13 Ekim 2024 15:39

İran: ABD’nin petrol yaptırımları İsrail’e fidye

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ABD’nin yeni petrol yaptırımlarını İsrail’e "fidye" olarak niteledi, "ABD, en ağır uluslararası suçların işlenmesinde rejimin suç ortağıdır” ifadelerini kullandı.

Abbas Erakçi | Fotoğraf: Murtadha Al-Sudani/AA

Paylaş

İran, ABD’nin yeni petrol yaptırımlarını İsrail’e "fidye" olarak niteledi. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, İran’ın İsrail’e yönelik balistik füze saldırısına cevaben ABD’nin İran’ın petrol sektörüne yönelik yeni yaptırımlarını “yasa dışı ve gerekçesiz” olarak niteledi.

İranlı bakan bunları “haydut İsrail devletine bir tür fidye ödemesi” olarak nitelendirerek, “Siyonist rejimin Gazze soykırımında ve Lübnan’a yönelik saldırganlığında kullandığı silahların en önemli siyasi destekçisi ve baş tedarikçisi olan ABD, en ağır uluslararası suçların işlenmesinde rejimin suç ortağıdır” ifadelerini kullandı.

ABD Hazine Bakanlığı yaptığı açıklamada, İran’ın 1 Ekim’de İsrail’e yaptığı saldırıya yanıt olarak bu ülkenin petrol ve petrokimya sektörlerine yönelik yaptırımları genişlettiğini açıklamıştı.

"RUSYA’YA BALİSTİK FÜZE VERMEDİK"

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ise ABD ve AB ülkeleri tarafından kendilerine yöneltilen Rusya’ya balistik füze verdikleri iddiasını bir kez daha yalanladı. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Arakçi, “Daha önce de ifade ettiğim gibi, biz Rusya’ya balistik füze vermedik” dedi. Arakçi, iddiaların kaynağının İsrail olduğunu söyledi.

İSRAİL’İN SALDIRI HAZIRLIĞI

Bu arada ABD merkezli NBC kanalının cumartesi günü bildirdiğine göre ABD’li yetkililer, İsrail’in İran’daki hedeflerini “askeri ve enerji altyapısı” olarak daralttığını ileri sürdü. Kimliği açıklanmayan ABD’li yetkililere dayandırılan haberde, İsrail’in nükleer tesisleri hedef alacağına ya da suikastlar düzenleyeceğine dair bir işaret olmadığı, İsrail’in nasıl ve ne zaman harekete geçeceği konusunda nihai kararını vermediği iddia edildi.

SURİYE VE IRAK’TA HAREKETLİLİK

Öte yandan Reuters’ın haberine göre Suriyeli bir güvenlik kaynağı, ABD askerlerinin bulunduğu Suriye’nin kuzeydoğusundaki Deyrizor Havaalanı yakınlarında İran’la bağlantılı yerlerin cuma gecesi hedef alındığını söyledi.

Irak İslami Direnişi ise yaptığı açıklamada, Filistin halkına ve Lübnan’a verdiği desteğin bir parçası olarak İsrail işgali altındaki Golan Tepelerinde bir askeri bölgeyi insansız hava araçlarıyla hedef aldığını söyledi. İsrail’e yönelik saldırıların artarak devam edeceğini belirtti.

ABD İSRAİL’İ KORUMAK İÇİN SAVUNMA SİSTEMİ KONUŞLANDIRDI

İsrail ordu radyosu X (Twitter) hesabı üzerinden yapılan açıklamada, “ABD, İran tehditlerine karşı hazırlık olarak THAAD hava savunma sistemini İsrail’e konuşlandırdı” ifadeleri kullanıldı.

ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) yapılan açıklamada da "Başkanın (Joe Biden) talimatı üzerine, Bakan (Lloyd) Austin, İran'ın 13 Nisan ve 1 Ekim'de İsrail'e yönelik benzeri görülmemiş saldırılarının ardından İsrail'in hava savunmasını güçlendirmek için İsrail'e bir THAAD bataryası ve ilgili ABD askeri personelinin konuşlandırılmasını yetkilendirdi. Bu, ABD ordusunun son aylarda İsrail'in savunmasını desteklemek ve Amerikalıları İran ve İran yanlısı milislerin saldırılarından korumak için yaptığı daha geniş kapsamlı düzenlemelerin bir parçasıdır." denildi.

ABD daha önce mart 2019’da İsrail’de ortak savunma tatbikatlarının bir parçası olarak THAAD sistemini geçici olarak konuşlandırmıştı.

İsrail’in halihazırda uzun menzilli Arrow, orta menzilli “Davud’un Sapanı” ve kısa menzilli “Demir Kubbe” olmak üzere 3 hava savunma sistemi bulunuyor ancak bu sistemler, İran’ın son misilleme saldırısında birçok füzeyi durdurmada yetersiz kalmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Netanyahu’dan BM’ye "barış gücünü çek" talimatı!

SONRAKİ HABER

Denizli'de eşini darbedip çocuklarını rehin alan Hüseyin Tüzün tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa