11 Ekim 2024 07:42

Evrensel'in manşeti | Karta taksitle çay!

İstanbul Küçükçekmece’deki bir kahvehanede çay ocağına asılan yazı dikkat çekiyor: “Kredi kartı geçerlidir.”

Fotoğraf: Şerif Karataş/Evrensel

Paylaş

Ekonomi yönetimleri yıllardır, ‘bir sonraki ay’ ya da ‘bir sonraki yıl’ın daha iyi olacağını öne sürüyor. Ama ekonomik veriler de gündelik yaşam da halkın içinde bulunduğu çıkmazı gösteriyor. Gelir eşitsizliği uçurumu büyüyor, yoksulluk ömre yayılıyor, gerçek işsizlik tarihi zirvede… Ve artık kahvehanelerde çay bile kredi kartıyla içiliyor!

ZENGİN ARTIK DAHA ZENGİN!

Ülkede zenginler için işler yolunda! En zengin, varlıklı yüzde 20’lik grubun milli gelirden aldığı pay 2006’dan bu yana en yüksek düzeyine ulaştı. Orta kesimler iyice erirken gelir dağılımındaki bozulma tam gaz sürdü.

TÜİK VERİLERİ: YOKSULLUK FECİ

TÜİK 2023 yılı yoksulluk verileri: Ailelerin yüzde 29’u geçen yılı 11 bin liranın altında gelirle geçirdi. Nüfusun yüzde 58.8’i bir haftalık tatil masrafını karşılayamıyor; yüzde 64.2’si  eskimiş mobilyalarını yenileyemiyor.

İŞSİZLİK VE SANAYİ ÇELİŞKİSİ

Sanayide ağustos ayında daralma yıllık yüzde 5.3, aylık yüzde 1.6 oldu. Ekonominin bel kemiği sanayide çarklar yavaşlarken TÜİK e göre ağustos istihdamı aylık 78 bin arttı. İşsizlik oranı da yüzde 8.5’e geriledi!

GERÇEK İŞSİZ SAYISI: 11 MİLYON

DİSK-AR, umutsuz olduğu için iş aramayan, eksik istihdam edilenler dahil edildiğinde işsiz sayısının 11 milyonu aştığını açıkladı. Son 1 yılda işsiz sayısının 2.2 milyon kişi artığını, işsizlik oranının yüzde 27.2’ye yükseldiğini belirtti.

KIRILMAYAN KAST: YOKSULLUK

TÜİK’in araştırmasına göre hayata yoksul başlayanların çoğunun ‘kaderi’ aynen sürüyor: 14 yaş civarında iken maddi olarak tatile gidemeyenlerin yüzde 69.1’i şu anda da gidemiyor; çoğu hâlâ evsiz, çoğu düşük ücretli! 

MİTİNGE KATILIM ÇAĞRISI: TALEPLERE SAHİP ÇIKALIM

İzmir’den petrokimya, Kayseri’den sağlık işçileri, tüm emekçileri Türk-İş’in 20 Ekim’de Ankara’da yapacağı mitinge katılmaya çağırıyor. İşçiler, “Sendika bürokratlarına rağmen başta yoksulluk sınırının üzerinde ücret ve vergide adalet taleplerimize sahip çıkmak zorundayız” diyor.

OMEGA MOTOR’DA İŞÇİ KIYIMI: 80 KİŞİ ATILDI

İstanbul Dudullu’daki Omega Motor’da 80 işçi ‘daralma’ gerekçesiyle işten atıldı. Bölgede bulunan birçok fabrikada da işten atmalar sürüyor.

ÖNCEKİ HABER

10 Ekim ve CHP: Karşılaştırmalı 'özel' adalet

SONRAKİ HABER

Hatay'da 11 köpek zehirlenerek öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa