11 Ekim 2024 13:11

Nobel Barış Ödülü nükleer karşıtı Nihon Hidankyo kuruluşuna verildi

2024 Nobel Barış Ödülü, Japonya'da Hiroşima ve Nagasaki'deki nükleer bomba kurbanlarını temsil eden ve nükleer silahların kaldırılması için kampanya yürüten Nihon Hidankyo kuruluşuna verildi.

Görsel: illüstrasyon Niklas Elmehed/ © Nobel Prize Outreach

Paylaş

2024 Nobel Barış Ödülü, Japonya'da Hiroşima ve Nagasaki'deki atom bombası saldırılarından kurtulan ve "Hibakusha" ismiyle bilinen mağdurların oluşturduğu kuruluş olan Nihon Hidankyo'ya verildi. Açıklamada, "Hibakusha, nükleer silahlardan arındırılmış bir dünyaya ulaşmak ve nükleer silahların bir daha asla kullanılmaması gerektiğini tanıkların ifadeleri ile ortaya koymak yönündeki çabalarından ötürü Barış Ödülü'nü aldı" denildi.

NIHON HIDANKYO NEDİR?

Nihon Hidankyo kuruluşu, Japonya hükümetine nükleer silah mağdurlarına desteği artırması için baskıda bulunmak ve dünya çapında hükümetlere nükleer silahların kaldırılması için lobi yapmak amacıyla kuruldu. Nihon Hidankyo'nun kuruluşunda, Japonya'ya ABD'nin 2. Dünya Savaşı'nda attığı nükleer bombalara atıfla 'bombadan kurtulan' ve 'radyoaktiviteye maruz kalan kişi' gibi anlamları bulunan 'hibakusha'lar yer aldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İran: Gerilim peşinde değiliz ama kendimizi savunmaya hazırız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa