14 Ekim 2024 05:00
Son Güncellenme Tarihi: 14 Ekim 2024 08:23

Muhalefet, savunma fonuna tepkili: Silah tüccarları soygunu

EMEP Milletvekili İskender Bayhan silah tüccarlarına kaynak için halkın soyulmak istendiğini söylerken, DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, “Borç vergilendirilmez, kazanç vergilendirilir" dedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

AKP’nin kredi kartlarından kesintilerle “savunma sanayi fonu” kurulması teklifine tepki gösteren Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan silah tüccarlarına kaynak için halkın soyulmak istendiğini söylerken, DEM Parti Grup Başkan Vekili Sezai Temelli, “Borç vergilendirilmez, kazanç vergilendirilir” dedi.

AKP’nin kredi kartlarından kesintilerle savunma sanayi fonu oluşturmayı da içeren kanun teklifi tepkiyle karşılandı. Limiti 100 bin liranın üzerinde olan kredi kartlarından yıllık 750 lira ücret alınması istenen kanun teklifinin ardından çok sayıda kişi limiti düşürme başvurusunda bulundu. Bu limitte 60 milyonu aşkın kredi kartı olduğu ifade ediliyor. Cumhurbaşkanı Yardım Cevdet Yılmaz ise kredi kartlarında “katkı payı” adı altında yapılacak kesintiyi “Tek kuruş bile bütçeye gitmeyecek” diye savundu.

"BORÇ DEĞİL, KAZANÇ VERGİLENDİRİLİR"

İktidarın silah sanayi yatırımlarına kredi kartları üzerinden kaynak yaratma girişimi, başta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar olmak üzere savaş sanayi şirketlerinin halkın sırtından besleneceği eleştirilerini beraberinde getirdi.

Gazetemize konuşan DEM Parti Grup Başkan Vekili Sezai Temelli, savunma sanayi gerekçesi öne sürülerek bütçe dışı bir fon yaratılmasının başlı başına sorun olduğunu anlattı. Temelli, “Türkiye yıllarca böyle fonlarla uğraştı. Bütçe dışında oluşturulacak bir fon en başta TBMM denetiminden kaçırmak anlamına gelir. Ayrıca böyle bir kesinti ne vergi hukukuyla ne de mantığıyla bağdaşıyor. Kullanılmamış kredi üzerinden kesinti planlanıyor. Borç vergilendirilmez, kazanç vergilendirilir. Bir de aktifleşmemiş borç üzerinden vergi istiyorlar” dedi.

İktidarın “Türkiye’ye saldırı tehdidi” iddialarına kimsenin inanmadığını anlatan Temelli, “Fırsat bu fırsat diyerek kredi kartları üzerinden savunma sanayine kaynak yaratmak istiyorlar. Öyle devasa bir silah sanayi yarattılar ki kara delik oluştu. Yetmiyor. Bütçe yetmedikçe onun dışındaki alanlara yöneliyorlar. Barıştan kaçıp savaş politikalarına yöneldikçe halka faturası daha fazla yoksulluk oluyor” dedi.

"MİLLİ SAVUNMA BAHANESİYLE SOYGUN"

Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan da, “Hükümet yerli ve milli soyguna yeni bir boyut kazandırdı” dedi. Vatandaşın manevi değerlerini ranta çevirmenin, vergi türünün icat edildiğini söyleyen Bayhan, bu fon kesintisinin OVP’nin hedefleriyle de uyumlu şekilde yerli silah tüccarlarına kaynak aktarımı olduğunu dile getirdi.

Bayhan, “Sanırım Bayraktar’ın ilk 100’e girmesiyle de yetinmediler, en tepeye yerleştirmek istiyorlar. Savaş sanayi Koç gibi geleneksel sömürücülerin ve Bayraktar ile diğer yandaş sermayedarların en önemli yatırım alanı. Bu fon planı da halkı soyup, sözde mili savunma alanındaki şirketleri zengin etmeye dönüktür. Biz bu vergi politikalarına karşı işçi ve emekçilerin adil bir vergi sistemi talebi için mücadeleyi sürdüreceğiz. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmalı. Halkı soymayı bıraksınlar, sömürücü kapitalistlerden servet vergisi alsınlar. Milli savunma deyip, vergi adı altında halkı soyanların da yedikleri içtikleri haram olsun. Burunlarından fitil fitil gelsin.”

"DELİ DUMRUL VERGİLERİ"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Savunma sanayi bahane, Deli Dumrul vergileri şahane. AKP’nin tutarsız politikaları ülkeyi her gün başka bir noktaya savuruyor. ‘Yeni vergi olmayacak’ dediler, ardından dünyada eşi benzeri olmayan bir vergi uydurdular ve kredi kartı limitine vergi getirdiler. ‘Bütçe gelirleri yetmediği için ek vergi koyduk’ demiyorlar, ‘kredi kartı limiti katılma payı’ diyorlar. Sadece bu kadar mı? Noter, tapu ve kadastro işlemlerinin yanı sıra oyuncaklara da vergiler geldi. Üç tekerlekli bisikletler, skuterler, pedallı arabalar ve benzeri pedallı oyuncakla oyuncak bebekler için arabalar, oyuncak bebeklere de vergi getirildi. Tüm bu beceriksizliğin üzerini savunma sanayiyle örtmeye çalışıyorlar” dedi. Yeni anayasa planlarıyla Erdoğan’ın siyasi ömrünü uzatmak için kırk takla atıldığını söyleyen Karabat, “Bu zihniyet kalmaya devam ettikçe ne enflasyon tek haneye geriler ne bütçe açığı azalır ne derin yoksulluk biter ne de gelecek nesiller için güvenli bir ortam olur” dedi.

{{530695}} 

ÖNCEKİ HABER

"Tufan" sonrası Ortadoğu yeni bir kavşakta

SONRAKİ HABER

Muayene sırası bekleyen yurttaşlar: Doktorun yüzü gülmezken beni nasıl iyileştirsin?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa