11 Ekim 2024 17:17

Trabzon'a kurulmak istenen HES protesto edildi

Trabzon'a kurulmak istenen Barma Regülatörü ve HES Projesi’ni protesto eden Derelerin Kardeşliği Platformu, “Doğamız, yaşam alanlarımız, suyumuz şirketlerin kar hırslarına kurban edilmesin” dedi.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

Derelerin Kardeşliği Platformu üyeleri, Trabzon’un Hayrat ilçesinde kurulmak istenen Barma Regülatörü ve HES Projesi’ni protesto etmek için Ankara’ya geldi. Projenin görüşüldüğü Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplantısı sırasında bakanlık önünde eylem yapan platform üyelerine CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez de destek verdi.

Derelerin Kardeşliği Platformu adına yapılan açıklamada, "Yöre halkının defalarca haykırdığı bu talep, bir kez daha bakanlık nezdinde dile getiriliyor, doğamız, yaşam alanlarımız, suyumuz şirketlerin kar hırslarına kurban edilmesin. Halkın iradesi görmezden gelinemez. HES projesi, bölgedeki doğal dengeyi bozacak, su kaynaklarını tehdit edecek ve ekosisteme geri dönülmez zararlar verecektir” denildi.

“DOĞAMIZA VE GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ”

“ÇED toplantılarının halk tarafından engellenmesi, halkın bu projeye karşı ne kadar kararlı olduğunu açıkça göstermektedir. Ancak ne yazık ki, şirketler kar elde etmek uğruna bu direnişi yok sayarak projeyi bir kez daha bakanlık gündemine taşımışlardır. Halkın iradesi ve talepleri göz ardı edilerek, doğanın tahrip edilmesine ve bölge halkının yaşamını tehdit eden projelere onay verilmesi kabul edilemez. Karar yetkililerde, fakat irade halkta” ifadelerinin yer aldığı açıklamada, şirketlerin kâr hırsı uğruna doğanın ve suyun ticarileştirilmesine karşı durukları dile getirildi.

Açıklamada son olarak şunlar söylendi; “Buradan bakanlığa ve İDK üyelerine sesleniyoruz: Halkın sesini duyun, doğayı ve yaşamı savunun! Bölge halkının taleplerini dikkate alarak, bu projeye derhal son verin. Kararınızda halkın yanında olun, şirketlerin değil. Yaşam alanlarımıza, doğamıza ve geleceğimize sahip çıkıyoruz.”

CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez ise, “Ne kadar yandaş sermayeyi arkanıza alırsanız alın, bu ülkenin yaşam hakkını savunan yurttaşlarını karşılarında bulacaklar. Çekin elinizi ormanlarımızdan, ırmaklarımızdan, derelerimizden üzerinden” diye konuştu. (Ankara/ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Kürt yazar Mehmed Uzun mezarı başında anıldı

SONRAKİ HABER

Lübnan: İsrail'in UNIFIL'i hedef alması uluslararası meşruiyeti ihlal ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa