09 Ekim 2024 16:28

Türk Metal: Üyelerimizin sorunu yok

Kocaeli’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türk-Metal, Türk-İş mitingine destek vereceklerini ancak kendi üye işçilerinin sorunları olmadığını iddia etti.

Fotoğraf: İzel Gözde Meydan

Paylaş

İzel Gözde MEYDAN

Kocaeli

Türk Metal Sendikası Kocaeli ve Gölcük şubeleri gazeteciler ile kahvaltıda buluştu. Kocaeli Şube Başkanı Özgür Koca ve Mehmet Şener basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Türk-İş 20 Ekim'de Ankara'da “Emek Buluşması Mitingi” yapacağını duyurmuştu. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay vergide adalet talebi başta olmak üzere enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmaması, hükümetin çalışma yaşamında esneklik, güvencesizlik, kıdem tazminatının fona devri gibi planlarına karşılık 20 Ekim Pazar günü Ankara'dan ülkeyi yönetenlere sesleneceklerini ifade etmişti.   

ŞALTER İNDİRME SORUSUNA “EYLEMLER DEVAM EDECEK” YANITI

Kocaeli' de de miting öncesi gazetecilerle buluşan Türk Metal Sendikası Gölcük ve Kocaeli şube yöneticileri de gazetecilerin sorularını yanıtladı.

20 Ekim'de Ankara'da gerçekleşecek olan Türk-İş mitinginin ardından talepler kabul edilmediği takdirde şalter indirmeyi planlıyor musunuz sorusunu Türk Metal Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Özgür Koca "Türk-İş önderliğinde gerçekleşecek bir miting olacak tabii ki bu mitingden sonra istediğimize ulaşamazsak eylemlerimiz artarak devam edecek. Burada çalışanların, aslında ülkede yaşayan herkesin sesi olacağız. Yüksek vergi dilimlerinden kurtulmak gibi bir umudumuz var ve bunun içinde elimizden gelen her şeyi yapacağız" diye cevapladı.

İŞ DURDURMA EYLEMLERİNE ÜYE İŞÇİLERİNİN SORUNLARI YOK DİYE KATILMAMIŞLAR

Türk-İş'in eylem planlarının bir parçası olarak 24 Eylül'de kendisine bağlı sendikaların örgütlü olduğu tüm işyerlerinde 1 saat iş durdurma eylemine Türk Metal'in örgütlü olduğu işyerlerinde neden katılım sağlanmadığı sorusuna ise “Sendikalar sonuç olarak bir lider tarafından yönetiliyor. Bizim liderimizde sayın Uysal Altundağ. Türk-İş'in aldığı bir karar vardır. Biz buna, Türk-İş'in aldığı kararlara her zaman uyuyoruz, uymaya da devam ediyoruz. O dönem kamu ile alakalı bir sorun vardı, Türk-iş'te aslında asıl hedef oydu. Şu anda bizim işyerlerimizde bir sorunumuz yok, çalışan üyelerimizin de bir sorunu yok. Dolayısıyla biz elimizden gelen desteği her zaman Türk-İş'e vermeye devam edeceğiz" dedi.

Gölcük Şube Başkanı Mehmet Şener ise "Biraz daha detaylandırabilirsek, zaten o eylemin esas hedefi taşeronların kadroya geçmesiyle alakalıydı. Kamuda çalışan işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili bir eylemdi. Biz özel sektör olduğumuz için bu eylemde bulunmadık. Bu da tabii hükümetin yanlış politikası sonucu önce taşeronlaştırıyor sonra kamuyu almaya çalışıyor ama almıyor. Doğal olarak da burada sendikalar arada kalıyor" şeklinde cevap verdi.

TÜRK-İŞ “EKSİKSİZ” EYLEM ÇAĞRISI YAPMIŞTI

Ancak Türk-İş’in eylem çağrısı tüm üye sendikaları ve şubelerine dönük yapılmıştı. Sendikalara gönderilen metinde, “Çalışma hayatında karşılaşılan başta geçim şartları olmak üzere iş barışını bozan gelişmeler yaşanmaya devam etmektedir. Ücret ve vergideki adaletsizlik, kamuda ücret dengesizliği, başta KİT'ler olmak üzere kamuda taşeron uygulamalarının sürmesi ve benzeri sorunlar Konfederasyonumuz kurullarında ve düzenlenen toplantılarda değerlendirilmiş, sorunların çözüme kavuşması için çeşitli girişimlerde bulunulmuştur. Ancak sorunların çözüme kavuşması bir yana, orta vadeli program (2025-2027) ile ortaya konulan hedefler, ücret geliriyle geçimini sürdüren kesimlere yönelik yeni olumsuzlukları içermektedir. Bu gelişmeler çerçevesinde; ülkede uygulanmakta olan ekonomik ve sosyal politikaların çalışanlara olumsuz yansıması, gelirde ve vergide mevcut adaletsizlik, yaşama ve çalışma şartlarındaki sıkıntıların sürmesi, hak ve taleplerimizin yeniden gündeme taşınması zorunluluğunu ortaya koymaktadır. Konfederasyonumuz tarafından devam etmekte olan eylem programı çerçevesinde; 24 Eylül 2024 Salı günü mesai başlangıcında iş yerlerinin önünde işçiler toplanacak (İş yerinde servis varsa servisten inilerek iş yerinin önüne yürünecek) ve ‘basın açıklaması’ ile birlikte iş yeri önünde bir saat süreyle oturma eylemi yapılacaktır. Yapılacak kitlesel basın toplantısı ve oturma eylemine eksiksiz olarak katılımın sağlanması için gereğini rica eder, çalışmalarınızda başarılar dileriz” yazıyordu.

ÖNCEKİ HABER

Murat Emir: Lenfoma ve kanser tedavisinde kullanılan temel ilaçlara erişilemiyor

SONRAKİ HABER

Depremde yıkılan evine elektrik aboneliği alamadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa