadelesi veren üreticimiz, şimdi de kahverengi kokarca ile mücadele ediyor. Kokarca nedeniyle bu yıl rekolte düşmüş, üretimde zaiyat olmuş üretici mağdur olmuştur. Gün geçtikçe kokarca sayısı artmakta, bahçelerde görülen kokarca, artık evlere girmeye başlamıştır. Üretimin yanı sıra insan sağlığını da tehdit etmektedir” dedi.

DEVLET DESTEĞİ ŞART

Yetkililere seslenen Gezmiş, “Kokarca adeta Karadeniz Bölgesi'nin doğası için, ürünü için korkunç bir boyutta istilaya dönüşmektedir. Kokarca ile biyolojik mücadele acilen devlet desteği ile yapılmalı, her konuda sahipsiz bırakılan fındık üreticisine sahip çıkılmalıdır” dedi.

Gezmiş konuya ilişkin kendisinin de imzası bulunan önergeyi de paylaştı. Önergede, Karadeniz Bölgesi'nde son yıllarda hızla artan Kahverengi Kokarca böceğinin (Halyomorpha halys), tarım alanlarında yarattığı tahribatın yanı sıra insan sağlığını da ciddi şekilde tehdit ettiği; fındık sezonuyla birlikte maliyetlerin altında açıklanan taban fiyatın yanı sıra önlenemeyen kokarca istilasıyla karşı karşıya kalan üreticinin zarara uğradığı yer alırken son olarak gerekli tedbirlerin alınarak ilgili yasal düzenlemelerin yapılabilmesi için Meclis Araştırması açılmasını talep edildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hakim ve savcı atamaları Resmi Gazete'de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa