12 Ekim 2024 04:46

İşte MESEM gerçeği: 14'ünde çocuk işçi, 18'inde işsiz

İstihdam garantisi vaadiyle 14 yaşındaki çocukları sömürü çarkına sokan MESEM’den mezun olanlar da işsiz. OSTİM MESEM’den mezun olan Samet, elinde ustalık belgesiyle kapı kapı iş arıyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Deniz KEMEÇ
Ankara

AKP iktidarının patronlara bedava iş gücü olarak sunduğu mesleki eğitim merkezi (MESEM) kapsamındaki çocuklar (öğrenciler), bedenlerine ağır işleri, dayak, hakaret ve küfürleri gelecekte iş bulma umuduyla omuzluyorlar. Geçim derdi, eve katkı, okuyarak bir iş bulamayınca düşünen çocuklar ve aileleri için MESEM’ler adata zorunlu adres. İktidarın da ‘ustalık belgesi ve iş garantisi’ diyerek teşvik ettiği MESEM’lerden yeni mezunlar ise işsiz. OSTİM Şehit Alper Zor Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde okuyup MESEM kapsamında çalışan çocuklar, çok düşük ücretler alsalar da çalışmak zorunda olduklarını anlatıyor.

"ELİMDE BELGEYLE İŞSİZ GEZİYORUM"

OSTİM Mesleki Eğitim Merkezi Makine Bölümünden mezun olan Samet, elinde MESEM’den aldığı ustalık belgesine rağmen işsiz. Çocuk yaşta sanayide çalışmanın çok zor olduğuna dikkat çeken Samet net konuşuyor: “Çocuk işçi çalıştırılmamalı.” Çocuk yaşta iş kazası riskinin yüksek olduğunu dile getiren Samet “Patron ne derse oyun gibi geliyordu bana. Bu yüzden çok dayak da yedim küfür de işittim. İşi öğrenmek için ses etmedim ama şimdi mezun oldum hâlâ işsizim” diye konuştu. Patronların 18 yaşındaki bir delikanlıyı işe alıp asgari ücretin üzerinde para vermek yerine MESEM’li çocukları bedavaya çalıştırdığını belirten Samet, iş garantisi vaatlerinin de yalan olduğuna dikkat çekiyor.  

"ÇOK UCUZA ÇALIŞIYORUZ"

OSTİM Mesleki Eğitim Merkezine yeni kaydolan Makine Bölümü Öğrencisi Ömer, çıraklığını CNC/torna işinde yapıyor. Ömer, çalışmak zorunda olduğunu belirterek “Meslek öğrenmek açısından güzel. Kötü yanı ise maaşımız yetmiyor, çok ucuza çalışıyoruz” dedi. Aynı okulda elektrik bölümü 11. sınıf öğrencisi olan Osman, imkanı olsa çalışmak yerine okumak istediğini anlatarak “Ama okuyunca da bir iş garantisi yok. Çünkü okuyup atanamayabiliriz ama şimdi en azından elimde bir mesleğim olur diye düşünüyorum” ifadelerini kullanarak MESEM’e neden kaydolduğunu anlatıyor. Motor Bölümündeki Hasan okulun bir işe yaramadığını düşünse de “Eskisi gibi okulda olduğumuz zamanları, arkadaşlarımı özlüyorum” diyor. Metal Bölümü 11. Sınıf Öğrencisi Fatih de ücretlerin düşüklüğünden şikayetçi “En kötü asgari ücret verilmeli” diyor.

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen İzmir 2 No’lu Şube MEB’e seslendi: Okullarda hijyeni sağla

SONRAKİ HABER

"Hacettepe’de kadın cinayetleri için yapılan eylemde kadınlar saldırıya uğradı"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa