10 Ekim 2024 22:25

10 Ekim Ankara Katliamı’nda yitirilenler Ege'de anıldı: Barışa dair umudu diri tutacağız

10 Ekim Ankara Katliamı'nda yaşamını yitirenler katiamın 9’uncu yıl dönümünde Ege kentlerinde anıldı.

Fotoğraflar:Evrensel 

Paylaş

Emek ve demokrasi güçlerinin 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Gar Meydanı’nda düzenledikleri “Barış ve Demokrasi” mitingine yönelik IŞİD’in gerçekleştirdiği bombalı saldırının üzerinden 9 yıl geçti. Katliamda 104 kişi hayatını kaybederken, yüzlerce kişi de yaralandı.

Katliamın 9’uncu yılında hayatını kaybedenler için birçok kentte çeşitli anma etkinlikleri düzenlendi.

Ege illerinde de gerçekleştirilen anmalarda barış ve demokrasi mücadelesine vurgu yapılırken asıl faillerin yargılanması talep edildi.

İZMİR: BARIŞA VE DEMOKRASİYE DAİR UMUDU DİRİ TUTACAĞIZ

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, 10 Ekim Ankara Katliamı’nın 9’uncu yılında Alsancak Gar karşısındaki 10 Ekim Anıtı önünde bir araya gelerek katliamda yaşamını yitirenleri andı. “Katil IŞİD işbirlikçi AKP”, “Faşizme ölüm halka hürriyet”, “10 Ekim'i unutma unutturma”, “Katillerden hesabı emekçiler soracak” ve “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarının atıldığı anmaya 10 Ekim Ankara Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin aileleri ve yaralı olarak kurtulanlar da katıldı.

Basın açıklaması öncesinde konuşan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği İzmir Temsilcisi Mustafa Özdağ, “9’uncu yılında da buradayız, kararlıyız, korkmuyoruz yılmadık ve vazgeçmeyeceğiz; emek, demokrasi, özgürlük ve barışı avazımız çıktığı kadar haykırarak savunmaktan. 10 Ekim, baskı ve zora karşı demokrasi ve özgürlüklerin savunulmasının adıdır. 10 Ekim, savaşa karşı barışın ve kardeşliğin savunulmasının adıdır” dedi.

Konuşmanın ardından yaşamını yitirenler anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve isimler sayılarak, 9 yıldır adalet mücadelesinin sürdüğü belirtildi.

“ASIL FAİLLER YARGI ÖNÜNE ÇIKARILMADI”

Ortak basın açıklamasını Emek ve Demokrasi Güçleri adına İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Zöhre Dalkıran okudu. İktidarın o tarihte iç savaşın yaşandığı, kan ve gözyaşının hakim olduğu Suriye’de, çatışmaların tarafı olan IŞİD yerine barışı hedef aldığını belirten Dalkıran, “Firari sanıklar yakalanamadı. Ve yine bizlerin, barış ve demokrasi savunucularının, adaletin tecelli ettiğine inanmamız bekleniyor. Kamu görevlilerinin saldırıdan önceki ve saldırı sırasındaki kasıt ve ihmalleri hakkında hiçbir zaman etkin bir soruşturma yürütülmedi. Katliamda yaşamını yitirenlerin, yaralananların, onların yakınlarının ve bizlerin acılarını ve vicdanlarını tatmin edecek bir soruşturma, bir yargı süreci asla yürütülmedi” diye konuştu.

“İKTİDARI KORUMAK İÇİN ŞİDDET SARMALINA SÜRÜKLEYENLERİ UNUTMAYACAĞIZ”

10 Ekim Ankara Garı Katliamı’nın gerçekleştiği süreçte, siyasal iktidarın Haziran 2015 seçimlerinden tek başına hükümeti kuracak oyu sağlayamamış durumda olduğunu hatırlatan Dalkıran, “İktidarını korumak için toplumu kaos ve şiddet sarmalına sürükleyenleri asla unutmayacağız. Barış savunucusu dostlarımızın hayatlarından, acılarımızdan oy devşirenleri asla affetmeyeceğiz. Şu husus açıkça ortadadır ki; Ankara Garı Katliamı’nın hedefi demokrasi ve barıştır, demokrasi ve barış talep edenlerdir. Hedef bizleriz. Bizim görevimiz, gerici faşist saldırılar karşısında birlikte mücadele etmek, barışa ve demokrasiye dair umudu diri tutmak, umudumuzu gerçekleştirmektir. Bu süreçte asla yılmayacağız, asla teslim olmayacağız” dedi.

“10 EKİM BUGÜN FİLİSTİN’DE, LÜBNAN’DA SÜRÜYOR”

Açıklamanın ardından söz alan katliamda yaşamını yitiren Dilan Sarıkaya’nın babası İzzet Sarıkaya, “Dilan Emek Gençliği üyesiydi. Gerçek barışın sosyalizmle geleceğini biliyordu. Sadece kızıma öğrettiğim ilk sloganı söylemek istiyorum: Faşizme ölüm halka hürriyet” diye konuştu.

Katliamdan yaralı kurtulan Murat Akçalı ise, “Bomba patladıktan sonra birileri yaralarımızı sarmaya çalışırken, bizi hayatta tutmaya çalışırken nereden geldi o kadar polis üstümüze biber gazı sıktı, ambulansları yönetemedikleri gibi orada yaralıların üzerinden geçildi. Bu insanlık suçu değil de nedir? Böyle bir emri kim verebilir, böyle bir emri kimler uygulayabilir?​” diye konuştu. Son olarak söz alan yaralılardan Cevat Aktaş da 10 Ekim’in bugün Filistin’de, Lübnan’da sürdüğünü vurgulayarak, “Arkadaşlarımızın 9 yıl önceli çığlığı bugün daha acil ve daha yakıcı” dedi. 

DİKİLİ

Dikili Emek ve Demokrasi Platformu 10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nın 9. Yılında katliamda hayatını yitirenleri Atatürk Meydanı’nda andı. Düzenlenen anmada basın metnini platform adına İbrahim Aslan okudu.

“Dokuz yıl önce bugün binlerce yurttaşımız Emek, Barış ve Demokrasi Mitingine katılmak için ülkenin dört bir yanından yola çıkmış, Ankara Garı önünde buluşmuştu” diyerek sözlerine başlayan Aslan, “Tek amaçları barışı, demokrasiyi ve emeğin haklarını savunmaktı. Ancak birbiri ardında patlayan iki bomba onları aramızdan aldı” dedi. “Katliamın ardından başlayan dava sürecinde birileri o karanlık sayfa hiç aydınlatılmasın diye elinden geleni yaptı” diyen Aslan, “Ama dava süreci acılı ailelerimizin, avukatlarımızın ısrarlı çabaları ile tüm dünya kamuoyunun gündemine girdi” diye ekledi. Bu davanın onlar için bitmediğini de belirten Aslan, katliamın gerçek sorumlularının yargılanmasını talep etti.

"SORUMLULAR  YARGILANANA KADAR MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ"

“Barış karanfillerimize verdiğimiz sözü unutmadık. Bu topraklarda katliamlar ile hesaplaşmak için mücadele verenlerin karşısına dikilen duvarları, konulan engelleri en iyi bizler biliyoruz” diyen Aslan, “Barış karanfillerimize sözümüz var.  O duvarların tuğlalarını çekip çıkaracağız” diye ekledi. 10 Ekim katliamında rolü olan, görevini ihmal eden, katliama yol veren, hangi mevki ve makamda olursa olsun tüm sorumlular yargılanana ve hak ettikleri cezayı alana kadar adalet yürüyüşlerini  sürdüreceklerini söyleyen Aslan, 10 Ekim katliamının unutturulmak istenmesine izin vermeyeceklerini dile getirdi. Aslan son olarak “Bu toprakları katliamlarla, faili meçhul cinayetlerle anılmaktan çıkarıp barış ve demokrasiyle taçlandırarak yitirdiğimiz canlarımıza, yoldaşlarımıza, karanfillerimize armağan edeceğiz. Er ya da geç, sorumlular cezalandırılacak” ifadelerini kullandı.

FOÇA

10 Ekim Ankara Gar Katliamı Foça Barış Kadınları’nın çağrısıyla Nihat Dirim Barış ve Demokrasi Meydanı’nda yapılan etkinlikte anıldı.

Ülke tarihinin en ölümcül bombalı intihar saldırılarının biri olan Ankara Gar Katliamı 9. yılında Foça’da anma yapıldı. Barış Kadınları adına basın açıklamasını Güzin Tümer okudu.

Barış talebini dile getirmek üzere toplananılan miting alanında üç saniye arayla meydana gelen iki patlamada 104 kişinin yaşamını yitirdiği davaya değinen Tümer, “Sürdürülen davanın, iktidarın ülkeyi içine sürüklediği o günlerin siyasi ortamından bağımsız ele alınamayacağını dikkat çeken avukatların Emniyet ve MİT arşivindeki görüntü kayıtlarının mahkemeye iletilmesi talepleri reddedildi. Ailelerin ve kayıp yakınlarının katilleri adım adım izleyen emniyet istihbaratının, katilleri engellemek yerine sürdürülen ihmaller zinciri ile adeta katliama giden yolu açan kamu görevlilerinin, mahkemeye çıkarılması yönündeki ısrarlı talepleri müfettiş raporlarına rağmen kabul edilmedi” dedi.

İNSANLIĞA KARŞI SUÇ İŞLENDİ

Yıllara yayılan davanın karar duruşması, 1 Temmuz 2024 tarihinde Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldüğünü söyleyen Tümer, “Duruşmada kararını açıklayan mahkeme, 9 sanıkla ilgili insan öldürmekten 101'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmetti. İnsanlığa karşı suç işlemekle suçlanan IŞİD yöneticiliğinden mahkum Erman Ekici’ye ise bu suçtan beraat verildi. Mahkeme heyeti firari sanıklar yönünden dosyanın ayrılmasına karar verdi” diye konuştu.

Anmada şiir be türkülerle devam etti. Nihat Dirim Barış ve Demokrasi Meydanı’daki Nazım Hikmet anıtına mumlar yakılmasıyla anma sona erdi. (İzmir/EVRENSEL)


DENİZLİ

Denizli'de 10 Ekim katliamının yıldönümünde DİSK, KESK ve TMMOB çağrısı ile Candoğan Parkında anma ve basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasını Eğitim Sen Denizli Şube Başkanı Hüseyin Özdemir okudu. 10 Ekim katliamında sorumluğu olanları da unutmadıklarını belirten Özdemir emek, barış ve demokrasi mücadelesine devam edeceklerini söyledi. (Denizli/EVRENSEL)


AYDIN

Aydın Demokrasi Platformu 10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nın 9. Yılında katliamda yaşamını yitirenleri andı. Aydın Kent Meydanı’nda yapılan anmada basın metnini Eğitim-Sen Şube Başkanı Suat Güneş okudu.

Ankara Gar Katliamı’nın 9. Yılı olduğunu hatırlatarak sözlerine başlayan Güneş, “9 yıl önce bugün binlerce yurttaşımız emek ve barış demokrasi mitingine katılmak için ülkenin dört bir yanından yola çıkmış, Ankara Gar' ı önünde buluşmuştu” dedi. “IŞİD üyesi iki canlı bomba tarafından gerçekleştirilen kanlı saldırıda 103 canımız aramızdan koparılırken yüzlerce insanımız fiziksel ve ruhsal olarak yaralandı” diyen Güneş ardından dava sürecine değinerek “Katliamın ardından başlayan dava sürecinde birileri o karanlık sayfa hiç aydınlatılmasın diye elinden geleni yaptı ve yapmaya devam ediyor ama dava süreci acılı ailelerimizin ve avukatlarımızın ısrarlı çabalarıyla tüm dünya kamuoyunun gündemine girdi. Buradan tekrar altını çiziyoruz bu dava bizler için bitmemiştir. Katliamın sadece maşası olanlara ve tetikçilere ceza verilmesi yeterli değildir. Bizler en başından beri katliamın arka planının aydınlatılmasını, katliamın gerçek sorumlularının yargılanmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı. 10 Ekim Katliamı’nın unutturulmak istenmesine izin vermeyeceklerini belirten Güneş son olarak er ya da geç sorunluların cezalandırılacağını söyledi.

DİDİM

Saldırıya yol veren kamu görevlilerinin yıllardır yargılanmadığı katliamın 9. yıl dönümünde Didim Emek ve Demokrasi Platformu anma düzenledi.

Anmaya Emek ve Demokrasi bileşenlerinin yanı sıra Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan da katıldı. Kitle, Kent Meydanından, Elif Kanlıoğlu parkına kadar yürüdü; ardından türkülerle hayatını kaybedenleri andı.

Ellerinde barış yazılı dövizler ve hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını platform üyeleri, sloganlar eşliğinde Kent meydanından, 10 Ekim’de katledilen Elif Kanlıoğlu’nun parkına kadar yürüdü.

10 EKİM BARIŞ ŞEHİTLERİNİN MİRASINA SAHİP ÇIKACAĞIZ!

Parktaki anmada ilk olarak Didim Emek ve Demokrasi Platformu adına basın açıklamasını Dursun Keleş okudu. Keleş, açıklamada “Barış Karanfillerimiz bu ülkenin eşitlikçi, laik, insan haklarına dayalı, demokratik bir hukuk devleti olması için mücadele eden herkesin yüreğindedir. Hiçbir canımızın hatırasına gölge düşürülmesine, anma etkinliklerimizin engellenmesine, 10 Ekim Katliamının unutturulmak istenmesine izin vermeyeceğiz. Adalet mücadelemiz bu katliamda katillere yol verenler ve katliamın asıl sorumluları yargı önüne çıkarılıncaya ve cezalandırılıncaya kadar devam edecektir. Bugün; 42 ilde defnettiğimiz canlarımız, yüzlerce yaralımız ve on binlerce yoldaşımız işçilerin ve kamu emekçilerinin eylemlerinde, kadınların özgürlük mücadelesinde, ekoloji savunusunda yaşayacaktır. Bizler IŞİD'e ve IŞİD zihniyetine, gericiliğe, laiklik karşıtı faaliyetlere, halklarımızın düşmanlaştırılmasına teslim olmadık, olmayacağız. Ülkemizde, bölgemizde ve dünyada bedeli ne olursa olsun barış politikasını savunacak, emek ve demokrasi mücadelesini yükselteceğiz. Yitirdiğimiz arkadaşlarımızın bizlere bıraktığı en değerli miras olan emek, barış, demokrasi mücadelesini hep beraber, kol kola omuz omuza büyütmeye kararlıyız. Er ya da geç, sorumlular cezalandırılacak; emek kazanacak, demokrasi kazanacak, barış kazanacak!” ifadelerini kullandı. (Aydın/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

DEM Parti ve DBP Antep eş başkanları gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Dışişleri Bakanlığı: İsrail'in, BM Geçici Görev Gücü'ne yönelik saldırısını kınıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa