11 Ekim 2024 16:15

Eğitim Sen İzmir 2 No’lu Şube MEB’e seslendi: Okullarda hijyeni sağla

Eğitim Sen İzmir 2 No’lu Şube, Bayraklı Milli İrade Ortaokulu önünde yaptığı açıklamada hükümeti okullarda hijyeni sağlamaya ve yardımcı personel alımı yapmaya çağırdı.

Fotoğraf: Eğitim Sen 

Paylaş

Eğitim Sen İzmir 2 No’lu Şube, okullarda devam eden temizlik ve hijyen sorunları hakkında Bayraklı Milli İrade Ortaokulu önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Çocuklar ve eğitimcilerin sağlıklarının hiçe sayıldığı dile getirilen açıklamada, hükümeti okullarda hijyeni sağlamaya ve yardımcı personel alımı yapmaya çağırdı.

Basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Zeliha Danyeli, MEB’in hayata geçirdiği İş Gücü Uyum Programı ile haftanın yalnızca belirli günleri temizlenen okulların diğer günler kendi haline bırakılmış durumda olduğunu belirterek, "Okullarda çöpler toplanmamakta, lavabo ve tuvaletler temizlenmemektedir. Bu durum çocuklar arasında hastalıklara daha çabuk yakalanma riskini artırmakta, binlerce çocuğun eğitime erişimini engelleme tehlikesi yaratmaktadır" dedi. 

“İKTİDAR BÜTÇE YOK DİYOR VERGİ MUAFİYETİ VE İSTİSNALAR 1,8 TRİLYON” 

Hükümet ve Bakanlığın, "Bütçemiz yok, ödenek ayrılamıyor" dediğini belirten Danyeli, Cumhurbaşkanlığı'nın yaptığı harcamaların bir önceki yıla göre yüzde 70 attığını, devletin sermayeye verilen teşvikler kapsamında vergi gelirlerinden vazgeçtiğini, 2024 yılında sermayedarlar ve patronlara uygulanan vergi muafiyeti ve istisnaların 1,8 trilyon lira olduğunu hatırlattı.

Eğitim Sen olarak okulların her sabah temizlenmesinin, her teneffüs sonrası koridorların paspaslanmasının, lavabo ve tuvaletlerin temizlenmesinin bir ihtiyaç olduğunu ifade ettiklerini dile getiren Danyeli, “Okulların temizlenmesi için yeterli sayıda personel istihdam edilmesi için yeterli kaynakların olduğu gün gibi ortadadır. Ayrıca bütçenin, hükümetin tercihleri doğrultusunda ayrıldığı gerçeği de önümüzde durmaktadır" dedi. 

Danyeli taleplerini şöyle sıraladı:

  • Bakanlığa bağlı 61 bin okulun her biri için yeterli personel bir an önce sağlanmalıdır.
  • Hükümetin TYP kapsamında 30 bin ek istihdama yönelik açıklamalarına rağmen temizlik görevlileri büyük ölçüde İUP kapsamında çalışmaktadır. Güvencesizlik ve emek sömürüsü anlamına gelen İUP kaldırılmalıdır.
  • Okullarda temizlikten sorumlu personel, haftanın 5 günü ve yılın 12 ayında görevlendirilmelidir. Bunun yanında kadrolu, güvenceli ve insanca bir ücret kapsamında bir program oluşturulmalıdır.
  • Eğitim alanında tasarruf uygulamasından derhal vazgeçilmelidir. Eğitimin finansmanı kamusal hizmet çerçevesinde geliştirilmeli ve güçlendirilmeli, nitelikli eğitim için gerekli bütçe sağlanmalıdır.

Danyeli son olarak, Eğitim Sen olarak çocukların, öğrencilerin, eğitim ve bilim emekçilerinin haklarını savunmaktan asla vazgeçmeyeceklerini vurguladı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Antalya’da hem doğa hem tarih ranta kurban ediliyor

SONRAKİ HABER

"Hacettepe’de kadın cinayetleri için yapılan eylemde kadınlar saldırıya uğradı"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa