11 Ekim 2024 16:00

"İç cephe"de değişen bir şey yok

Siyasi kulisler satır arası tartışmalarla kaynarken, DEM Parti’nin dikkat çektiği baskı ve yasaklar aralıksız sürüyor.

Fotoğraf: Evrim Aydın/AA

Paylaş

Cumhur İttifakı’nın dış tehditleri öne sürerek muhalefete yaptığı “iç cepheyi güçlendirme" çağrıları ve DEM Parti ile tokalaşmayla başlayan mesajları tartışılırken, DEM Partili siyasetçiler hakim karşısına çıktı, 13 Ekim mitingine yasak geldi.

İktidarın muhalefete yönelik çağrıları siyasetin gündeminde. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin dış tehditleri öne sürerek muhalefete “iç cepheyi güçlendirelim, iç barışı sağlayalım” söylemleri, iktidarın muhalefeti pasifize etme çabaları olarak tepki çekmişti. CHP yönetimi “normalleşme” söylemleriyle eleştiri oklarını üzerinde toplarken, Cumhur İttifakı DEM Parti’ye de kulisleri hareketlendiren mesajlar verdi. Meclis açılışında Bahçeli’yi DEM Parti ile tokalaşmaya gönderen Erdoğan, "Kobane eylemleri dönemiyle ilgili muhasebe yaparak gelmeleri" çağrısında bulundu. DEM Parti “olumlu ama çok fazla anlam yüklememek lazım” diyerek somut adım atılmasını isterken, çözüm süreci iddiaları ortaya hızlıca atıldı.

AKP’DEN "YENİ ÇÖZÜM SÜRECİ" AÇIKLAMASI

Çözüm süreci döneminde sembolleşen Dolmabahçe Mutabakatı'nı açıklayan isimlerden AKP Genel Başkanvekili Efkan Ala, parti genel merkezinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. “Yeni çözüm süreci geliyor” şeklindeki haberlerin hatırlatılması üzerine Ala, “Bizim öyle bir şeyimiz yok. Bizim hedefimiz var, gündemimiz var. Reform gündemleri var, anayasa gündemimiz var. Onları tartışıyoruz. Meclis'te de herkes yan yana oturuyor. Her gün konuşuyor” dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yardımcısı Feti Yıldız ise, Serbestiyet’e verdiği demeçte, adım atması gerekenin DEM Parti olduğunu savunarak “Anayasa için, seçim için yapılıyor- gibi yorumlar bize göre çok sığ yorumlar. Terör, bölücülük Türkiye’nin enerjisini 40 yıl sömürdü. Yazıktır, günahtır. Bu mesele çok önemli, çok. Türkiye Yüzyılı’nda terörün ve bölücülüğün ortadan kaldırılması önceliktir. O gelenekten gelen partilerin vesayetten kurtulması, özgürleşmesi lazım. Türkiye partisi oldukları anda konuşulur. Sonrası kolay diyoruz." diye konuştu.

TUTUKLU BELEDİYE BAŞKANI HAKİM KARŞISINDA

Siyasi kulisler satır arası tartışmalarla kaynarken, DEM Parti’nin dikkat çektiği baskı ve yasaklar ise aralıksız sürüyor.

Görevden alınarak yerine kayyım atanan, tutuklu Hakkari Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış, yargılandığı davanın ilk duruşmasında hakim karşısına çıktı. Duruşmada yaptığı savunmada, iddianamedeki yürüyüşün yasak olmadığını belirten Akış, “Emniyet gösteri bittikten sonra gelip teşekkür etti. Hakkâri’nin her yerinde kamera kayıtları var. Kolluk, gelenleri Işıklı köyüne kadar takip etti. Madem yasak varsa bu yasağa rağmen bu gösterinin yapılmasına göz yumanlar hakkında neden soruşturma açılmadı?​” diye sordu. Akış’ın avukatları, iddianamedeki yürüyüşe dair Güvenlik Şube'nin kamera kayıtlarının dosyaya eklenmesini istedi, ancak reddedildi.

"CEZALANDIRILAN MIZRAKLI’NIN SİYASİ TAVRI"

Yargıtay 3. Ceza Dairesi de, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski Eş Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı'ya verilen 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezasını onadı. Selçuk Mızraklı'nın avukatlarından Mehmet Emin Aktar, Mızraklı'nın eyleminin değil, siyasi tavrının cezalandırıldığını söyledi. Aktar, yargılamada Demokratik Toplum Kongresi, Mezopotamya Vakfı ve Sarmaşık Derneği'nin cezaya gerekçe yapılmasına dair “Legal alanın bütünü aslında bir biçimde illegalize edilerek, onun üzerinden bir hüküm kuruluyor. Yani kişi bir dernekte ya da vakıfta da faaliyet gösteriyorsa, bunu bir KCK faaliyeti olarak gösteriyor ve cezalandırma yoluna gidiyor. Selçuk Mızraklı'da da olan şey bu aslında” diye konuştu.

VALİLİKTEN 13 EKİM MİTİNGİNE YASAK

Öte yandan DEM Parti'nin Öcalan üzerinde tecritin kalkması talebiyle 13Ekim'de yapacağı miting, valilik tarafından yasaklandı. Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada “Böyle bir mitingin 13’ünde şehirde yapılmasını güvenlik, toplum huzuru anlamında, kamu düzeni anlamında sakıncalı bulduğumuzdan bunu yasakladık. Türkiye, bir hukuk devleti. Karar beğenilir, beğenilmez. Zaten bu kararı muhatapları idari yargıya götürdü. Süreç devam ediyor. Yargının vereceği karar hepimiz için bağlayıcıdır. Sosyal medyada, bu yasaklama kararı yokmuş gibi ilgili siyasi partinin ve partililerinin kolları, insanları bu mitinge davet ettiklerini görüyorum. Bu, doğru bir yaklaşım değildir. Bu karara bütün siyasi partilerin, muhatapların ve vatandaşlarımızın uyması gerekir” ifadelerini kullandı.

PARTİ YÖNETİCİLERİNE OPERASYON

Bir çok seçilmiş siyasetçi hala cezaevinde bulunurken, yeni operasyonlarla da baskılar devam ediyor.

Antep’te DEM Parti Şahinbey İlçe Eş Başkanı Mustafa Tuç, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Antep İl Eş Başkanı Mehmet Özkan ve DBP Şahinbey İlçe Eş Başkanı Müslüm Denizhan gözaltına alındı. Araçlarıyla seyir halinde iken durdurularak gözaltına alınan Tuç, Özkan ve Denizhan’ın Antep TEM Şubeye götürüldüğü öğrenildi. (POLİTİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Rapçi Diddy hakkındaki cinsel saldırı davası mayıs 2025'te görülecek

SONRAKİ HABER

Kadınların şiddete ve cinayetlere öfkesi sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa