13 Ekim 2024 12:50

Diyarbakır'da "Tecride karşı özgürlük mitingi" ablukası: Bekleyiş sürüyor

Diyarbakır'da DEM Parti'nin "Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa çözüm" diyerek düzenleyeceğini duyurduğu ve Valiliğin yasakladığı miting için kentte 5 bin polis görevlendirildi. Bekleyiş sürüyor.

Fotoğraf: Elif Ekin Saltık/Evrensel

Paylaş

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridin kaldırılması ve Kürt sorununun demokratik çözümü talebiyle Diyarbakır’da düzenlenmesi planlanan miting öncesi kentte pek çok nokta kapatıldı. Diğer illerden yapılan takviyelerle 5 bin polisin görevlendirildiği aktarıldı. Mitingin yapılacağı İstasyon Meydanı polis bariyerleriyle kapatıldı. Kentin birçok noktasına TOMA ve çevik kuvvet ekipleri yerleştirildi.

ACZ Plaza önünde toplanan kitle ise burada bekleyişini sürdürüyor. Miting için farklı yürüyüş kolunda bir araya gelenler de ACZ Plaza önündeki kitleye dahil oldu. DEM Parti yetkilileri polisle müzakerelerini sürdürürken, alanda toplananlar "Direne direne kazanacağız" sloganlarıyla, şarkılar ve halaylarla durumu protesto etti. Polis, "Sloganlara devam ederseniz müdahale edeceğiz" anonsu geçti.

DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları Oruç ve Tuncer Bakırhan, DBP Eş Genel Başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır ile Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca da alana geldi. Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan da miting için alana gelenler arasında yer aldı.

Öte yandan yasaklama kararı kapsamında Diyarbakır’a girişler de engellendi. Miting amaçlı geldiği tespit edilen kişilerin kentte alınmadığı bildirildi. Yapılan kontrollerde en az 20 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çalışkan ve Güvenlik Daire Başkanı Maksut Yüksek'in de miting nedeniyle Diyarbakır’a geldiği aktarıldı.

ACZ Plaza önünde bekleyen kitleye dahil olmak isteyenlerler ile polis arasında kısa süreli arbede yaşandı. DEM Parti ve DBP yöneticileri, gerginliği yatıştırmaya çalıştı. Farklı yürüyüş kollarından gelenler abluka altına alınan alanın dışında bekletildi. 

NE OLMUŞTU?

DEM Parti, Abdullah Öcalan’ın 9 Ekim 1998'de Suriye’den çıkarılmasıyla başlayan süreci protesto etmek, tecride dikkat çekmek ve Kürt sorununun demokratik çözümü için, 13 Ekim'de saat 13.00'te Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda "Tecride Karşı Özgürlük Mitingi" düzenleyeceğini duyurmuştu.

Diyarbakır Valiliği ise "kamu güvenliği ve halkın huzurunu bozacağı" iddiasıyla mitingi yasaklamıştı. DEM Parti, yasak kararına rağmen mitingi yapacaklarını duyurmuştu. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yolsuzluklar çözülüyor: HAK-İŞ’te 37 milyonluk vurgun iddiası

SONRAKİ HABER

Efes Selçuk halkı JES için yeniden direnişe geçiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa