10 Ekim 2024 12:00

10 Ekim Ankara Katliamı’nda yitirilenler anıldı: Asıl failler yargılansın

10 Ekim Ankara Katliamı'nda hayatını kaybedenler için yurdun pek çok yerinde anmalar düzenlendi. Barış ve demokrasi mücadelesine vurgu yapılan anmalarda, asıl faillerin yargılanması talep edildi.

Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel 

Paylaş

Emek ve demokrasi güçlerinin 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Gar Meydanı’nda düzenledikleri “Barış ve Demokrasi” mitingine yönelik IŞİD’in gerçekleştirdiği bombalı saldırının üzerinden 9 yıl geçti. Katliamda 103 kişi hayatını kaybederken, yüzlerce kişi de yaralandı.

Katliamın 9’uncu yılında hayatını kaybedenler için birçok kentte çeşitli anma etkinlikleri düzenlendi. Barış ve demokrasi mücadelesine vurgu yapılan anmalarda, asıl faillerin yargılanması talep edildi.

İZMİR: BARIŞA VE DEMOKRASİYE DAİR UMUDU DİRİ TUTACAĞIZ

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, 10 Ekim Ankara Katliamı’nın 9’uncu yılında Alsancak Gar karşısındaki 10 Ekim Anıtı önünde bir araya gelerek katliamda yaşamını yitirenleri andı. “Katil IŞİD işbirlikçi AKP”, “Faşizme ölüm halka hürriyet”, “10 Ekim'i unutma unutturma”, “Katillerden hesabı emekçiler soracak” ve “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarının atıldığı anmaya 10 Ekim Ankara Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin aileleri ve yaralı olarak kurtulanlar da katıldı.

Basın açıklaması öncesinde konuşan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği İzmir Temsilcisi Mustafa Özdağ, “9’uncu yılında da buradayız, kararlıyız, korkmuyoruz yılmadık ve vazgeçmeyeceğiz; emek, demokrasi, özgürlük ve barışı avazımız çıktığı kadar haykırarak savunmaktan. 10 Ekim, baskı ve zora karşı demokrasi ve özgürlüklerin savunulmasının adıdır. 10 Ekim, savaşa karşı barışın ve kardeşliğin savunulmasının adıdır” dedi.

Konuşmanın ardından yaşamını yitirenler anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve isimler sayılarak, 9 yıldır adalet mücadelesinin sürdüğü belirtildi.

“ASIL FAİLLER YARGI ÖNÜNE ÇIKARILMADI”

Ortak basın açıklamasını Emek ve Demokrasi Güçleri adına İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Zöhre Dalkıran okudu. İktidarın o tarihte iç savaşın yaşandığı, kan ve gözyaşının hakim olduğu Suriye’de, çatışmaların tarafı olan IŞİD yerine barışı hedef aldığını belirten Dalkıran, “Firari sanıklar yakalanamadı. Ve yine bizlerin, barış ve demokrasi savunucularının, adaletin tecelli ettiğine inanmamız bekleniyor. Kamu görevlilerinin saldırıdan önceki ve saldırı sırasındaki kasıt ve ihmalleri hakkında hiçbir zaman etkin bir soruşturma yürütülmedi. Katliamda yaşamını yitirenlerin, yaralananların, onların yakınlarının ve bizlerin acılarını ve vicdanlarını tatmin edecek bir soruşturma, bir yargı süreci asla yürütülmedi” diye konuştu.

“İKTİDARI KORUMAK İÇİN ŞİDDET SARMALINA SÜRÜKLEYENLERİ UNUTMAYACAĞIZ”

10 Ekim Ankara Garı Katliamı’nın gerçekleştiği süreçte, siyasal iktidarın Haziran 2015 seçimlerinden tek başına hükümeti kuracak oyu sağlayamamış durumda olduğunu hatırlatan Dalkıran, “İktidarını korumak için toplumu kaos ve şiddet sarmalına sürükleyenleri asla unutmayacağız. Barış savunucusu dostlarımızın hayatlarından, acılarımızdan oy devşirenleri asla affetmeyeceğiz. Şu husus açıkça ortadadır ki; Ankara Garı Katliamı’nın hedefi demokrasi ve barıştır, demokrasi ve barış talep edenlerdir. Hedef bizleriz. Bizim görevimiz, gerici faşist saldırılar karşısında birlikte mücadele etmek, barışa ve demokrasiye dair umudu diri tutmak, umudumuzu gerçekleştirmektir. Bu süreçte asla yılmayacağız, asla teslim olmayacağız” dedi.

“10 EKİM BUGÜN FİLİSTİN’DE, LÜBNAN’DA SÜRÜYOR”

Açıklamanın ardından söz alan katliamda yaşamını yitiren Dilan Sarıkaya’nın babası İzzet Sarıkaya, “Dilan Emek Gençliği üyesiydi. Gerçek barışın sosyalizmle geleceğini biliyordu. Sadece kızıma öğrettiğim ilk sloganı söylemek istiyorum: Faşizme ölüm halka hürriyet” diye konuştu.

Katliamdan yaralı kurtulan Murat Akçalı ise, “Bomba patladıktan sonra birileri yaralarımızı sarmaya çalışırken, bizi hayatta tutmaya çalışırken nereden geldi o kadar polis üstümüze biber gazı sıktı, ambulansları yönetemedikleri gibi orada yaralıların üzerinden geçildi. Bu insanlık suçu değil de nedir? Böyle bir emri kim verebilir, böyle bir emri kimler uygulayabilir?​” diye konuştu. Son olarak söz alan yaralılardan Cevat Aktaş da 10 Ekim’in bugün Filistin’de, Lübnan’da sürdüğünü vurgulayarak, “Arkadaşlarımızın 9 yıl önceli çığlığı bugün daha acil ve daha yakıcı” dedi. (İzmir/EVRENSEL)


ADANA: BU ÜLKENİN BARIŞA İHTİYACI VAR

10 Ekim 2015'te Ankara Garı'nda gerçekleşen “Barış Mitingi”ne yönelik canlı bomba saldırısında hayatını kaybeden 103 kişi için, katliamın 9. yılında Adana Tren Garı önünde anma töreni gerçekleştirildi. Törene, 10 Ekim Katliamı'nda yaşamını yitirenlerin aileleri, yakınları ve çeşitli kurum temsilcileri katıldı. Anma sırasında, hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını taşıyan yurttaşlar, katliamın sorumluluğunu taşıyan kamu görevlilerinin yargılanmadığına ve olayın siyasi bağlantılarının aydınlatılmadığına dikkat çekti.

10 Ekim günü “polis biber gazı sıkar” diye duyduğu endişeyi anlatan Dilan Sarıkaya’nın annesi Nesligül Sarıkaya, ama devletin izin verdiği mitingde polisin gaz sıkacağına ihtimal vermediğini belirterek, “Devlete güvenmişim ve kızıma ‘git’ demişim. Ama güvenilmeyeceğini sonra çok acı biçimde anladım” dedi.

Mahkeme sürecinde de devlet görevlilerinin korunduğunu ifade eden Sarıkaya, “Avukatlarımızın ortaya koyduğu belgeler, talep ettikleri şahitler hep reddedildi. Bir tanesini bari dinle. Avukatların anlattıklarının birini dinle bari. Sonunda ne yaptı? 19 kişiye ceza verdi. 16 kişi hala firarda. Avukatlar o firardakilerin adreslerini verdiler, gidip almadılar. Emniyet’e canlı bomba saldırısı olabilir diye 64 ihbar gelmiş. Kendi önlemlerini almışlar ama bu bize niye söylenmedi?​” şeklinde konuştu.

Fevzi Sert’in abisi Saadettin Sert ise, “Acılarımız ortak. Alnımız açık, başımız dik. Mahkeme önlerinde böyle anmalarda asla ve asla zerre kadar korku ve endişe duymadık. Çünkü bu ülkenin barışa ihtiyacı var. Savaşı savunmak, silah alıp kullanmak kolay, barışı savunmak en zor olanıdır” dedi.

“KATLİAMIN GERÇEK SORUMLULARI YARGILANANA KADAR MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Kurumlar adına basın açıklamasını okuyan Mehmet Çelik, 103 kişinin yaşamını yitirdiği katliamın 9’uncu yılına rağmen adaletin sağlanmadığını dile getirdi. Katliamın ardından başlayan dava sürecinde sanıklar için verilen cezaların yeterli olmadığını ifade eden Çelik, sadece tetikçilerin değil, olayın arka planında yer alan tüm sorumluların yargılanması gerektiğine vurgu yaptı.

1 Temmuz 2024’te görülen duruşmada, mahkeme IŞİD’i aklayarak katliama dair sorumluluğu olanları temize çıkarmaya çalıştığını ifade eden Çelik, katliamın gerçekleşmesinde ihmali olan kamu görevlileri ve devlet yetkililerinin yargı önüne çıkarılmadığına da dikkat çekerek “Ancak biz, bu davanın bizim için bitmediğini, katliamın gerçek sorumlularının yargılanana kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi ilan ediyoruz” dedi. (Adana/EVRENSEL)


İHD: GERÇEK SORUMLULARI ORTAYA ÇIKARIN

İnsan Hakları Derneği, 10 Ekim Ankara Katliamı’nda yaşamını yitirenler için yazılı açıklama yayımladı. Açıklamada, katliamın üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen faillerinin bulunması ve adaletin yerine getirilmesi konusunda etkin bir yargı sürecinin yürütülmediği belirtildi.

Açıklamada, “Her yıl olduğu gibi, bir kez daha 10 Ekim katliamının yıldönümünde, yetkililere seslenmek istiyoruz: Katliamda yaşamını yitiren insanlarımızın yakınlarının hak taleplerini bastırmaya, susturmaya çalışmayın. Türkiye'nin demokratikleşebilmesi, ihtiyacı olan barışa kavuşabilmesi ve yaşamın her alanına yayılan cezasızlık kültürünü ortadan kaldırabilmesi için 10 Ekim Katliamı’nın gerçek sorumlularının ortaya çıkarılması, böyle katliamların bir daha yaşanmaması için etkin ve etkili bir kovuşturma sonrası cezalandırılmaları gerekmektedir. Bizler, 10 Ekim Katliamı’nın yıldönümünde bir kez daha 10 Ekim Katliamı’nı gerçekleştiren katillerin, bu konuda müdahili ya da ihmali olan kim varsa hepsinin ortaya çıkarılmasını ve yargılanmalarını talep ediyoruz” denildi. (HABER MERKEZİ)


DİYARBAKIR

Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu ile KESK Şubeler Platformu 10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nda yaşamını yitirenler mezarları başında anıldı. 

İlk olarak Bağlar ilçesinde bulunan Yeniköy Mezarlığı’nda defnedilen 10 Ekim katliamında yaşamını yitiren Abdullah Erol’un mezarı başında anma yapıldı. KESK Diyarbakır Şubeler Platformu Dönem Eşsözcüsü Faruk Ercan, 10 Ekim Gar Katliamı’nda katledilenleri unutmadıklarını vurgulayarak, "Anıları mücadelemize ışık olacak. Mücadelelerinin önünde saygı ile eğiliyoruz, mücadelelerini devam ettireceğimize söz veriyoruz" dedi. Yapılan anma ardından Erol’un mezarına karanfiller bırakıldı. 

Sonrasında Yenişehir ilçesinde bulunan Şehitlik Mezarlığı’nda defnedilen Feyat Deniz’in mezarını ziyaret etti. Burada söz alan KESK Diyarbakır Şubeler Platformu Dönem Eşsözcüsü Saliha Zorlu da katliamın failleri arkasında bulunan güçlerin halen yargılanmadığını ve yargılanıncaya kadar mücadelelerinin süreceğini belirtti. Yapılan konuşmalar ardından Deniz’in mezarına karanfiller bırakıldı.

BATMAN

Batman Emek ve Demokrasi Platformu da Yılmaz Güney Park’ında açıklama yaptı. “10 Ekim’i unutmayacağız” pankartının açıldığı açıklamada İHD Batman Şube Eşbaşkanı Ahmet Şiray konuştu.

Katliam sonrası yaşanan hukuksuzluklara dikkati çeken Şiray, "Türkiye’nin demokratikleşebilmesi, ihtiyacı olan barışa kavuşabilmesi ve yaşamın her alanına yayılan cezasızlık kültürünü ortadan kaldırabilmesi için 10 Ekim Katliamı'nın gerçek sorumlularının ortaya çıkarılması gerekiyor. Böyle katliamların bir daha yaşanmaması için etkin ve etkili bir kovuşturma sonrası cezalandırılmaları gerekmektedir” dedi. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Adana’da lise öğrencisinin yolunu kesip taciz eden saldırgan tutuklandı

SONRAKİ HABER

OBA Makarna'daki patlamada ölen işçi sayısı 4'e çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa