13 Ekim 2024 04:33

"Kışlık yapamasak kışın sebze yiyemeyeceğiz"

Sebze fiyatları ve yükselen temel tüketim giderleri nedeniyle birçok aile kış hazırlıklarını yapamıyor. Hazırlık yapamayan aileler, kışın gıdalara erişimde sıkıntı yaşayacak.

Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Bereketli topraklarda bolluğun sofralara ucuz meyve sebze olarak döndüğü yaz aylarının sonuna doğru, kadınlar sebzeleri konserve yaparak kışa hazırlanır. Ancak bu yıl, artan sebze fiyatları ve yükselen temel tüketim giderleri nedeniyle birçok aile kış hazırlıklarını yapamıyor. Hazırlık yapamayan aileler, kışın artacak gıda fiyatlarıyla karşı karşıya kalacak.

"TEK MAAŞLA KIŞ HAZIRLIĞI OLMUYOR"

Adana’nın Şakirpaşa Mahallesi’nde bir avluda biber salçası için biber temizleyen kadınlarla bir araya geliyoruz. Ailelerin geçim sıkıntısı kış aylarında daha da derinleşiyor. Beş çocuklu evinde sadece bir kişinin çalıştığını belirten Ayten, bu yıl kışlık salça ve konserve yapamayacağını söylüyor. Ayten, “Zeytin bile yapamıyoruz. Memleketi arıyoruz, peynir gönderiyorlar, o da iki parça. En azından ev sahibiyiz” diyor.

Geçmiş yıllarda her evde yapılan salça, peynir ve zeytin gibi temel gıdalar artık lüks hale geldi. Ayten, ekonomik kışlık yapmanın her yıl daha zor hale geldiğini söyleyerek temel ihtiyaçlara zam gelmesinden yakınıyor.

Özlem de Ayten gibi bu sene kış hazırlığı yapamayanlardan. Özlem gittikçe zorlaşan koşulları şöyle anlatıyor: “Eşim tekstilde asgari ücrete çalışıyor. Ama eve verdiği para 3-4 bin lira. Hepsi faturalara gidiyor. Asgari ücretin en az 30 bin lira olmasını isterdik. Çünkü 18 bin yetmiyor. Kendi yüksek maaşlarını görmüyorlar. Asgari ücreti çok görüyorlar. Kışlıkları hazırlamak için ucuzlamasını bekliyorum.

"SAĞLIKLI DEĞİL EKONOMİK OLANI DÜŞÜNÜYORUZ"

Mahallede terzilik yapan İpek de bu sene kış hazırlığı yapamamış. Bir esnaf olarak kış hazırlıklarını yapmadığını ifade eden İpek, “Her şey çok pahalı. Geçen seneden benim salçam var. Onunla idare edeceğim” diyor.

Ev sahibi Deniz Demirbaş, bir yandan kış hazırlıklarını yapıyor, diğer yandan yaptığı salçaları satarak geçimini sağlamaya çalışıyor. Yüksek maliyetler nedeniyle salça yapmanın zorlaştığını anlatan Demirbaş, şöyle anlatıyor: “İlk çıktığında kilosu 27 lirayı bulan biber 20 liralara geriledi. İki yüz kilodan yaklaşık otuz beş kırk kilo arası salça çıkıyor. 3 bin 950 liraya sadece biberini aldım. Bunun çektirme masrafı var, yaklaşık 370 lira. Tuz masrafı var, naylon masrafı var, yıkamak için su masrafı var...” Ancak kışlık hazırlamazsa kışın daha yüksek gıda fiyatlarıyla karşılaşacağını anlatan Demirbaş, “Şu an fasulyeyi 40 liradan alıyorum, kışın kilosu 100-120 lira olacak. 10 liradan, 15 liradan aldığın domates kışın 40-50 lira. Zaten ne yazık ki organik olmasından çok ekonomiyi düşünüyoruz. Artık sağlığı geçtik, ekonomik olsun diye bu hazırlıkları yapıyoruz” diye konuşuyor.

ÖNCEKİ HABER

Maltepe Belediyesinde temizlik işçisinin iş kazasında parmağı koptu

SONRAKİ HABER

Tazminatı yakıp aylarca işsiz kaldık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa