14 Ekim 2024 04:41

Üniversiteli kadınlar kadın cinayetlerine karşı sokakta

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinde okuyan bir kadın öğrenci ile üniversiteli genç kadınların sorunlarını, kadın cinayetlerine karşı yapılan eylemleri konuştuk.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

Alp İPEK
Zonguldak

Günlerdir Türkiye’nin gündeminden düşmeyen kadın cinayetlerine ilişkin pek çok kent ve üniversitede eylemler sürüyor. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinde okuyan bir kadın öğrenci ile de iktidarın kadına yönelik şiddet alanındaki politikalarının üniversiteli genç kadınları nasıl etkilediğini, üniversiteli genç kadınların sorunlarını konuştuk.  

"KADINLAR DAHA FAZLA ÖLMESİN DİYE EYLEMDEYİZ"

İktidarın kadın cinayetlerine karşı aldığı önlemleri yeterli bulmadığını söyleyen öğrenci, “Bir kadın, kendisini taciz eden kişiyi şikayet ettiğinde bile gerekli önlemler alınmıyor. Üstelik kadınların haklarını ve de can güvenliğini korumak amacıyla imzalanan İstanbul Sözleşmesi’nden de çıkıldı. Emniyet güçlerinin gerektiği yerde gereken önlemi almadığını düşünüyorum” diyerek İkbal Uzuner’in öldürülmesi örneğini verdi. Türkiye’nin dört bir yanında kadın cinayetlerine karşı sokağa çıkan kadınların eylemlerinin emniyet güçlerince engellenmesine de tepki gösteren öğrenci, “Kadınlar olarak can güvenliğimizi korumak adına eylemlere ve protestolara katılıyoruz. Kadınlara artık herhangi bir zarar verilmemesi için eylemdeyiz” dedi.

Bazı üniversitelerde yapılan siyah giyme protestosu hakkında da konuşan öğrenci, öğrencilerin tepkisini göstermesini haklı bulsa da yeterli olmadığını söyledi. Kadın cinayetlerinin bu kadar arttığı bir dönemde protestoların daha kitlesel olması gerektiğini ifade etti.

"YURDA GİDERKEN GÜVENDE DEĞİLİM"   

Üniversiteli genç kadınların sorunlarına da değinen öğrenci, kampüste görece güvenli hissetse de yurtta güvende hissetmediğini anlattı: “Yurdumun yolu karanlık ve ıssız. Yurdumun yanında otobüsten indiğimde bile geç saatte olmamasına dikkat ediyorum. Yol pek de tekin bir yol değil ve mecburen çantamda kendimi koruyacak eşyalar bulundurmaya dikkat ediyorum.”

Kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda öncelikle İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden uygulanması gerektiğini ifade eden öğrenci, durumun eğitim müfredatına da girmesi gerektiğini ifade etti: “Ama hükümetin eğitim politikaları yüzünden hem parasız eğitime hem de okul öncesi eğitime ulaşmak zorlaşıyor.” İktidar medyasının da şiddeti beslediğini vurgulayan öğrenci, “Yapabileceğimiz en önemli şey haklarımızı aramak, hep birlikte kadına şiddete ‘dur’ demek, kadınların iş yerinden üniversitelere kadar maruz kaldığı mobbinge, şiddete tacize karşı birlikte mücadele etmek" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Ayşenur Halil ve İkbal Uzuner cinayetine ilişkin polisin delil incelemesi sürüyor

SONRAKİ HABER

Bu cenderenin kaynağı ne?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa