10 Ekim 2024 14:25

Fernas Maden işçileri ablukayı aştı, 7 işçi Meclis'e doğru yola çıktı

Fernas Maden işçileri, direnişlerinin 46. gününde Meclis'e yürümek istedi. Polis tarafından yürüyüşü engellenen işçiler, ablukayı aştı. 7 işçi temsilcisi Meclis'e doğru yola çıktı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Manisa'nın Soma ilçesinde bulunan AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'nun sahibi olduğu Fernas Madencilik’te iş güvenliği ve düşük ücretlere karşı mücadele başlatan ve bu süreçte sendikaya üye oldukları için işten atılan işçilerin, Soma’dan Ankara’ya yürümüş, Ankara’da direniş başlatmıştı.

Ankara’da bulundukları Kurtuluş Parkından Meclis’e yürümek isteyen işçilere polis izin vermedi. Polis ablukasında bir süre bekleyen işçilerin arasından 7 işçi temsilcisi daha sonra AKP'li Ferhat Nasıroğlu ile görüşme ayarlanması için Meclis'e geçerken geri kalan işçiler Kurtuluş Parkına geri döndü.

Kurtuluş Parkında yapılan açıklamada konuşan Bağımsız Maden-İş Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu,  "Bir vekil var, iktidar partisi vekili Ferhat Nasıroğlu. Aynı zamanda madenimizin patronu. Aynı zamanda onlarca RES, HES, otelleri, gıda sektörü yatırımları, turizm yatırımları olan bir Karun. Meclisteki ofisini binin üzerinde aradı arkadaşlarımız tek bir dönüş olmadı. Ortakları Koç'u, Sabancı'yı 'ortağınız anayasal hakları ayaklar altına alıyor' diye uyardık ama öğrendik ki Ferhat bey kendisi sorunun çözümü için arandıkça doğru yaptığını düşünüyormuş. Onun kibrini büyüten bir tavır oluyormuş ortakları Koç'un, Sabancı'nın araması, siyasi partilerin sorunu çözmesini istemesi. Eğer haklıysak biri de çıkıp haksızsın diyemiyorsa, biz yürüyeceği o zaman kimsenin bizim önümüzde durmaya hakkı yoktur. Kolluğa verilmiş talimatların yasal dayanağı yoktur. Türkiye'de alenen iki çeşit uygulama var; holdinglere, yönetenlere ayır işçiye, emekçiye ayrı. Yasaya uymayacaksanız yasaları yazmayın. Söküp atın. Biz holdinglere köle olalım" dedi

Aksu şöyle devam etti: "Bizi istedikleri gibi öldürebilsinler. Bin yıl daha yesinler, içsinler, boğuluncaya kadar. Eğer eşit yurttaş değilsek, anayasada yazılmasına gerek yok. Daha dün 27 yaşında, henüz 20 günlük evli arkadaşımız Galip'i iş cinayetinde kaybettik. Gencecik çocukları patronların kâr hırsına kurban veriyoruz. Vampirleşmiş ilişkilerine kan veriyoruz. Gencecik bedenleri veriyoruz utanın."

Açıklamanın ardından Kurtuluş Parkı'ndan Meclis'e yürümek isteyen Fernas işçilerinin yürüyüşü polis tarafından engellendi. Polis ablukası altında açıklama yapan maden işçileri yolun açılmasını istedi.

Polis ablukası içindeki bir Fernas işçisi, "301 arkadaşım öldü benim. Sizin eşiniz dostunuz mu öldü? Siz zengin geldiniz zengin gideceksiniz ama huzur bulamayacaksınız. Bu insanların vebaliyle öleceksiniz. Bizi binlerce insan uğurlayacak çünkü biz merhametli, dürüst insanlarız" dedi.

Bir başka işçi, "Görüşme talep iletiyoruz ama bize bir türlü geri dönüş olmadı. Muhatap alınmadık. Bu patron karşına alsaydı bizi böyle olmazdı. Biz sendikaya karşıydık sarı sendika yüzünden. 17 bin lira maaş alıyorsak bu sendikalar yüzünden. Bağımsız Maden Iş'e örgütlendik,işçinin bir tepkisi var dedik. 46 gün önce kimseyi bilmiyordum sendikadan. Sadece üye oldum, beni işten attılar. Biz hakkımızı istiyoruz. 46 gündür çocuklarımdan uzağım. Mutlaka duygulanıyorum ama şuradan güler yüzle gitmek istiyorum. Biz yürüyerek meclise gidip kendisiyle görüş istiyoruz. Cumhurbaşkanım bu işi çözmenizi bekliyorum. Sana oy vermiş insanlarız. Haklarımızdan yararlanmak istiyoruz" dedi. 

Bekleyişin ardından işçiler Kolej Metroya kadar yürüdü. 7 işçi temsilcisi AKP'li Ferhat Nasıroğlu ile görüşme ayarlanması amacıyla CHP'li vekillerle arabalarla  Meclis'e geçerken geri kalan işçiler Kurtuluş Parkına geri döndü. 

Kolej Metrosu önünde konuşan Bağımsız Maden-İş Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, "İşçi hakkını arayınca böyle yürüyemiyor, Milletin Meclise giremiyorlar. Korkuyorlar. Bizim mecliste çıplak ayakla yürümemizden korktular. Bu halk bu yemez iktidar kim olursa olsun bu sistem sürdürülebilir değil. Ölüm sadece ocaktan gelmiyor onların düzeninden geliyor" dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Zeytinburnu'nda denizde kaybolan mülteci çocuğun cansız bedeni bulundu

SONRAKİ HABER

CHP Milletvekili Deniz Yücel sordu: İsrail ile ticaret Filistin üzerinden mi sürüyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa