13 Ekim 2024 13:39

Kredi kartı borcuna vergi getiren kanun teklifine tepki

Savunma Sanayi Destekleme Fonu'na tepkiler sürüyor: Savunma sanayiini güçlendirmek için yıllardır yoksullaştırılan halktan katılma payı almak Anayasa’ya da aykırı!

Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş/Evrensel

Paylaş

Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM’ye sunuldu.

12 maddelik kanun teklifinde Savunma Sanayi Fonu’nun gelirlerini artırmaya yönelik çok sayıda hüküm yer alırken, en dikkat çeken madde limiti 100 bin liranın üzerinde olan kredi kartlarından yıllık 750 lira ücret alınması oldu.

AKP’nin Savunma Sanayi Destekleme Fonu için yeni kaynaklar oluşturulması için Meclis Başkanlığı'na sunduğu kanun teklifine tepkiler sürüyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, “‘Yeni vergi olmayacak’ dediler, ardından dünyada eşi benzeri olmayan bir vergi uydurdular ve kredi kartı limitine vergi getirdiler. ‘Bütçe gelirleri yetmediği için ek vergi koyduk’ demiyorlar, ‘kredi kartı limiti katılma payı’ diyorlar” değerlendirmesinde bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Volkan Demir ise,  kredi kartlarından, araba satışlarına kadar bir çok alanda yeni tahsilatlar getiren kanun teklifini eleştirerek, “Savunma sanayiini güçlendirmek için yıllardır yoksullaştırılan halktan katılma payı almak Anayasa’ya da aykırıdır hakkaniyete de aykırıdır. Aslında bu kanun teklifi AKP iktidarının bütçeyi doğru yapamadığının, plan ve programlara uymadığının, kamuda tasarruf öngörüp iktidarda tasarruf yapamadığının, israfı önleyemediğinin ve mali disiplini sağlayamadığının itirafıdır” dedi.

Yasa teklifine tepkiler yükselirken, iktisatçı Mahfi Eğilmez de X hesabı üzerinden konuya ilişkin açıklamada bulundu. Borç üzerinden vergi alınamayacağını belirten Eğilmez, paylaşımında şunları dedi: “İdarenin böyle bir hataya düşeceğini sanmam ama yine de söyleyeyim: Kredi kartı limitinden de kullanılan krediden de vergi alınamaz. Kredi borçtur. Vergi, borçludan değil krediyi veren alacaklıdan alınır. Bilimden uzaklaştıkça feci bir kavram kargaşasının içine giriyoruz.”

NE OLMUŞTU?

Hükümet yeni bir paketin daha hazırlığını duyurmuş, AK Partili vekillerin hazırladığı yasa teklifine göre Savunma Sanayii Fonu’na kaynak oluşturmak için limiti 100 bin TL ve üstü kredi kartlarından yıllık 750 TL kesileceği bildirilmişti. 5 bin TL ve üstü fiyatı olan kol saatinden ÖTV, motosikletten ek MTV, sıfır araç tescilinde 3 bin, ikinci elde bin 500 TL ücret alınacağı da diğer maddelerde yer aldı.

Bu tasarının geçmesi halinde, ayrıca her noter işleminden ek 75, tapuda alıcı ve satıcıdan 750 TL kesilecek, sadece kredi kartlarından hazineye akacak kaynak 46 milyon TL’yi aşacak.

Cumhurbaşkanı’nın ‘İsrail saldıracak’ sözlerini hatırlatan CHP lideri Özel “Hepimizden 70 milyar vergi toplamak için böyle bir söyleme girişmişler” demiş, fondaki 3 milyar liranın 2017 Şubat ayında Varlık Fonu’na bedelsiz devredildiğini hatırlatmıştı. Deprem vergilerini hatırlatan CHP’li Oğuz Kaan Salıcı ise “Parayı Savunma Sanayii için harcayacaklarına nasıl inanacağız?​” sorusunu yönelterek, “Madem ihtiyaç vardı neden biriken paralar Varlık Fonu’na aktarıldı?​” diye tepki göstermişti. Paketi savunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise “Burada tek bir kuruş bile bütçeye gitmeyecek” açıklaması yapmıştı.(EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfında işçi kıyımı

SONRAKİ HABER

Gazze'de gönüllü çalışan sağlıkçılar şahit oldukları "dehşeti" anlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa