10 Ekim'de katledilenler Ankara’da anıldı: “Katliamın karanlık tarafları gün yüzüne çıkacak”

10 Ekim Ankara Gar Katliamı'nın 9’uncu yılında katledilenler Gar önünde anıldı. Anmada bir kez daha adalet vurgusu yapılarak, "Katliamın karanlık tarafları gün yüzüne çıksın” denildi.

10 Ekim 2024 11:24
Son Güncellenme Tarihi: 10 Ekim 2024 13:54
Paylaş

Yakın tarihin en kanlı saldırısı 10 Ekim Ankara Katliamı’nın üzerinden tam 9 yıl geçti. Acı da öfke de ilk günkü kadar taze. 103 kişinin hayatını kaybettiği, yüzlerce kişinin yaralandığı katliam Türkiye’nin siyasi tarihindeki en karanlık dönemeçlerinden biri oldu. Katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları ve yaralananlar 9 yıldır adalet mücadelesini sürdürüyor.

Tren Garı Meydanı'nda yapılmak istenen Barış Mitingi'ne dönük IŞİD saldırısında hayatını kaybedenler, katledilişlerinin 9'uncu yılında anıldı.  Anmaya hayatını kaybedenlerin yakınları ve yaralıların yanı sıra EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan ve Antep Milletvekili Sevda Karaca, DEM Parti Eş Başkanı Tülay Hatimoğlu ve milletvekilleri İbrahim Akın, Sevilay Çelenk, Gülistan Koçyiğit, CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Orhan Sarıbal, Okan Konuralp, Sevda Erdan Kılıç; KESK, DİSK, TMMOB, TTB, İHD, PSAKD yöneticileri katıldı.

Ulus Metrosu önünden gara yürüyen kitle sık sık "Katil IŞİD, işbirlikçi AKP", "10 Ekim'i unutma unutturma", "Savaşa hayır, barış hemen şimdi" sloganları attı. Gar önünde katliamın yaşandığı saat 10.04'te saygı duruşunda bulunuldu. Ardından hayatını kaybeden 104 kişinin ismi okunarak, hep bir ağızdan 'burada' diye haykırıldı.

“ANNELERİN ÇIĞLIĞI BÜTÜN DÜNYADAN DUYULUYOR”

Anıtı yapan Heykeltraş Metin Yurdanur, bundan 45 yıl önce aynı meydana Nasrettin Hoca heykeli yaptığını hatırlatarak, şöyle dedi: "10 bin yıllık Anadolu'yu sembolize eden bir anıttır. Nasrettin hocanın 30 yıldır geleni gideni karşıladığı gülen yüzü gözleri 10 Ekim saat 2015 saat 10.04'te kanlar içinde kaldı. O anıttan yıllar sonra bir anıt daha kazandırdık Ankara'ya. Anıtın 'annelerin çığlığı' adını taşır. Anıt, 'annelerin gözyaşını' taşır. Annelerin çığlığı bütün dünyadan duyuluyor."

“KATLİAMIN KARANLIK TARAFI GÜN YÜZÜNE ÇIKACAK”

10 Ekim Barış Derneği Eş Sözcüsü Mehtap Sakinci, "Türkiye tarihinin en büyük sivil katliamında kaybettiğimiz bütün canlarımızı saygı ve özlemle anıyoruz.10 Ekim Ankara Katliamı insanlığa karşı suç kabul edilmeyecekse hangi dava kabul edilecek? Katliamın karanlık taraflarının gün yüzüne çıkacağı günleri bekliyoruz. Dönemin siyasilerinin açıklamalarına bakınca da 10 Ekim Ankara Katliamı'nın siyasi cinayet olduğu apaçık ortadadır" dedi.

“ANIT AÇILIŞI BİR KAZANIMDAN ÇOK HAKSIZLIĞA SEBEP OLMUŞTUR”

Dün yapılan anıt açılışına neden katılmadıklarını anlatan Sakinci şöyle konuştu; "Saatler kala akşam 20.30 sularında CHP genel merkezi il teşkilatı tarafından derneğimiz aranarak, sürecin Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne geçtiği ve derneğimizin isterse ‘misafir’ olarak söz hakkı kullanabileceği, ABB açılış protokolü uygulanacağı ve derneğin bileşenlerinin söz hakkı kullanmayacakları şeklinde bir bilgi verilmiştir. Yaptığımız müzakereler sonucunda anlamış bulunmaktayız ki; adına çözüm yolu denilerek önümüze koyulan seçenekler derneğimizi, tüm bileşenleri ve CHP arasında tercihe zorlanarak, siyaseten bürokratik dayatmalar ile derneğimiz açılışa katılamama konusunda seçeneksiz bırakılmıştır. 'Bizler ölmeden önce açılmazsa gözümüz açık gider' dediğimiz anıt, biz olmadan açılarak, bir kazanımdan çok, bir haksızlığa neden olunarak içimizde bir ukde daha kalmasına sebep olunmuştur. Annelerin Çığlığı adlı anıt, biz olmadan açılarak annelerin gözyaşına neden olmuştur. Gözyaşı döktüğümüz bilinmesine karşın anıt açılışı konusunda taleplerimizi yok sayan konunun muhatapları anıt açılışını sadece bir iş olarak görerek, siyasi bir üstünlük yarışına girmiştir. Bu ülkede acımızın yok sayılmasına defalarca tanık olan bizler, olay mahalline inşa edilen anıtın biz olmadan açılışına da tanık olduk.”

HATİMOĞULLARI: 9 SENE ÖNCE BARIŞA KAN SIÇRATTILAR

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ise, "9 sene önce barışa kan sıçrattılar. Yitirdiklerimizi saygıyla anıyorum. Onları unutturursak yeni katliamın kapısının açılmasına sebep oluruz. Onların tek talebi adaletti, barıştı. Bu iktidar varlığını IŞİD'le işbirliği yaparak sağlamak istedi. Bizler yitirdiğimiz canları asla unutmayacağız, unutturmayacağız. Ve sevgili barış güvercinleri sizlere sözümüz olsun ki; bayrağınız asla yerde kalmayacak. Bizler barış kazanana dek mücadele edeceğiz" dedi.

ASLAN: KATLİAMLARIN HESABINI ÖDEYECEKSİNİZ

Anmada söz alan Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan da "10 Ekim Katliamını yapanlar, katilleri Antep'ten buraya kadar kollayanlar, yol açanlar sadece işbirlikçi değil bu katliamın da sorumlusudurlar. İşçiler, emekçiler, halkımız olarak bu katliamların hesabını er ya da geç soracağız. Bu ülkede her ay Ankara Katliamı kadar iş cinayetleri yaşanıyor. Her gün kadınlar, çocuklar katlediliyor. Adeta katliamlar ülkesi haline gelmiş bir yerde yaşıyoruz. 22 yıldır bu ülkeyi yönetenler işçilerin, emekçilerin, Kürt halkının, azınlıkların, farklı inanç ve kimliklerin üzerinde baskı kuranlar çıkıp diyorlar ki bu ülkeye adalet getireceğiz. Devlet mekanizmanız bu suçların nedenidir. Buradan şunu tekrar söylüyoruz, mutlaka ve mutlaka yaptığınız bu katliamların hesabını ödeyeceksiniz" diye konuştu.

“BARIŞI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

KESK Eş Genel Başkanı Ahmet Karagöz ise, "Barışı savunan insanlarımızı aramızdan koparıp aldılar. Bu ülkede yaşanan katliamları hafızalarımızdan silmek istiyorlar. Buraya gelen her arkadaşımız emeğin haklarını savunmak için, demokrasiye, adalete olan özlemleri nedeniyle buradalar. Bir kez daha onların hasret duyduğu barışa, onların mücadelesi Türkiye tarihine altın harflerle not düşülmüştür" ifadelerini kullandı.

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, "Barışı savunmaya devam edeceğiz. Onları asla unutmayacağız. Barışı savunmak çok kıymetli, barış mücadelesi verirken kaybettiklerimizin önünde saygıyla eğiliyoruz. Barış için daha çok kol kola olmalıyız, daha çok yan yana olmalıyız" diye konuştu.

“KATLİAMA YOL VERENLERİ ASLA UNUTMAYACAĞIZ”

TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Topçu da "Bu katliama ortak olan, katliama göz yuman hiçbir kamu görevlisini yargılamadılar. Acımız dinmedi, ama öfkemiz de azalmadı. Bu katliama yol verenleri asla unutmayacağız. Bu ülke barış için mücadele edenlerin ülkesidir, bizler nefes aldığımız sürece Ankara Gar Katliamı'nı asla unutturmayacağız" dedi.

TTB Merkez Konseyi Genel Sekreteri Önder Okay ise, "Emek, barış ve demokrasi mücadelesine devam edeceğiz. Bombalar bu sesi durduramayacak. 9 yıl önce ülkenin dört bir yanında bu meydana taşınan barış talebinin önemi bu dokuz yılın her dakikası bize gösterdi" dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ağustos ayı işsizlik rakamları açıklandı

SONRAKİ HABER

Şırnak'ta Kuran kursunda kalan iki çocuk üç gündür kayıp

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa