JES şirketinden büyük pişkinlik | Köylüleri izlemek için kamera yerleştirdi, hizmet olarak sundu!
Aydın Germencik’e bağlı Tekin köyünde HEZ isimli jeotermal şirketi, JES’e karşı mücadele eden köylüleri izlemek için köylülerin bilgisi olmadan kamera yerleştirmeye kalktı bunu hizmet olarak sundu.
Fotoğraf: Metin Aydın
Özer AKDEMİR
Aydın
Aydın Germencik’e bağlı Tekin köyünde HEZ isimli jeotermal şirketi tarafından yapılmak istenen 4 jeotermal kuyusuna karşı köylülerin mücadelesi devam ediyor. Köylüler her alanda topraklarını, sularını, havalarını kirleten JES istemediklerini dile getirirken şirket ise boş durmuyor. Şirket son olarak köydeki mücadeleyi izlemek için kamera yerleştirmeye kalktı. Şirketin bu hamlesi de köylüler tarafından protesto edildi.
AMAÇLARI MÜCADELEYİ TAKİP ETMEK
Geçtiğimiz günlerde Tekin köyü yurttaşları bir toplantı yaparak bu kuyuları istemediklerini dile getirmişlerdi. Şirket toplantının ardından köye kamera yerleştirmek isteyince köylülerin protestosu ile karşı karşıya kaldı.
Aydın Çevre Mücadelesi (AYÇEM) Sözcüsü Dr. Metin Aydın, konuya dair yaptığı açıklamada, köyde yapılmak istenen jeotermal kuyularına verilen ÇED Gerekli Değildir karnının hukuksuz olduğunu belirtti. Şirkete verilen ÇED Gerekli Değildir kararının kanunlara göre geçersiz olduğunu söyleyen Aydın, şirkete verilen işletme ruhsatının da usulsüz olduğunu dile getirdi. Köylülerin bu duruma dair Savcılığa, Kaymakamlığa, Büyükşehir Belediyesinin ilgili müdürlüklere suç duyurusunda bulunduklarını aktaran Aydın, “HEZ Jeotermal şirketi tarafından süreç devam ettirilmekte. Yetmedi, HEZ şirketi Tekin köy halkının JES karşıtı hareketlerini, mücadelesini takip etmek için köye kamera koymaya başladı. Köy halkının onayı ve bilgisi olmadan yapılan bu işlemler suç olması dışında ‘Pes be HEZ’ dedirtecek düzeyde pişkinlik ve utanmazlık içeren bir davranış örneği taşımakta” dedi.
BÖLGE ZEYTİNLİK DİYE DAHA ÖNCE PROJE İPTAL EDİLMİŞTİ
Germencik Tekin Köyü’ne Jeotermal Enerji Santrali (JES) yapılması ile ilgili ÇED Gerekli Değildir kararına karşı yapılan itiraz 2018 yılında Danıştay 14. Dairesi tarafından reddedilmişti. Danıştay Zeytincilik yasasına dayandırdığı kararında, Tekin köylülerinin açtığı dava sürecinde yapılan bilirkişi incelemesi raporuna dayanarak ÇED Gerekli Değildir kararını iptal eden Aydın 2. İdare Mahkemesinin karanının hukuka uygun olduğuna hükmetmişti. Danıştay kararında, o dönem Bereket Enerji Şirketi tarafından işletilmek istenen JES alanına bitişik çok yoğun zeytin ve incir yetiştiriciliği yapıldığı ortaya konmuş, arazinin tarım arazisi olduğunun altını çizilmişti.