10 Ekim 2024 20:48

10 Ekim'de yaşamını yitirenler Kadıköy'de anıldı: Katiller kaybedecek barış kazanacak

Kadıköy'de bir araya gelen yüzlerce kişi, 10 Ekim 2015'te Ankara'da gerçekleşen katliamda hayatını kaybedenleri andı ve adalet taleplerini bir kez daha dile getirdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

İstanbul Emek Barış Demokrasi Güçlerinin çağrısıyla Kadıköy İskele Meydanı'nda toplanan kitle, 10 Ekim Ankara katliamın 9. yıl dönümünde anma gerçekleştirdi.  Anmaya katılanlar, "10 Ekim katliamını unutmadık, unutturmayacağız. Emek, barış ve demokrasi kazanacak" yazılı pankart açtı. Kitle sık sık "10 Ekim'i unutma, unutturma", "Faşizme karşı omuz omuza", "Katil IŞİD, işbirlikçi AKP" sloganları attı.

Anmaya; katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları, DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, Emek Partisi Milletvekili İskender Bayhan, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, DEM Parti İstanbul İl Başkanı Murat Kalmaz, Emek Partisi İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros, Cumartesi İnsanları, İnsan Hakları Derneği temsilcileri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

10 Ekim'de katledilen 104 kişinin fotoğraflarının taşındığı anma saygı duruşuyla başladı. Ardından Nazım Hikmet'in "Hürriyet Kavgası" şiiri okundu ve katliamda ölenlerin isimleri tek tek okunarak "Yaşıyor" denildi. Anma sırasında atılan "Katil IŞİD, işbirlikçi AKP" sloganına karşı polis müdahale uyarısı yaptı. Ancak kalabalık sloganı daha yüksek sesle tekrar etti.

ER YADA GEÇ HESAP VERECEKLER!

Ortak açıklamayı tertip komitesi adına DİSK İstanbul Bölge Temsilcisi Asalettin Arslanoğlu, okudu. Katliam davasında gerçek faillerin yargılanmadığını belirterek, adaletin sağlanamadığını vurgulayan Arslanoğlu, "Katliamın neyi ve kimi hedef aldığını görmek önemlidir" dedi. Ayrıca, yaralıların hastaneye gitmesini engelleyenleri unutmayacaklarını ve barış mücadelesini sürdüreceklerini söyledi. Arslanoğlu, katliamın ardından geçen 9 yılda adaletin sağlanmadığını vurguladı. Arslanoğlu, katliamla ilgili gerçek faillerin hâlâ yargı önüne çıkarılmadığını belirterek, "10 Ekim katliamı davasında yıllardır adalet mücadelesi veren avukatlar, gerçeği ortaya sermiş olsa da, siyasi iktidar bu gerçeği örtbas etme çabasında. Katliamı planlayanları, engel olmayıp destek verenleri ve sonrasında ambulans yerine TOMA gönderenleri unutmayacağız," dedi.  Arslanoğlu, açıklamasında ayrıca şu ifadeleri kullandı: "Bu ülkede barış istemenin bedelini canlarımızla ödedik. Bu vahşi katliamı yapanlar ve yaptıranlar da mutlaka cinayetlerinin bedelini ödeyecekler. Barış isteyenleri hedef alanlar er ya da geç hesap verecekler. Ne yaparlarsa yapsınlar, saltanatları yıkılacak. Acılarımız ve öfkemizle birleşmeye devam edeceğiz. Er ya da geç, katiller kaybedecek; emek, barış ve demokrasi kazanacak."

"ADALET MÜCADELESİ SÜRECEK"

Ankara Katliamı'nda hayatını kaybeden Dicle Deli'nin babası Faik Deli, Kadıköy'de düzenlenen anmada yaptığı konuşmada, 10 Ekim'in acısını ve adalet mücadelesini bir kez daha hatırlattı. Deli, "Bu katliamın yarattığı hasret ve öfkemiz her geçen gün büyüyor" dedi. Deli, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "10 Ekim Ankara katliamı, açıkça siyasi bir cinayettir. Geride kalanlar olarak bu adalet mücadelesini unutturmama kararlılığıyla sürdürüyoruz. Katliamların üzerini örtmeye çalışanlara, cezasızlıkla ödüllendirenlere ve bizi yok sayan bu sisteme karşı sözümüzü bitirmedik. Adaleti unutturmama sözümüzü yineliyoruz." (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Avcılar’da apartmanın bodrum katında 2 boş roketatar bulundu

SONRAKİ HABER

Beyrut'un merkezine saldırı düzenlendi: 18 kişi öldü, 92 kişi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa