10 Ekim 2024 12:58

Keşmir parlamento seçimlerini muhalefet ittifakı kazandı

Hindistan hükümetinin 2019’da özerkliğine son verdiği Keşmir’de on yıl sonra yapılan ilk seçimleri, özerkliği savunan muhalefet ittifakı kazandı. İttifak 90 sandalyeli mecliste 48 sandalye aldı.

Fotoğraf: Faisal Khan/AA

Paylaş

Hindistan’ın yönetiminde bulunan, halkın çoğunluğu Müslüman kökenli olan Keşmir bölgesinde, 10 yıl aranın ardından ilk kez yapılan milletvekili seçimlerini muhalefetteki Hindistan Ulusal Kongresi (INC) ve Keşmir Ulusal Konferans Partisi ittifakı kazandı.

Hindistan Seçim Komisyonu, resmi internet sitesinde, Keşmir’de kesin olmayan seçim sonuçlarını önceki gün açıkladı. Seçimlerden önce eyalet statüsünü ve bölgenin özel statüsünü geri getirme sözü veren INC ve Keşmir Ulusal Konferans Partisi ittifakı, 90 sandalyeden 48’ini kazandı.

İKTİDAR PARTİSİ SADECE 29 SANDALYE ALABİLDİ 

Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi’nin (BJP) ise seçimlerde 29 milletvekili çıkardığı duyuruldu.

Bağımsız adaylar 7 sandalyede rakiplerine üstünlük sağlarken, bölgesel partilerden Halkların Demokratik Partisi (PDP) 3 sandalyede zafere ulaştı. Seçimlerde, Sıradan Halkın Partisi (Aam Aadmi Partisi-AAP), Hindistan Komünist Partisi ve Keşmir Halk Konferansı Partisi ise birer milletvekili çıkardı. 

Keşmir’de seçmenler, 18 Eylül, 25 Eylül ve 1 Ekim’de olmak üzere 3 aşamada yapılan milletvekili seçimlerinde oy kullanmıştı. 

EYALET STATÜSÜ 2019’DA KALDIRILMIŞTI 

Keşmir Meclisi, Yeni Delhi yönetimi altında sınırlı yetkilere sahip olacak. Fakat uzun aranın ardından seçimlerin düzenlenmesinin bölgede siyasi bir değişim için umutları artırdığı belirtiliyor.

Keşmir’de son milletvekili seçimleri Kasım-Aralık 2014’te yapılmıştı. O dönem eyalet olan Keşmir’de BJP ile Keşmir’in eski Başbakanı ve PDP Başkanı Mehbuba Müfti, koalisyon hükümeti kurmuştu. BJP, daha sonra Mufti’ye olan desteğini çekmiş ve 19 Haziran 2018’de koalisyon dağılmıştı. O tarihten bu yana Keşmir doğrudan Yeni Delhi tarafından yönetilmeye başlanmıştı. 5 Ağustos 2019’dan sonra da bölgenin özel statüsü kaldırılmış ve eyalet merkeze bağlı iki birlik toprağına dönüştürülmüştü. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Sivilleri taşıyan Türkiye'nin iki gemisi Beyrut Limanı'ndan ayrıldı

SONRAKİ HABER

Avukat Belen Nesil Coşğun’un katiline verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını istinaf onadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa