10 Ekim 2024 14:44

CHP Milletvekili Deniz Yücel sordu: İsrail ile ticaret Filistin üzerinden mi sürüyor?

CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel, İsrail ile ticaretin Filistin üzerinden sürdüğüne ilişkin iddiaları Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a sordu.

Deniz Yücel | Fotoğraf: DHA

Paylaş

CHP Parti Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Deniz Yücel, İsrail ile ticarete ilişkin Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a soru önergesi verdi. Filistin ile geçen yılın ilk 9 ayında 587 bin dolar olan çelik ihracatının bu yılın ilk 9 ayında 86 milyon 790 bin dolara çıktığına dikkat çeken Yücel, bu artışın akıllara “Filistin üzerinden İsrail ile ticaret devam mı ediyor?​” sorusunu getirdiğini ifade etti. Yücel, "Türkiye ile Filistin arasındaki demir çelik ürünlerindeki ihracat artışı Ticaret Bakanlığı tarafından açıklamaya muhtaç bir konudur" diyerek şu soruları yöneltti:

  • Türkiye ve İsrail arasında ticaret devam etmekte midir? 
  • İsrail'in açıkladığı Türkiye’yle dış ticaret verileri ile Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı ihracat/ithalat verileri arasındaki farkın nedeni nedir?  
  • Şiddetli bombardıman altında hayatta kalmaya çalışan, açlıkla mücadele eden Filistinlilere 9 ayda 86 milyon ABD Doları değerinde çelik satıldığı doğru mudur?
  • İsrail ordusunun demir-çelik gereksinimini Türk şirketlerinden karşıladığı iddiası doğru mudur? 
  • İsrail'in ihtiyaç duyduğu ve Azerbaycan’dan gelen petrolün Türkiye üzerinden nakledildiği, bunun karşılığında Türkiye'nin varil başına komisyon aldığı doğru mudur?
  • Türkiye'den hareket eden gemilere önce gümrükte Filistin bayrağı asıldığı ya da teslim adresi olarak Filistin yazıldığı sonra da limanda ticari malların İsrailli yetkililere teslim edildiği iddiası ile ilgili olarak Bakanlığınızca şimdiye kadar neden bir açıklama yapılmamıştır?
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP'li siyasetçiler Netanyahu için “katil”, “soykırımcı”, “yeni Hitler, “Yahudi Nazi”' gibi ifadeler kullanırken, Türkiye'de yatırım yapan yabancı şirketlere yönelik provokatif eylemler ve boykot kampanyaları engellenmezken, Gazze’de çoğunluğu kadın ve çocuklar olmak üzere siviller bombalar altında yaşam savaşı verirken, iktidarınızın İsrail ile ticaretin devam ettiğine dair iddialar karşısındaki sessizliğinin sebebi nedir? (POLİTİKA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Fernas Maden işçileri ablukayı aştı, 7 işçi Meclis'e doğru yola çıktı

SONRAKİ HABER

MKM sanatçısı Engin Cengiz gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa