09 Ekim 2024 14:56

Bursa’da sağlık emekçileri eylemde: “Eziyet Yönetmeliği”ne hayır

Aile Hekimliği Yönetmeliği’ne karşı Bursa’da eylem yapan sağlık emekçileri, aile hekimliği sisteminin yapboz tahtasına dönüştüğünü belirterek tasarının geri çekilmesini istedi.

Fotoğraf: İhsan Çelepkolu/Evrensel

Paylaş

Bursa’da sağlık meslek örgütleri Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı Aile Hekimliği Yönetmeliği'ne tepki göstermek için Bursa İl Sağlık Müdürlüğü önünde eylem yaptı. Bursa Tabip Odası (BTO), Genel Sağlık İş Sendikası, HEKİM SEN, Hekimler Birliği Sendikası, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Emekçileri Sendikası Bursa Şubesi (SES), Bursa Aile Hekimleri Derneği (BURSAHED) ile Birlik ve Dayanışma Derneği’nin çağrısıyla yapılan ortak eylemde, ‘Eziyet yönetmeliğine hayır’ denildi.

“EMEK HİÇ SINIFLANDIRILIR MI?​”

Yapılan açıklamayı Aile Hekimleri Derneği Bursa Şube Başkanı Zeynep Özsevimli okudu. “Eziyet yönetmeliği”nin, birinci basamak sağlık hizmetlerini ciddi ölçüde sekteye uğratacağını belirten Özsevimli, “Özlük haklarımızda yapılacak iyileştirme, vekaletsiz yıllık izin, tek kalem maaş, sağlıkta şiddet ve toplumsal cinnetin önlenmesi beklentimiz varken; Aile hekimlerinin haklarının karmakarışık ve bir mantığa dayanmayan matematiksel formüllerle ifade edildiği Ödeme ve Sözleşme yönetmeliğini kabul etmiyoruz. Emek hiç sınıflandırılır mı? Emeğimizin ve her hizmetimizin bir oran üzerinden ücretlendirildiği dayatma bir sisteme boyun eğmeyeceğiz” dedi.

“SÜREKLİ GEÇİM DÜŞÜNEN BİR HEKİM NASIL SAĞLIKLI BİR HİZMET SUNABİLİR?​”

Aile hekimliği sisteminin her yeni bakanın keyfine göre ve sık sık değişen yönetmeliklerle yapboz tahtasına dönüştürüldüğünü belirten Özsevimli, “Performans baskısı ve tehdidi ile hekimleri, birlikte çalıştığımız ebe ve hemşirelerimizi mesleğinden soğutan bir noktaya getirildi.  İş güvencemizi yok sayıldı. Doktorluk büyük fedakarlıklar isteyen, gönül işi bir meslektir evet ama bizim de ailelerimiz, geçim sıkıntımız olduğu unutulmamalı. Hekimin işi, insan hayatı. Sürekli hak, hukuk ve geçim düşünen bir hekim nasıl sağlıklı bir hizmet sunabilir? Tüm bunlara ek olarak bir de hasta hekim ilişkilerini bozan uygulamalarla hekimlerin şiddete uğramasına göz yumuluyor. Artık yeter. Kendisine başvurmayan, hastaneye giden, istediği ilacı yazmadığı, rapor alamadığı için memnun olmayan hastalar için hekimler cezalandırılamaz, maaşları kesilemez” diye konuştu.

“BİRLİKTELİĞİMİZ GÜCÜMÜZDÜR”

Sağlık Bakanlığı’nın sağlık emekçilerine dayattıkları bir sistemi kabul ettirmeye çalıştığını söyleyen Özsevimli, “Bu Eziyet yönetmeliğini kabul etmiyor, tasarının geri çekilmesini istiyoruz.  Bizler Aile Hekimleri, Hemşirelerimiz ve Ebelerimiz ile birlikte Yönetmelik düzeltilene kadar mücadelemizi sosyal medya, basın açıklamaları ve mitingler ile sürdüreceğiz. Bu nedenle haftaya ‘siyah’ giyerek başladık ve 12 Ekim’de Ankara’da İl başkanlarımızla birlikte bir basın açıklaması yapacağız. 19 Ekim’de de Ankara’da büyük bir ‘Aile Hekimliği Mitingi’ gerçekleştireceğiz. Birlikteliğimiz gücümüzdür. Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan   arkadaşlarımızın hepsini tek yürek, tek ses olmak için Ankara’ya bekliyoruz” çağrısı yaptı. (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bitlis'te eski eşi ve annesine şiddet uygulayan erkek serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa