Efes Selçuk halkı JES için yeniden direnişe geçiyor
JES'e karşı çıkan Selçuk halkı “Köyümüzde ve bölgemizde JES istemiyoruz” dedi.
Fotoğraf: Selçuk Efes Kent Konseyi
Efes Selçuk halkı JES’e karşı yeniden harekete geçti. Daha önce iki kez iptal edilen projenin yeniden gündeme gelmesi nedeniyle Efes Selçuk Belediyesi ve Selçuk Kent Konseyi Çamlık, Havutçulu ve Gökçealan köylerinde halkın geniş katılımıyla bilgilendirme toplantıları düzenlendi. Toplantılarda kararlılıklarını bir kez daha dile getiren vatandaşlar; “Köyümüzde ve bölgemizde JES istemiyoruz” dedi.
Sivil toplum örgütleri ve çevre derneklerinin katıldığı toplantılarda vatandaşlar 15 Ekim 2024 tarihinde Havutçulu Köyü’nde Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu raporu almak amacıyla ilgili firma tarafından düzenlenmek istenen bilgilendirme toplantısına karşı birlik olacaklarını ifade ettiler.
Efes Selçuk'a bağlı Havutçulu, Çamlık ve Gökçealan köylerinde yapılması planlanan Jeotermal Kaynak Arama için 9 adet sondaj projesinin doğaya, insan sağlığına ve tarımsal ürünlere vereceği zarar katılımcılar tarafından halka anlatıldı.
“SARI ÖKÜZÜ VERMEYECEĞİZ”
Kirazlı Ekolojik Yaşam Derneği Başkanı Nihat Fırat doğa, tarım ve insan sağlığı açısından risk oluşturan projeyi ancak halkın örgütlü gücünün durdurabileceğini belirterek, “Havutçulu, Gökçealan ve Çamlık üçgeninde yapılmak istenen santral bu bölgenin sarı öküzüdür. Bu sarı öküzü kolay kolay vermeyeceğiz. Maden ve enerji şirketlerinin toprak gaspı, tarıma yönelik saldırıları, bu bölgede hiçbir zaman sonuç almayacaktır. Biz üç kuruş kar sağlamaya çalışan şirketlere pabuç bırakmayız. Bu bölge tarımla geçinen bir bölgedir ve bölge halkı kendi bölgesini korumayı bilecektir” dedi.
“JEOTERMALDEN İLK YARAYI BİZ ALDIK”
Germencik Çevre Derneği Başkanı Halil Çetinkaya, jeotermal enerjiden ilk yarayı Aydın’ın aldığını belirterek, “Biz Germencik’te bunun sıkıntısını çok çektik. İstihdam sağlayacağız. Katma değer sağlayacağız, enerji üreteceğiz, seracılık yapacağız diyerek bu santraller kuruldu. Ancak bunların hiçbiri olmadığı gibi en fazla kanser vakasının olduğu il Aydın” dedi.
Gökçealan Köy Muhtarı Nazmi Tabak, “Biz burada Jeotermal enerji istemiyoruz. Gerekirse orada yatarız. Buna izin vermiyoruz, vermeyeceğiz” dedi.
Köy sakinlerinden Hanife Helvacı köylerinden ve topraklarından asla vazgeçmeyeceklerini belirterek; “Biz JES’E karşı duracağız. Biz kendi topraklarımızda köle mi olacağız” dedi. (İzmir/EVRENSEL)