11 Ekim 2024 16:53

Levent Tüzel: Reşit Kibar davasının takipçisi olacağız

Artvin Cankurtaran’da ormanlık alanı savunurken katledilen Reşit Kibar’ın ailesini ziyaret eden EMEP Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, “Reşit Kibar davasının takipçisi olacağız” dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel ve parti heyeti, Artvin Cankurtaran’da ormanlık alanı savunurken katledilen Reşit Kibar’ın ailesini ziyaret etti. Reşit Kibar’ın katledilmesi ve sonrasında yaşananlara ilişkin ziyaretin ardından bilgi veren Tüzel, “Halkın birlikte hareket etmesi için çağrılarda bulunurken davanın da takipçisi olacağız” dedi.

“GÖZ YUMULDUĞU GÖRÜLÜYOR”

Firmanın daha önce taş ocağı için devletle ilişkiye geçen ancak kooperatifte örgütlenmiş bölge halkının itirazları nedeniyle bu amacına ulaşamadığını söyleyen Tüzel, “Orman ihalesine girerek 172 hektarlık alanda bir turizm işletmesi açmak için köylülerin de bir kısmını ikna ederek girişimde bulunuyor. Pandemi sürecinden bu yana direnişle karşılaştığında en son 3 Eylül günü çıkan tartışmada Reşit Kibar, ihaleyi alan firmanın adamlarından birisi olan Muhammet Ustabaş tarafından katlediliyor. Buradaki yatırımı şirket adına üstlenen ve silahın sahibi olan kişi gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılıyor. Bu olayda rol oynayan ve yaşananlara sessiz kalan kolluk güçlerinin de ifadelerinin alınması ve sorumluluklarının açığa çıkarılması gerekiyor. Bu olay sırasında jandarmanın orada olması, öncesinde silah sıkılmasına rağmen jandarmanın müdahale etmemesi, Reşit Kibar’ın hastaneye yetiştirilmeye çalışıldığı sürece bile müdahil olmaması olaya göz yumulduğunu gösteriyor” dedi.

Bu durumun ülkedeki çevre katliamının Karadeniz bölgesindeki yansıması olduğunu söyleyen Tüzel, “Cengiz Holding gibi ülkenin bütün doğa alanlarını, maden arama adı altında ruhsatlandırarak talan eden sermaye grupları, ülkenin batısından doğusuna kadar boy gösteriyor. Bu iktidarın desteği ve himayesi altında oluyor” ifadelerini kullandı.

“YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER SORU İŞARETLERİ YARATIYOR”

Karadeniz bölgesinde halkın özellikle Metin Lokumcu’dan sonra hassasiyetinin daha da yükseldiğine ve mücadele ettiğine dikkat çeken Tüzel, “Burada bir yandan yaşam nöbeti bir yandan hukukçularıyla bu dava sahiplenilecek ve takip edilecek. Ailenin dikkat çektiği şey ise burada belki de yargılamayı etkileyecek boyutuyla jandarma, asker görevlendirmesindeki değişiklikler, buradaki mülkü amir olan valinin değiştirilmesi akıllarda soru işaretlerine yol açıyor” dedi.

Ülkenin büyük bir yüz ölçümünün madenlere ruhsatlandığını hatırlatan Tüzel, “Burada çıkar güçleri ülkenin iktidar sahiplerinden de güç alarak halkın itirazlarına rağmen bu saldırıları gerçekleştiriyor. Dolayısıyla bir tarafıyla emek, barış mücadelesi; diğer tarafıyla da insanca yaşam ve çevre mücadelesi omuz omuza, dayanışma içerisinde sürecek. Biz buradaki halkın birlikte hareket etmesi için çağrılarda bulunurken davanın da takipçisi olacağız. Adaletin gerçekleşmesi için hareket edeceğiz” şeklinde konuştu. (Artvin/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da 13 Ekim'de düzenlenecek mitinge çağrı yürüyüşü yapıldı

SONRAKİ HABER

İnfaz düzenlemesi tartışmalarına tepki: İfade özgürlüğüne tehdit, kadına şiddeti önlemez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa