12 Ekim 2024 14:16

Adana Barosu Genel Kurulu’nda yeni Anayasa tartışıldı | Gökayaz: Yeni adalet düzeni adaletsizliği ve yoksulluğu derinleştirdi

Adana Barosu’nun 33. Genel Kurulu başladı. Yeni Anayasa tartışılmalarının yapıldığı kurulda konuşan mevcut Baro Başkanı Gökayaz, “Yeni adalet düzeni adaletsizliği ve yoksulluğu derinleştirdi” dedi.

Fotoğraf: Evrensel 

Paylaş

Adana Barosu’nun 33. Genel Kurulu, bugün açılış konuşmalarıyla başladı. İki gün sürecek olan genel kurulun ilk gününde, Baro Başkan adayları ve avukatlar bir araya geldi. Mesleki sorunların tartışıldığı oturumlarda avukatlar söz alarak görüşlerini dile getirdi.

Mevcut Baro Başkanı Semih Gökayaz’ın aday olmadığı Genel Kurul’da Çağdaş Demokrat Avukatlar Grubu’nun Başkan Adayı Nevzat Elçi ve Volkan Böke başkanlığındaki iki liste yarışacak. Seçimler yarın gerçekleştirilecek.  

YENİ BİR ANAYASA ÇAĞRISI

Adana Barosu’nun 33. Genel Kurulu, mevcut Baro Başkanı Semih Gökayaz’ın açılış konuşmasıyla başladı. Gökayaz, Türkiye’nin hukuk sistemine ve mevcut siyasi düzene yönelik eleştirilerde bulundu. Özellikle 2017 yılında yapılan Anayasa değişikliğiyle başlatılan “monokratik rejim” düzeninden bahseden Gökayaz, bu değişikliğin hukuksuzlukları derinleştirdiğini savundu.

12 Eylül’ü anlatan en doğru ifadenin, “12 Eylül Mahkemelerinde bile bu kadar hukuksuzluk yaşanmadı” cümlesi olduğunu ifade eden Gökayaz, 2017 Anayasa değişikliğiyle devletin tüm güçlerinin tek bir elde toplandığını ve bu sistemin hukuk devleti ilkesinden uzaklaştığını belirtti. Yeni Anayasa’nın katılımcı bir anlayışla hazırlanması gerektiğini belirten Gökayaz, “Bu Anayasa; Cumhurbaşkanı’nın görev süresini uzatmayı amaçlayarak süslenmiş bir anayasa değil, katılımcı bir anlayışla yapılacak, ülkeye özgürlük, barış, demokrasi ve refah getirecek bir anayasa olmalıdır” dedi.

“2017 ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ADALETSİZLİK VE YOKSULLUĞU DERİNLEŞTİRDİ”

2017 Anayasa değişikliği sonrası yeni düzende adaletsizlikle birlikte yoksulluğun da derinleştiğinin altını çizen Gökayaz, “Adaletsizlikler artık yalnızca dosyanın taraflarını değil, sonuçları itibariyle tüm yurttaşları etkilemektedir. Ülkemizdeki hukuk sistemine güvenmeyen yabancı yatırımcı, ülkemize yatırım yapmadığı gibi kendi ülkemizin insanları, Mısır ve İran’ı hukuki güvenlik açısından daha emniyetli bulup yatırımlarını bu ülkelere taşımaktadırlar. Buradan haykırıyoruz; adaletsizlik ve yoksulluğun birbirini beslediği bu kısır döngüden bir an önce çıkılmalıdır” dedi.

KADIN VE ÇOCUKLARA YÖNELİK ŞİDDETTE CEZASIZLIĞA SON VERİLMELİ

Son zamanlarda kadın ve çocuklara yönelik artan şiddet olaylarına da dikkat çeken Gökayaz, kamuoyunu derinden etkileyen bu olaylar karşısında adalet sisteminin yetersiz kaldığını belirterek cezasızlık politikasının suç işleyenleri cesaretlendirdiğini dile getirdi. Mevcut cezaların caydırıcı ve ıslah edici olmadığını ifade eden Gökayaz, “Adalet sistemi resmen suç makinesi üretmektedir” diyen Gökayaz, infaz yasasının bir an önce değiştirilmesi gerektiğini dile getirdi. Türkiye’deki ruhsatsız silah sayısına dikkat çeken Gökayaz, “Ülkemizdeki 40 milyon silahın 36 milyonu ruhsatsız. Bu durumu bir memleket meselesi haline getirmeliyiz” dedi.

“BU DÜZENDEN ADALET ÇIKMAZ”

Mevcut anayasal düzenin yargı bağımsızlığını ortadan kaldırdığını ifade eden Gökayaz, “Bu düzenden adalet çıkmaz. Yargı bağımsız olmadığı için; her bir duruşması hukuk dersi niteliğinde geçen davada Tahir Elçi’yi katledenler cezalandırılmadı, ÇHD Başkanı Av. Selçuk Kozağaçlı ve arkadaşları sahte delillerle mahkum edildiler, Soma’da ölen madencilerin çocukları mahkeme kararıyla bir kez daha kahroldular, Akbelen’de yurtlarına ve ağaçlarına sahip çıkan köylüleri kolluk copladı ve tazyikli su sıkarak dağıtmaya çalıştı. Bugün bağımlı yargının yarattığı düzen, artık siyaseti tanzim etme boyutuna gelmiştir” dedi.

“AVUKATLIK MESLEĞİ MÜCADELE MESLEĞİDİR”

Avukatlık mesleğinin bir mücadele mesleği olduğunu hatırlatan Gökayaz, kendisine duyulan güvene teşekkür etti. 2010-2012 yılları arasında sayman, 2016-2021 yılları arasında genel sekreter olarak görev yaptığını ve 2021’den bu yana da Adana Baro Başkanı olduğunu belirten Gökayaz, baro başkanlığı süresince Adana Barosu’nu yüceltmek için büyük bir gayretle çalıştığını dile getirdi. “Adana Baro Başkanlığı onurunu ömrümün bir altın nişanesi olarak taşıyacağım” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Türkiye Barolar Birliği Genel Sekreteri Av. Veli Küçük de yeni Anayasa tartışmalarına değinerek toplumun gazını almak için değil, samimi ve toplumun tüm katmanlarının temsil edildiği bir anlayışla bir Anayasa yapılması gerektiğini belirterek, “Toplumsal uzlaşı, asli kurucu meclis olmadan bir yeni Anayasa yapabilmek mümkün değildir” dedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Rojin'i arama çalışmalarının15'inci günü: Arama başörtüsünün bulunduğu mahallede yoğunlaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa