13 Ekim 2024 08:01
Son Güncellenme Tarihi: 13 Ekim 2024 08:19

Evrensel'in manşeti | ‘İç cephe’ emekçiye

‘İç cephe’ söylemi Türkiye’nin gündemini meşgul ediyor. Ülkenin dört yanındaki işçi direnişleri, bu ‘cephe’ için ‘yüksek risk’ anlamına geliyor.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

Yeni anayasa ve ‘normalleşme’ tartışmaları ile birleşen bu manevra, savaşın sarstığı bölgesel dengelere uyum sağlamayı da içeriyor ve sermaye çıkarları için Cumhur İttifakı etrafında birleşmeye çağırıyor.

Cumhur İttifakı ‘iç cephe’ çağrısını, bölgedeki savaş nedeniyle tedarik ve lojistik zincirlerinin güvenliğinin ve enerji sevkiyatının tehlikeye girdiği bir dönemde yapıyor. Orta vadeli program ve yeni anayasa ekseninde parlamenter muhalefetin tüm bileşenlerini kapsamaya, siyasal alandaki basıncı azaltıp kontrol etmeye dönük bir manevra.

Erdoğan Meclis açılışında “Türkiye’yi üretim ve ihracat yoluyla büyütmeye devam edeceğiz” dedi. Ama özellikle sanayide kriz göstergeleri yoğunlaşıyor. Bu esnada ortaya çıkan ‘iç cephe’ çağrıları, sanayi burjuvazisinin üretim kapasitesini hem ülke sınırları içinde hem de “yeni anayasa” gibi siyasal projelerde Cumhur İttifakı yörüngesinde tutmayı amaçlıyor.

‘İç cephe’nin siyasal biçimi, işçi sınıfına karşı olağanüstü hal olarak ortaya çıkıyor. OVP aracılığıyla ekonomik zor ve işçi hareketlerinin başını ezecek siyasal zor ile somutlaşıyor. Strateji, ücretlerin daha fazla baskılanması ve işçi sınıfını hareketsiz kılmak amacıyla sendikalaşmanın cezalandırılması… Fernas, Polonez, As Plastik, Elba Bant, Eker Süt, Befesa, Mersen, Yolbulan, özel sektör öğretmenleri, belediye işçileri, Lezita fabrikalarındaki direniş ve grevler de “iç cephenin” hedefinde.

Ülkenin dört yanındaki işçi direnişleri, bu ‘cephe’ için ‘yüksek risk’ anlamına geliyor.

"AMAÇ, SERMAYE TERÖRÜNÜN YARATTIĞI YIKIMI UNUTTURMAK"

EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan: Erdoğan iktidarı bu kadar yoksulluğa, ucuz emek gücü sömürüsüne, bunca tepkiye rağmen sermaye terörü estirmeye devam edeceğini ilan etmiş bir iktidar. Bu terörün yarattığı yıkımı unutturmak, gölgelemek için iç cephe söylemini sık sık duyacağız.

"İÇ CEPHE" ÇAĞRILARINA 10 EKİM'DEN BAKMAK

Sıkışmış rejimin çıkış arayışı olarak değil de halklara refah ve mutluluk getirecek bir cephede buluşabilmek için; geçmişin hakikatini bilmek, mazlumların yaşadığı tahribatın tazmin edildiği müjdesini almak ve ağır hak ihlalleri ile insanlığa karşı işlenen suçların tekrarlanmayacağı bir devlet düzeninin kuruluşuna tanık olmak gerekiyor.

Erdoğan’ın iç cephesi Menderes’in Vatan Cephesi

Yeniden ‘Yenikapı ruhu’ mu?

İŞÇİLER İNSANCA YAŞAM İÇİN DİRENİYOR

Fernas, Mersen, Polonez, As Plastik, Yolbulan Metal… Çeşitli iş kollarında çalışan işçilerin sendikalaşma, toplu sözleşme hakkı, insanca yaşayacak ücret ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talepleriyle başlattıkları grev ve direnişler sürüyor.

ÖNCEKİ HABER

Gebze Belediyesi önünde hayvan katliamı protestosu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa