11 Ekim 2024 13:10

İsrail, Lübnan’da bir kez daha BM merkezine saldırdı: 2 BM askeri yaralandı

İsrail ordusu, Lübnan’ın güneyinde görevli Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü askerlerine bir kez daha saldırdı. UNIFIL komuta merkezi top mermisiyle, gözlem kulesi de tank ile vuruldu.

Fotoğraf: Israel Defense Forces/Flickr CC BY-SA 2.0

Paylaş

İsrail ordusunun, Lübnan’ın güneyinde görevli Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) askerlerini bir kez daha hedef aldı. Lübnan resmi ajansı NNA’nın haberine göre, Ras Nakura’daki UNIFIL komuta merkezinin ana girişini top mermisiyle hedef alan İsrail, bir UNIFIL gözlem kulesini de “Merkava tankı” ile vurdu.

Haberde, komuta merkezinde maddi hasar oluştuğu, “Merkava tankı” ile gözlem kulesine gerçekleştirilen saldırı sonucunda Sri Lanka taburundan 2 askerin yaralandığı kaydedildi. Dün de İsrail saldırıları sonucunda 2 barış gücü askerinin gözlem kulesinden düştüğü ve yaralandığı bildirilmişti.

LÜBNAN’DAN BMGK’YE: İSRAİL’İ DURDURUN! 

Lübnan’ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Hadi Hachem, BM Güvenlik Konseyi’ne İsrail’in Lübnan’ı işgalini derhal durdurması için harekete geçme çağrısında bulundu.

İsrail’in uluslararası hukuku ve BM Şartı’nı ihlal ederek Lübnan’ı işgal etmeye çalıştığını belirten Hachem, BM Güvenlik Konseyi’ni İsrail’in işgalini kınayarak derhal durdurması ve uluslararası alanda tanınan sınırlarına çekilmesini sağlaması için karar alması çağrısında bulundu.

İsrail’in Lübnan’da “sınırlı operasyon” yaptığı iddialarını da eleştiren Hachem, “Merak ediyoruz, Lübnan’da hayati altyapıların, ahşap ve kültürel tarihi arkeolojik alanların hedef alınmasının askeri faydası nedir? Yine soruyoruz, niye gazeteciler, yardım görevlileri ve sağlık personeli hedef alınıyor” diye konuştu.

FRANSA VE İNGİLTERE’DEN ATEŞKES ÇAĞRISI 

Fransa ve İngiltere, BMGK’de Lübnan’da acil ateşkes çağrısında bulundu.

BMGK’de, “Ortadoğu’daki Durum” başlığı altında gerçekleştirilen oturumda, “gerginliğin azaltılmasının zamanının geldiğine” vurgu yapan Fransa’nın BM Daimi Temsilcisi Nicolas de Riviere, “Her şeyden önce Lübnan’da acil ve kalıcı bir ateşkese ihtiyacımız var” dedi. Riviere, “Uluslararası insancıl hukuku korumamız gerektiğini hatırlatmamız zorunludur. Bu herkes için geçerlidir. Tüm bölgesel aktörler itidal göstermelidir” ifadesini kullandı.

İngiltere’nin BM Daimi Temsilcisi Barbara Woodward ise daha temkinli bir konuşma yaptı. 1 yılda 42 bin Gazzeliyi 2 binin üzerinde Lübnanlıyı öldüren İsrail’den “sivil kayıpları en aza indirmek için mümkün olan her şeyi yapmasını" istemesi de dikkat çekti. Woodward, UNIFIL'in 2 üyesinin İsrail askerleri tarafından yaralanması sebebiyle duyduğu endişeyi dile getirirken, bu tür saldırıların “kabul edilemez” olduğunu, tüm tarafların gerekli önlemleri almaları gerektiğini belirtti. İngiltere Temsilcisi asıl hedefe ise İran’ı oturttu. İsrail’e saldırıları durdurma çağrısı yapmayan Woodward, Tahran yönetimine İsrail’e saldırılarını ve milislere verdiği desteği durdurması çağrısında bulundu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Nobel Barış Ödülü nükleer karşıtı Nihon Hidankyo kuruluşuna verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa