12 Ekim 2024 13:14

Almanya Başbakanı Scholz Türkiye'ye Eurofighter ve mülteci pazarlığı için mi geliyor?

Almanya Başbakanı Olaf Scholz 19 Ekim’de Türkiye’yi ziyaret edecek. Scholz’un Erdoğan ile Eurofighter ve mülteci pazarlığı üzerine görüşmesi bekleniyor.

Fotoğraf: TCCB

Paylaş

Alman Hükümeti Sözcü Yardımcısı Wolfgang Büchner, Berlin'de düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Olaf Scholz'un 19 Ekim'de Türkiye'yi ziyaret edeceğini, İstanbul'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini kamuoyuna açıkladı. Büchner, her iki liderin görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleneceğini de aktardı.

Görüşmenin içeriğine ilişkin önceden bir şey söyleyemeyeceğini ifade eden Büchner, ancak Ukrayna'daki savaşın ve Ortadoğu'daki durumun yanı sıra göç, ikili ilişkiler ve ekonomi politikaları konularının ele alınmasının beklendiğini ifade etti.

Büchner, Eurofighter satışı konusunda Almanya hükümetinin tutumuna ilişkin bir soru üzerine de yapılacak görüşmelerle ilgili bir şey söyleyemeyeceğini, bunun dışında bilindiği gibi silah ihracatına ilişkin burada ayrıntılı bir açıklama yapılmadığını dile getirdi.

Bir gazetecinin "Bu ziyaretle ilgili yeni bir şey beklememiz gerekir mi?" sorusunu Büchner, silah ihracatına ilişkin bir şey söylemeyeceğini ve duyuracak bir şeyin olmadığını yineleyerek, "Ancak elbette Alman Şansölyesi'nin, Türkiye Cumhurbaşkanı'nı ziyaretinden her zaman yeni bir şeyler bekleyebilirsiniz" diye yanıtladı. Sözcü Yardımcısı Büchner, ziyarette Ukrayna savaşının önemli bir konu olacağını aktararak, "Burada Türkiye önemli bir ortaktır" dedi.

Ancak ziyaretin merkezinde her iki ülke arasındaki silah satışının olması muhtemel. Der Spiegel dergisi Alman hükümetinin Türkiye'ye silah ihracatı konusunda rota değiştirdiğini yazmıştı. Bunun üzerine Alman hükümeti, Türk donanması için 100 uçaksavar füzesi ve torpidonun yanı sıra Türk denizaltılarının ve fırkateynlerinin modernizasyonu için malzeme paketleri de dahil olmak üzere NATO ortağına birkaç yüz milyon avro değerinde silah ihracatını onaylamıştı.

Buna bağlı olarak Alman hükümetinin Eurofighter savaş uçaklarının Türkiye satışı konusunda da rota değiştirebilecek görünüyor. Middle East Eye haber portalının Alman kaynaklara dayandırarak verdiği haberine göre, Ukrayna'daki savaş ve Ortadoğu'daki gerginlikler nedeniyle Avrupa'ya yönelik Rus tehdidini göz önünde bulunduran Almanya'nın, Türkiye'nin talebini bir kez daha değerlendirmeyi planladığını yazdı. Kaynaklardan biri "Türkiye'nin talebine yeni bir gözle bakıyoruz ve inceleyeceğiz" dedi. Ankara'ya verilecek savaş uçaklarının Yunanistan ve Kıbrıs'a karşı kullanılmayacağına dair bir şartın konulması da bekleniyor.

ABD, Ankara Rus S-400 hava savunma sistemini satın aldığı için Türkiye'ye F-35 savaş uçakları vermeyi reddetmesi üzerine, Erdoğan yönünü Avrupa'ya çevirmişti.

ABD, F-35 uçakları yerine Türkiye'ye 40 adet yeni F-16 savaş uçağı ve Türk filosundaki mevcut uçaklar için yaklaşık 80 modernizasyon kiti tedarik etmeyi teklif etmişti. Ancak Türkiye aynı zamanda yaklaşık 40 Eurofighter savaş uçağı almak istidiğini Erdoğan'ın geçen yıl Berlin'e yaptığı ziyaret sırasında resmi olarak iletmişti. Almanya, İngiltere ve İspanya'ya ile birlikte Eurofighter'ın üretiminde yer alıyor. Satış için her üç ülkenin de onayı gerekiyor.

İDDİA: İLK AŞAMADA 24 ADET EUROFIGHTER SATILACAK

Öte yandan NTV'nin haberine göre Eurofighter konsorsiyumunu oluşturan İngiltere, İtalya, İspanya ve Almanya'dan uzmanların oluşturduğu teknik bir heyet Türkiye'ye gelerek görüşmelere başladı. Yaklaşık 3 hafta sürmesi planlanan görüşmelerde savaş uçaklarının tedarik sürecinin aşamaları, personel eğitimlerinin nasıl yapılacağı, bakım programlarının nasıl uygulanacağı başta olmak üzere birçok teknik ayrıntı masaya yatırıldı.

Teknik görüşmelerin ardından Almanya'nın da satışa nihai onay vermesi halinde Türkiye, ilk aşamada 24 adet Eurofighter savaş uçağı alacak. Sürecin ileriki aşamalarında bu sayı 40'a tamamlanacak.

Eurofighter savaş uçaklarının tedarik edilmesiyle Türk Hava Kuvvetleri envanterine ilk kez AESA radara sahip uçaklar girmiş olacak. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler bir süre önce "Türkiye, İngiltere ve İspanya ile görüşerek 40 adet Eurofighter temini çalışmalarını sürdürüyor. Almanya'yı ikna etmeye çalışıyorlar" demişti. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Cumartesi Anneleri, Kulp’ta gözaltında kaybedilen 11 köylü için adalet talep etti

SONRAKİ HABER

Beyoğlu’nda polise bıçaklı saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa