09 Ekim 2024 12:47

ATO: 72 saatte 6 ilde sağlıkta şiddet yaşandı, can güvenliğimizden endişe duyarak çalışıyoruz

ATO, 72 saatte 6 ildeki sağlıkta şiddet olayları ile ilgili açıklamasında “Can güvenliğimizden endişe duyuyoruz” diyerek TTB’nin hazırladığı 'Sağlıkta Şiddet Yasası'nın hayata geçirilmesini istedi.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

Ankara Tabip Odası (ATO), 72 saatte 6 farklı ilde yaşanan sağlıkta şiddete karşı açıklama yaptı. Acil önlem alınması gerektiğini ifade eden ATO, TTB tarafından hazırlanan 'Sağlıkta Şiddet Yasası'nın hayata geçirilmesi, Sağlıkta Dönüşüm Projesi'nin sona erdirilmesi ve toplum sağlığını önceleyen modelin uygulamaya konulması çağrısı yaptı.

Son 72 saat içerisinde 6 farklı ilde sağlıkta şiddet olayları yaşandı. Kahramanmaraş Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde bir saldırgan hastane çalışanlarını pompalı tüfek ile rehin aldı. Balıkesir Edremit Devlet Hastanesi'nde yatan bir hasta, hastane içerisinde husumetlileri tarafından silahla vurularak öldürüldü. Kocaeli Körfez Devlet Hastanesi Acil Servisi'nde bir saldırgan hastane çalışanlarına saldırdı. Şanlıurfa Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil servisinde hasta yakınları asistan hekimlere ve intörn hekimlere saldırdı. İzmir Buca Kuruçeşme 8 No.lu Aile Sağlığı Merkezi'nde Aile Hekimi fiziksel şiddete maruz kaldı. Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesinde saldırgan Çocuk Psikiyatri Uzmanı hekim boğazına cam parçası dayadı ve darbetti.

"CAN GÜVENLİĞİMİZDEN ENDİŞE DUYARAK ÇALIŞIYORUZ"

Yaşanan şiddet olaylarına dair açıklama yapan ATO, sağlık kurumlarında yaşanan şiddetin boyutunun vahşete evrildiğini ifade ederek; "Polikliniklerde, acil servislerde ve aile sağlığı merkezlerinde infaz, silah, bıçak, kırık cam parçası, sopa, darp, küfür, tehdit sağlık hizmeti sunumunun bir parçasına dönüşmüştür(!) Sağlık çalışanları can güvenliğinden endişe ederek çalışır halde olup, neredeyse her sağlık çalışanı çalışma hayatı boyunca en az bir kere sözlü veya fiziksel şiddete maruz kalmış durumdadır. Gelinen aşama itibariyle sağlık kurumlarındaki şiddet vakalarını saldırganların şahsına indirgeyebileceğimiz bir noktayı geçmiş bulunuyoruz. Beyaz Kod sistemi kurulduğu tarihten bu yana en az 121 bin şiddet bildirimi yapılmıştır. İstatistiksel bir ortalama ile her gün en az 30 sözlü veya fiziksel şiddet vakasından bahsedilebilir" dedi.

Söz konusu tablo sağlık hizmetlerini piyasalaştıran politikalarının itkisiyle, şiddetin toplumsallaşmasının; siyasilerin söylemleriyle ve cezasızlık kültürüyle normalleştirilmesinin bir ürünü olduğunun ifade edildiği açıklamada, "Hekime müracaatın anormal bir ölçeğe yükselerek 1 milyara dayandığı bir sağlık sisteminde; nüfusun tüm katmanlarına yayılmış, her sosyal statüden, kimlikten ve meslek grubundan kişilerin fail olabildiği sağlıkta şiddet örüntüsü karşımızda durmaktadır" denildi.

ATO'nun şiddet karşısında talep ettiği alınması gereken önlemler şöyle; "

  • Türk Tabipleri Birliği tarafından hazırlanan "Sağlıkta Şiddet Yasası"nın hayata geçirilmesi
  • Sağlıkta Dönüşüm Projesi'nin sona erdirilmesi ve toplum sağlığını önceleyen kamucu, planlı, eşit bir modelin uygulanması
  • Cezasızlık kültürüne son verilerek saldırganların caydırıcı cezaları alması
  • Sağlığın siyasi popülizmin bir nesnesi olmaktan çıkarılması ve sağlık okur-yazarlığı eğitiminin verilmesi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Kocaeli'de kadın cinayeti eylemine katılan kadınlar ifadeye çağrıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa