İsrail, BM üssünü vurdu iki asker yaralandı: Avrupa ülkelerinden kınama mesajları geldi
İsrail, Lübnan'da Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü kulesini hedef aldı, 2 asker yaralandı. AB ülkeleri saldırıyı kınayan açıklamalar yaptı.
Fotoğraf: Issam Rimawi/AA
Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL), İsrail ordusunun bir gözlem kulesini hedef alması sonucu 2 barış gücü askerinin hafif yaralandığını duyurdu.
UNIFIL'den yapılan yazılı açıklamada, Lübnan-İsrail sınırında Mavi Hat'ta devam eden gerginliğe işaret edildi.
İsrail ordusunun Ras Nakura ve diğer bölgelere kara saldırısı düzenleyerek Hizbullah militanlarıyla çatışmalara girdiği belirtildi.
UNIFIL'ın Ras Nakura'daki karargahı ve çevresinin birçok kez hedef alındığı belirtilen açıklamada, İsrail ordusuna ait Merkava tipi tankın Ras Nakura'da UNIFIL karargahındaki bir gözlem kulesini hedef alması sonucu 2 barış gücü askerinin gözlem kulesinden düştüğü ve yaralandığı bildirildi.
Tank ateşinin gözlem kulesine doğrudan isabet ettiğine dikkati çekilen açıklamada, yaralanan askerlerin hayati tehlikesinin bulunmadığı ve tedavi altına alındıkları kaydedildi.
İsrail askerlerinin Lübnan'ın güneyindeki Lebbune'de de UNIFIL mevsizine ateş açtığına işaret edilen açıklamada, barış gücü askerlerinin bulunduğu sığınağın girişinin vurulduğu, araçlara ve bir iletişim sistemine zarar verildiği aktarıldı.
İsrail ordusuna ait bir insansız hava aracının UNIFIL mevzisi içinde yer alan sığınağın girişine kadar yaklaştığı belirtildi. İsrail askerlerinin dün de kasıtlı olarak çevre izleme kameralarına ateş açarak bunları devre dışı bıraktığı ifade edildi.
Açıklamada, İsrail ordusuna ve tüm taraflara Birleşmiş Milletler (BM) personeli ve mevkilerinin güvenliğini sağlama ve dokunulmazlığına saygı gösterme yükümlülükleri hatırlatıldı.
UNIFIL güçlerine yönelik herhangi bir kasıtlı saldırının uluslararası insancıl hukukun ve BM Güvenlik Konseyinin 1701 sayılı kararının ciddi bir ihlali olduğu vurgulandı.
BMGK'NİN 1701 SAYILI KARARI
BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı, İsrail'in Mavi Hat'tın gerisine çekilmesini ve bu hat ile Lübnan'daki Litani Nehri arasındaki bölgenin silahsızlandırılmasını, burada sadece Lübnan ordusu ve Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) ait silah ve askeri araç-gerecin bulundurulmasını öngörüyor.
Ancak Lübnan'ın güneyindeki Litani Nehri ve İsrail ile sınır olarak belirlenen Mavi Hat arasındaki neredeyse tüm bölgeler 2000 yılından bu yana Hizbullah'ın güçlü askeri nüfuzu altında.
ÖNCE VURDU SONRA "YER DEĞİŞTİRİLMESİNİ" ÖNERDİ
Öte yandan İsrail'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Danny Danon, UNIFIL'in "çatışmalar yoğunlaşırken" 5 kilometre kuzeye doğru yer değiştirmesi önerisinde bulundu.
Danon, İsrail Daimi Temsilciliğinin konuya ilişkin yazılı açıklamasında, "Hizbullah teröristleriyle" savaşmaya devam edeceklerini belirterek, Lübnan'ın güneyinde UNIFIL ile diyalog ve koordinasyonun sürdüğünü ifade etti.
"UNIFIL'ın çatışma yoğunlaşırken tehlikeden uzaklaşması için 5 kilometre kuzeye doğru yer değiştirmesini öneriyoruz" diyen Danon, Mavi Hat'ta artan gerginliğe Hizbullah'ın neden olduğunu savundu.
BM'DEN TEPKİ
BM Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, günlük basın toplantısında Danon'un önerisine ilişkin, "UNIFIL, yetkileri yönünde görevlerini yerine getiriyor ve mevcut yerlerinde kalmaya devam edecekler" dedi.
Daha önce de UNIFIL'in yer değiştirmesine ilişkin talepler yapıldığını kaydeden Haq, güvenlik durumunu gözden geçirmeye devam edeceklerini söyledi.
Haq, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in de UNIFIL'in görevini yapmaya devam etmesinin kilit öneme sahip olduğunu, UNIFIL'in Lübnan'ın güneyinde istikrar unsuru olduğunu düşündüğünü aktardı.
BM üyesi bir ülkenin halihazırda UNIFIL personelini hedef aldığına dikkati çeken Haq, "Hiçbir üye ülkenin UNIFIL personelini hedef almaması gerekir" diye konuştu.
İTALYA
İtalya hükümeti, İtalyan askerlerinin de görev yaptığı UNIFIL'in, İsrail ordusu tarafından hedef alınması nedeniyle İsrail hükümetini resmen protesto ederek, yaşananların "kabul edilemez" olduğunu bildirdi. 2 barış gücü askerinin yaralanması, BM gücünde 1000 kadar askeri bulunan İtalya'nın tepkisini çekti.
Başbakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Giorgia Meloni'nin bugün UNIFIL misyonunun batı sektöründen sorumlu komutan İtalyan General Stefano Messina ile telefonda görüştüğü ve Lübnan'daki İtalyan birliğinin durumu hakkında bilgi aldığı belirtildi.
Açıklamada, İsrail ordusunun açtığı ateşle iki İtalyan üs noktasının vurulduğu bilgisi yer aldı ve şu ifadeler kullanıldı:
"İtalyan hükümeti, İsrail makamlarına resmen protestoda bulunmuş ve UNIFIL birliğinin üssü yakınlarında yaşananların kabul edilemez olduğunu kararlılıkla yinelemiştir. Bu nedenle hükümet, Savunma Bakanı aracılığıyla İsrail'in İtalya Büyükelçisi'ni çağırmıştır. Dışişleri Bakanı Antonio Tajani ve Savunma Bakanı Guido Crosetto ile sürekli iletişim halinde gelişmeleri dikkatle takip eden Başbakan Meloni, Lübnan'da görev yapan askerlerimize güçlü bir destek mesajı iletmiştir."
"SAVAŞ SUÇU OLABİLİR"
Savunma Bakanı Crosetto, yetkilerinin bir parçası olarak İsrail'in Roma Büyükelçisini bakanlığa çağırarak, Güney Lübnan'da yaşananlara dair kendisini sert şekilde ikaz ettiğini belirtti. Crosetto, saldırının "savaş suçu olabileceğini", İsrail'den bir an önce resmi ve gerçek açıklamalar beklediklerini belirtti.
Lübnan'da UNIFIL bünyesindeki İtalyan birliği ile temas halinde olduklarını dile getiren Crosetto, "Araçlar ve güvenlik kameraları vuruldu ancak saldırıdan hiçbir İtalyan etkilenmedi. Bizim mavi bereli askerlerimiz, durumu Şema'da bulunan üssümüzdeki operasyon odasından takip ediyor" dedi.
Crosetto, son yaşanan olay nedeniyle Bakanlığa çağrılan İsrail'in Roma Büyükelçisi'nin net açıklama yapamadığını belirterek, "İsrail ordusunun, UNIFIL'e bazı üslerin boşaltılması gerektiğini tavsiye etmesinin hiçbir gerekçesi yok. Büyükelçi'ye, BM ve İtalya'nın İsrail hükümetinden emir almayacağını kendi hükümetine iletmesini istedim" diye konuştu.
Bir yerden bir çekilme olacaksa buna ancak BM'nin karar verebileceğinin altını çizen Crosetto, İsrail ordusunun bugünkü saldırısına ilişkin, "Bu bir hata ya da kaza değil, bu yüzden mümkün olduğunca çabuk şekilde gerçek ve resmi açıklamalara ihtiyacımız var" ifadesini kullandı.
UNIFIL'e yönelik saldırıyla İsrail'in uluslararası hukuku ihlal ettiğini belirten Crosetto, şöyle devam etti:
"İsrail güçlerinin gerçekleştirdiği ve tekrar ettiği düşmanca eylemler savaş suçu teşkil edebilir. Bunlar, uluslararası hukuk kurallarının çok ciddi ihlalleridir ve herhangi bir askeri gerekçeyle meşrulaştırılamaz."
AB
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, X hesabından yaptığı paylaşımda, İsrail ordusunun konumları bilinen UNIFIL askerlerini hedef aldığını belirterek, "Lübnan'da bir başka çizgi daha tehlikeli bir şekilde aşılmıştır" değerlendirmesinde bulundu.
AB'nin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi tarafından yetkilendirilmiş UNIFIL misyonu ve birliklerine desteğini yineleyen Borrell, "Hiçbir haklı gerekçesi olmayan bu kabul edilemez eylemi kınıyoruz" ifadesini kullandı.
ABD 'ENDİŞELİ'
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi, İsrail'in UNIFIL'i hedef almasına ilişkin "Derin endişe duyuyoruz" açıklamasını yaptı.
AA muhabirinin sorusuna yazılı olarak cevap veren ve adının açıklanmasını istemeyen bir Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü, İsrail'in Lübnan'daki BM Barış Gücüne yönelik saldırısını değerlendirdi.
Sözcü, "İsrail'in Lübnan'daki BM Barış Gücü tarafından kullanılan iki pozisyonu ve bir gözlem kulesini hedef aldıklarına ilişkin haberlerden dolayı derin endişe duyuyoruz" ifadesini kullandı.
İsrailli muhataplarına hemen ulaşarak olayla ilgili daha fazla bilgi istediklerini belirten ABD'li sözcü, "İsrail'in Mavi Hat yakınlarında Hizbullah altyapısını hedef alan saldırılar düzenlediğini anlıyoruz ancak bu operasyonların BM barış gücü unsurlarının emniyet ve güvenliğini tehdit etmemesi önemlidir" değerlendirmesinde bulundu.
Öte yandan aynı konuyla ilgili günlük basın brifinginde değerlendirmeler yapan Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre ise henüz olayın çok yeni olduğunu ve muhataplarından olaya ilişkin daha geniş bilgi istediklerini söyledi.
FRANSA
Fransa Dışişleri Bakanlığının İsrail'in UNIFIL'i hedef alan saldırısı hakkındaki açıklamasında, İsrail'in UNIFIL'e yönelik saldırısı nedeniyle endişe duyulduğu ve UNIFIL'in güvenliğine karşı her türlü ihlalin kınandığı belirtildi.
Saldırıda iki barış gücü askerinin yaralandığı hatırlatılan açıklamada, olayda herhangi bir Fransız askerinin zarar görmediği kaydedildi.
"İsrail makamlarından açıklama bekliyoruz. Barış güçlerini korumak, bir çatışmanın tüm taraflarının üstlenmesi gereken bir zorunluluktur" ifadeleri kullanılan açıklamada, bölgedeki tüm tarafların bu zorunluluğa uyması istendi.
Fransa'nın bölgedeki taraflardan UNIFIL'in görevini yerine getirmesine olanak tanımaları ve UNIFIL'in hareket özgürlüğüne saygı göstermeleri talebinin yer aldığı açıklamada, "Başta Fransız birliği olmak üzere, UNIFIL'in tüm personeline bu zorlu şartlarda gösterdikleri kararlılık ve profesyonellik için saygılarımızı sunuyoruz" denildi.
Açıklamada, Lübnan'da derhal ve kalıcı bir ateşkes sağlanması istendi.
İSPANYA
İspanya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, hükümetin taraflardan UNIFIL birliklerine saygı duymasını talep ettiği ve birliklerin güvenliklerinin garantiye alınması gerektiği belirtildi.
Hükümetin İsrail'in UNIFIL'e ait gözlem kulesini hedef aldığı saldırıyı "şiddetle kınadığının" kaydedildiği açıklamada, "Barışı koruma operasyonlarına yönelik saldırılar, uluslararası insancıl hukukun ve BMGK'nin 1701 sayılı kararının çok ciddi bir ihlalidir" ifadesi yer aldı.
İRLANDA
İrlanda Başbakanı Simon Harris, İsrail'in UNIFIL'e ait gözlem kulesini hedef almasına tepki göstererek, "Barış gücünü hedef almak asla kabul edilemez ve hoş görülemez. Barış Gücü askerlerinin giydiği mavi başlıklar kutsal olmalıdır" ifadelerini kullandı.
Harris, yaptığı yazılı açıklamada, UNIFIL askerlerine yönelik saldırıda yaralanan personelle dayanışma içinde olduklarını bildirdi.
Bölgede UNIFIL kapsamında görev yapan İrlandalı askerlerin zarar görmediğini kaydeden Harris, "Onlar muharip birlikler değil. Görevlerine her zaman saygı duyulmalıdır" değerlendirmesini yaptı.
FİNLANDİYA
Finlandiya basınındaki haberlere göre, İsrail'in UNIFIL'e saldırısını kınayan Finlandiya Başbakanı Petteri Orpo, Finlandiya'nın durumu yakından takip ettiğini ve saldırıda hiçbir Finlandiya vatandaşının zarar görmediğini bildirdi.
Orpo, saldırıyı "oldukça ciddi" ve kınanması gereken bir durum olarak nitelendirerek, olayın derinlemesine araştırılması gerektiğini vurguladı.
Saldırıyı kınayan Savunma Bakanı Hakkanen de BM güçlerinin konuyla ilgili İsrail ordusuyla diyalog içinde olduğunu belirtti. Hakkanen, daha önce benzer olayların yaşandığını ancak bunun vakanın ciddiyetini azaltmadığını kaydetti. (DIŞ HABERLER)