10 Ekim 2024 07:50

Evrensel'in manşeti | Lübnan için kıyamet vakti!

İsrail saldırıları Lübnan’da kıyameti yaşatıyor. İşgal genişliyor, evsiz kalan yüz binler göç yolunda, en temel ihtiyaçlar karşılanamıyor…

Fotoğraf: AA

Paylaş

Gazetemizin Yazarı Hediye Levent, İsrail saldırıları altındaki Lübnan’ın başkenti Beyrut’tan yazdı: Lübnan’ın bu akınla baş etmesi mümkün değil. Ve herkesin aklında aynı soru: Ne zaman bitecek bu?

İsrail'in saldırıları nedeniyle birkaç hafta içinde 1 milyondan fazla insan evsiz kaldı. Beyrut başta olmak üzere Lübnan ordusunun kontrolündeki bölgelere kaçan insanlar okullarda, tamamlanmamış inşaatlarda, yol kenarlarında; velhasıl iki kilim serilebilecek her yerde artık.

Kalacak yer, düzenli yemek, temizlik, banyo, sağlık hizmetleri en önemli sorunlar. Evsiz kalanların büyük kısmı tarımla uğraşıyor ya da esnaf. Özellikle tarımla, zeytincilikle uğraşanlar endişeli. Çünkü zeytinlerin toplanma zamanı geçmek üzere, tarlaların hasat edilmesi lazım.

Aynı dairede birkaç ailenin kalması normal, hatta şanslı sayılıyor. Ben de iki aileyle birlikte yaşıyorum. Her yaştan insan var. Her gün evlerinin durumunu öğrenmeye çalışıyorlar. Kadınlardan biri elinde telefon, köyünden gelen vurulmuş bir eve bakıyor: “Benim köyüm ama bu ev kimin, benim mi!”

İsrail'in Lübnan ordusu ile savaşa girmesi ve operasyonlarını Beyrut’a kadar yayması pek olası görünmüyor şimdilik. Ancak İsrail’in sınıra en yakın kent olan Sur’a kadar işgal girişimini yayması ve daha sonra müzakerelerle Litani nehrine kadar çekilmeyi kabul etmesi en muhtemel olasılık.

NETANYAHU’DAN LÜBNAN HALKINA TEHDİT: LÜBNAN'IN SONU GAZZE GİBİ OLUR!

Lübnan topraklarına daha fazla askeri birlik göndererek işgal harekatını genişleten İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Lübnan halkını Hizbullah kovulmazsa ülkeyi “Gazze’ye dönüştürmek”le tehdit etti. Öte yandan Gazze’deki can kaybı yeni saldırılarla 42 bini aştı.

ANKARA-BERLİN HATTINDA MÜLTECİ VE SİLAH PAZARLIĞI

Eurofighter’lerin üretici ülkeleri İngiltere, İspanya ve İtalya yeşil ışık yakarken Almanya karşı çıkmıştı. Almanya’nın Türkiye’ye silah satışı onayı politika değişikliğine işaret ediyor. Türkiye, Almanya’nın vetosunu kaldırmak için Alman hükümetinin masaya sürdüğü şartları kabul etmek için mülteciler konusunda üzerine düşenleri yapmaya hazır görünüyor.

ÖNCEKİ HABER

Discord'a erişim engeli | Erkan Saka: Sosyal bir sorunu çözmek yerine erişim engeli getiriyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa