11 Ekim 2024 15:55

Eğitim Sen: Sorunların çözümüne dair yaklaşım sistematik olmalı

Dünya Kız Çocukları Günü'nde Eğitim Sen, iktidarın eğitim politikalarına, çocuk ve kadınları hedef alan söylemlerine dikkat çekti; çözüme dair yaklaşımların sistematik olması gerektiğini kaydetti.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Eğitim Sen, Dünya Kız Çocukları Günü ile ilgili yaptığı açıklamada kız çocuklarının hakları, yaşamları ve gelecekleri ile ilgili derhal çözüm bekleyen ciddi sorunların var olduğunu, çözüme dair yaklaşımların sistematik, yapısal ve sürdürülebilir olması gerektiğini kaydetti.

Eğitim Sen yaptığı açıklamada, “Türkiye’de de kız çocukları, siyasi iktidarın çocuk yaşta zorla evliliklerin yolunu açan,  -şiddet ve istismar faillerinin elini kolaylaştırıp cesaretlendiren yasal düzenlemeleri, eğitimin özelleştirilmesi ve dinselleştirilmesi politikaları ile eğitimin dışına itilmekte, toplumsal hayattan koparılarak güçsüzleştirilmekte, sömürüye, şiddete ve istismara maruz bırakılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Siyasi iktidarın, özellikle son 10 yılda kadın ve çocuk haklarının gaspına yönelik mevcut gerici politika ve uygulamaları ile AKP-MHP ve HÜDA PAR bloğunun çocuk ve kadına yönelik söylemlerinin kız çocukları şiddet ve istismara açık hale getirdiğini söyleyen Eğitim Sen, “Üstelik siyasi iktidarın şiddet ve istismar faillerinin elini kolaylaştıran yasal düzenlemeleri ve özellikle kadına ve çocuğa yönelik şiddet ve istismardan yargılananları koruyan ve cezasız bırakan yargı kararları mağduriyetleri derinleştirmektedir” dedi.

2023 YILINDA 16-17 YAŞ ARASI 10 BİN 743 ÇOCUK EVLENDİRİLDİ

Eğitim Sen, eğitim sistemini ‘tek cinsiyet, tek din, tek mezhep, tek kimlik’ anlayışına uygun olarak dini kurallara göre yeniden düzenlen AKP iktidarının, MEB, Diyanet İşleri Başkanlığı ve dini tarikat ve cemaatler ile iş birliği ile de toplumu dizayn etmeye çalıştığını kaydetti. Açıklamada, “Bu anlayışla, kadını ve kız çocuklarını eğitimden dışlayan, eve kapatan, güçsüzleştiren ve sömüren bu cinsiyetçi, tekçi, ayrımcı anlayışın okulların içine girmesine izin vererek, bunlara aktarılan özel ve sınırsız kaynaklarla özel yurt ve evlerde çocukları tecavüze, istismara ve şiddete açık hale getirmektedir” diye belirtildi.

Kız çocuklarının eğitimin önemine dikkat çekilen açıklamada, “Ancak Eğitim Reformu Girişimi’nin raporuna göre, 2023-24’te eğitim dışındaki çocuk sayısı yüzde 38,4 artarak yaklaşık 612 bin 814’e yükselmiştir. Bu sayıyla eğitim dışındaki çocuk sayısı son üç yılın en yüksek seviyesine çıkmıştır. 2023-24’te eğitim dışındaki çocukların yüzde 46,4’ü kız çocuktur. TÜİK’in verilerine göre ise 2023 yılında 16-17 yaş arası 10.743 kız çocuğu evlendirilmiştir” bilgileri verildi.

Eğitim Sen olarak demokratik, kamusal, bilimsel, anadilinde, parasız, laik ve cinsiyet eşitlikçi eğitim hakkı önündeki engellerin kaldırılması, çocukların hiçbir tehlike ve tehdide maruz kalmadan, gelecek kaygısı duymadan, sağlıklı ve güvenli bir ortamda yaşayabilmesi için mücadele vurgusu yapılan açıklamada son olarak şunlar kaydedildi:

  • Kız çocuklarının eğitime erişimlerinin sağlanması ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin bertaraf edilmesi için, kadını ve çocuğu koruyan uluslararası sözleşmeler derhal hayata geçirilmelidir.
  • Çocuğa yönelik suçlarda cezasızlık politikalarından vazgeçilerek, etkin soruşturma ve kovuşturma süreci yürütülmelidir.
  • İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilme kararı iptal edilerek, sözleşme etkin biçimde uygulanmalıdır.
  • Kız çocuklarının okul terklerinin azaltılması için önlemler alınmalı, okullaşma oranları yükseltilmeli ve eğitim öğretim müfredatı, cinsiyet eşitliği perspektifi esas alınarak yeniden düzenlenmelidir.
  • Risk altındaki kız çocuklarının belirlenmesi ve korunmaları için gereken önleyici, koruyucu mekanizmalar derhal sağlanmalıdır.
  • Siyasi iktidar, Millî Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu aracılığıyla uluslararası sözleşmelere atılan imzaların gereğini yapmalı, toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi tüm kademelerde ve üniversitelerin tüm bölümlerinde ders olarak okutulmalıdır. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

EMEP’ten MEB önünde çağrı: MESEM programı iptal edilsin

SONRAKİ HABER

Rapçi Diddy hakkındaki cinsel saldırı davası mayıs 2025'te görülecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa