Karaburun’da kapasite artışına giden RES’lere karşı dava açıldı: Bunun adı ‘RES’men işgal!
Karaburun’da en büyük RES firması Lodos Enerji A.Ş’nin kapasite artışına karşı dava açıldı. Karaburun Sivil İnisiyatifi üyeleri şirkete “Kapasiteyi de sınırı da çoktan aştınız” dedi.
Fotoğraf: Karaburun Sivil İnisiyatif
Özer AKDEMİR
İzmir
Uzun zamandır rüzgar enerji santralleri (RES)’lerin yol açtığı sorunlarla boğuşan ve yüzölçümünün yüzde 80’i enerji şirketlerince adeta parsellenen Karaburun’da en büyük RES firması Lodos Enerji A.Ş’nin kapasite artışına karşı dava açıldı.
“KAPASİTEYİ’DE SINIRI DA ÇOKTAN AŞTINIZ”
Karaburun Belediyesi, Karaburun Sivil İnisiyatif temsilcisi yurttaşlar, Küçükbahçe ve Parlak tarafından açılan dava ile ilgili Karaburun Sivil İnisiyatif tarafından yapılan açıklamada şirkete “Yarımadada köylere, köylüye, tüm yaşayanlara, doğaya, ekolojiye, yerele kulak vermediniz! Kapasiteyi de sınırı da çoktan aştınız” dedi.
Karaburun’a bağlı Yaylaköy, Küçükbahçe, Bozköy, Parlak, Tepeboz ve Saip Mevkii sınırları içerisinde, Lodos Karaburun Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan kapasite artışı projesine Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararı verilmişti. Açılan davada bu kararın iptali ve yürütmenin durdurulması isteniyor. Karaburun Sivil İnisiyatif Lodos Enerji A.Ş’nin yarımadanın yüzde 61'ini kiraladığını belirterek, “2024 yılında Lodos A.Ş’nin 2. RES kapasite artışı ve GES projesi “ÇED Olumlu” onayını almıştı. Lodos A.Ş’nin ilk 50 türbininde Yaylaköy gözden çıkarılmış, Afet Bölgesi ilan edilmişti. Şimdi de RES kapasite artışı projesinin (37 türbin) ardından gelen 2. RES kapasite artışı ( 41 türbin ) projesi onayıyla Lodos Enerji türbinlerini 8 mahalleye kurmayı planlıyor. Ayrıca, Lodos Enerji Res türbini kurduğu alanlara Güneş Enerji Santrali kurma eğiliminde (Karaburun GES/ Yaylaköy örneği)” denildi.
YÖRE HALKININ GEÇİM KAYNAKLARINA RES DİREKLERİ
Karaburun Rüzgar Enerji Santrali kapsamında gerçekleştirilen projelere yönelik ÇED iptali, imar planı iptali, lisans iptali, acele kamulaştırmaların iptaline ilişkin davalar ve yurttaşların AYM başvurularının yıllardır devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi; “Yöre halkının geçim kaynaklarını sağladıkları müştereklerine, mera alanlarına ve hatta kendi özel arazilerine erişimi enerji yatırımları sebebi ile engellenmektedir. Karaburun İlçesi’nin 8 mahallesine (Merkez, Yaylaköy, Küçükbahçe, Parlak, Haseki, Tepeboz, Bozköy, Saip) kurulma onayı alan 41 türbinin altyapıları ile inşası, proje alanı ve çevresindeki biyo çeşitliliğe, orman varlığına, bitki örtüsüne ve yerel ekonomiye zarar verecektir. Proje’de kurulacak olan türbinler "tarım", "orman" ve "mera" vasıflı karbon yutak alanlarında konumlanmaktadır. Diğer yandan proje sahasında "küçük parseller halinde" zeytinlikler bulunmaktadır.”
ÖÇKB BİR İŞE YARAMADI
Yarımadanın Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) ilan edilmesine rağmen enerji yatırımlarına halen kapasite artış izni verildiğinin aktarıldığı açıklamada; “Karaburun RES kapasite artışı projesinin; Karaburun – Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içerisinde olması, koruma bölgesine ilişkin biyoçeşitlilik araştırmalarının tamamlanması ile birlikte yönetim planının henüz hazırlanmamış olması, koruma alanına ilişkin 1/25.0000 ölçekli nazım imar planının itirazlar sonucu iptal edilmesine rağmen yeniden yapılıyor olması, enerji faaliyetlerinin Yarımada’nın kapasitesini aşma durumu ve koruma kararı sonrası artan enerji projesi başvurularıyla birlikte değerlendirilmesi gerekirken “ÇED Olumlu” kararı verilerek onaylanması düşündürücüdür” denildi.
Açıklamada RES’lerin kapasite artışının Yarımada’nın doğal, sosyal ve kültürel değerlerine geri dönüşü olmayan zararlar vereceğinin altı çizilerek, “ÇED Olumlu” kararının iptal edilmesi istendi.
41 RES TÜRBİNİNİN DAĞILIMI
- 12 Merkez Mahalle,
- 1 Saip,
- 3 Bozköy,
- 6 Küçükbahçe,
- 7 Yaylaköy,
- 7 Parlak,
- 4 Tepeboz,
- 1 Hasseki