11 Ekim 2024 16:19

Antalya’da hem doğa hem tarih ranta kurban ediliyor

Antalya’nın sahillerinden ormanlarına, derelerinden meralarına kadar tüm coğrafyası ile tehdit altında olduğunu söyleyen CHP’li Coşar, şehrin her yerinde bir talan projesi olduğunu vurguladı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Aliye Coşar, son zamanlarda Antalya genelinde yaşanan çevre ve doğa katliamlarına dair yaparak, siyasi iktidarın rant elde etme adına şehrin her yanında bir talan projesi olduğunu belirtti.

Antalya’da son bir yılda Elmalı’nın meralarına GES, Akseki’nin ormanlarına maden ocağı, Kemer Göynük’te sahile beş yıldızlı otel, Konyaaltı Doyran Deresine HES, Kaş Pınarbaşı ve Bezirgan’da orman arazisine tesis, Kemer’de içinde Selçuklu Av Köşkü’nün bulunduğu ormana tesis, Muratpaşa falezlerinin ranta açılmak istendiğini belirten Coşar, yaratılan rant düzeninin yeni hedeflerinin Antalya’nın geleceğini yok edeceğini kaydetti.   

Akseki Değirmenlik Köyünde orman arazisinin de resmi gazetede yayınlanan kararla orman statüsünden çıkartıldığını ve maden ocağı açılması için çalışmaların başladığını söyleyen Coşar, “Maden ocağı Akseki’nin ormanlarına, doğal yaşama ve ekosisteme telafisi olamayan tahribatlar verecek” dedi.

Elmalı’daki üç köyün kullandığı meraların GES projesine kurban edildiğini, Kemer Göynük sahilinin beş yıldızlı bir otel yapılması için yandaş bir şirkete sunulduğunu; yine Kemer’de Selçuklu Av Köşkü’nün bulunduğu orman arazisinin 22 Ekim 2024’de yapılaşmaya açılmak için ihaleye çıkartıldığını sıralayan Coşar, “Hem doğa hem de tarih ranta kurban edilmek üzere” diye konuştu.

Coşar açıklamasına şöyle devam etti:

  • “Kaş Bezirgan Seyir Tepesi ihale ile halkın kullanımından alınıp, yirmi yıllığına kiraya verilmesi, yine 18 Ekim 2024 tarihinde Kaş’ta su kaynakları ile bilinen Pınarbaşı’nda 20403 metrekare alanında kiraya verilmesinin önü açılmaktadır, Kaş’ın eşsiz doğasına ihanet ediliyor.  
  • Konyaaltı İlçesi Gökdere Köyü’nde yer alan 120 bin m2’lik orman arazisi 15 Ekim 2024 tarihinde orman parkı adı altında ihaleye çıkartılıyor.
  • Antalya’nın dünyaca ünlü doğal mirası falezlerinin bir kısmı Resmi Gazete’de yayınlanan kararname ile “kesin korunacak hassas alan” olmaktan çıkarıldı. Akdeniz ile özdeşleşen canlılara ev sahipliği yapan, milyonlarca yılda oluşan falezler, bir gecede çıkartılan karar ile ranta açıldı.
  • Konyaaltı ilçesi sınırlarında bulunan Doyran ve Geyikbayırı mahallelerine HES yapılması planlanmaktadır. Doyran’da doğa katliamına yol açacak HES Projesinde kullanılacak 108 dönüm arazinin yüzde 95’i orman, yüzde 5’i ise vatandaşın tarım arazisidir.

“ANTALYA’YI RANTA TESLİM ETMEYECEĞİZ”

Antalya’nın sahillerinden ormanlarına, derelerinden meralarına kadar tüm coğrafyası ile tehdit altında olduğunu belirten Coşar, son olarak “Halkın talana ve ranta karşı verdiği mücadeleye AKP iktidarı kayıtsız kalmakta ancak iktidar yarattığı rant ekonomisine dayalı sermayeyi ise korumaya ve desteklemeye devam ediyor. Antalya’nın doğasını, ormanlarını, sahillerini, derelerini ranta ve talana teslim etmeyeceğiz” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kadınların şiddete ve cinayetlere öfkesi sürüyor

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen İzmir 2 No’lu Şube MEB’e seslendi: Okullarda hijyeni sağla

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa