09 Ekim 2024 14:43

Erdoğan'a göre İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmek kadına yönelik şiddeti etkilememiş

Erdoğan, "İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmemizin kadın hakları ve kadınlara yönelik şiddetle mücadeleye en ufak bir menfi etkisi olmamıştır" iddiasını öne sürdü ve sorunu alkol kullanımına bağladı.

Fotoğraf: Osmancan Gürdoğan/AA

Paylaş

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Meclis grup toplantısında konuştu. "İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmemizin kadın hakları ve kadınlara yönelik şiddetle mücadeleye en ufak bir menfi etkisi olmamıştır" iddiasını öne süren Erdoğan, sorunu alkol kullanımına bağladı.

Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel için de "Şayet kadınlar arasında ayrımcılık görmek istiyorsa önce kendi tarihini okusun, yüzleşsin, sonra da yüreği yetiyorsa çıkıp AK Parti'yi eleştirmeye kalksın" sözlerini sarf edip, "Şiddetle mücadeleye gerçekten 'iki eli havada' katkı sunmak istiyorsan öncelikle rakı reklamı yapmaktan vazgeç" dedi.

Erdoğan ayrıca "Kadın hakları konusunda bize ders verecek hiçbir muhalefet partisi yoktur" iddiasında bulundu.

Erdoğan'ın konuya dair açıklamaları özetle şöyle:

"BİZE DERS VERECEK MUHALEFET PARTİSİ YOKTUR" DEDİ, KONUYU BAŞÖRTÜSÜNE GETİRDİ

"Biz el uzattıkça maalesef muhalefet eski kutuplaştırma siyasetinde ısrarcı davranıyor. Bu çarpık bakış açısının değişmesi en büyük temennimizdir. Kadına şiddet meselesi bunun en çarpıcı örneğidir. Kadın hakları konusunda bize ders verecek hiçbir muhalefet partisi yoktur. Kadının statüsünün güçlendirilmesinde elimize su dökecek kimse de yoktur. Kadına şiddetle mücadele noktasında ülkemize çağ atlatan kadro yine biziz. Başörtüsünden dolayı üniversite kapılarından geri çevrilen kızlarımız bizim mücadelemizi çok iyi biliyor. AK Parti'ye 'Kadınları eşit görmüyor' iftirası atmak CHP Genel Başkanı'nın hakkı da haddi de değildir. CHP Genel Başkanı Sayın Özel şayet kadınlar arasında ayrımcılık görmek istiyorsa önce kendi tarihini okusun, yüzleşsin, sonra da yüreği yetiyorsa çıkıp AK Parti'yi eleştirmeye kalksın."

"KATKI SUNMAK İSTİYORSAN RAKI REKLAMI YAPMAKTAN VAZGEÇ" 

"Sayın Özel bir taraftan kadına şiddetin engellenmesinden bahsederken diğer taraftan da alkol ve içki tüketimini teşvik edecek vaatlerde bulunuyor. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu. Tüm dünyada kadına ve çocuğa şiddetin en önemli sebeplerinden biri içki tüketimi, alkol bağımlılığıdır. Ülkemizde de geçen sene kadına şiddet uygulayan müptezellerin 3'te 1'i ya alkol ya da madde bağımlısıydı. Alkol kullanımıyla mücadele, kadına yönelik şiddetle mücadelenin ayrılmaz bir parçasıdır. CHP Genel Başkanı Sayın Özel'e şunu tavsiye ediyorum: Şayet kadına yönelik şiddetle mücadeleye gerçekten 'iki eli havada' katkı sunmak istiyorsan öncelikle rakı reklamı yapmaktan vazgeç, sonra da gel hükümetimizin mücadelesine destek ol."

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NDEN ÇEKİLMENİN ETKİSİ OLMAMIŞ!

"İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmemizin kadın hakları ve kadınlara yönelik şiddetle mücadeleye en ufak bir menfi etkisi olmamıştır. Türkiye'de kadına yönelik şiddetin çelikten kalkanı, içerisinde sıkıntılı ifadeler bulunan söz konusu sözleşme değil 6284 Sayılı Kanun'dur. Kadına ve çocuğa yönelik şiddette zaafiyet görüntüsüne asla izin vermeyeceğiz. Kadınlarımızdan gönüllerini ferah tutmalarını özellikle istiyorum. Elde ettiğimiz hiçbir kazanımdan geriye gidişe müsaade etmeyiz."

VERİLER ERDOĞAN'I YALANLIYOR

İstanbul Sözleşmesi 20 Mart 2021’ye girilen saatlerde Resmi Gazete’de yayımlanan bir Cumhurbaşkanı kararı ile feshedildi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun 2023 yılı raporuna göre "2008 yılından itibaren geçen bu 15 yılda kadın cinayetlerinin azaldığı tek yıl, İstanbul Sözleşmesi’ne imzanın atıldığı 2011 yılı" oldu.

2021 yılında 280 olan kadın cinayeti sayısı 2022'de 334'e, 217 olan şüpheli kadın ölümü sayısı ise 245'e yükseldi.2023 yılında da erkekler tarafından 315 kadın öldürüldü, 248 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. (POLİTİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen: Okullarda temizlik sorunu, halk sağlığı sorununa dönüşmektedir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa