13 Ekim 2024 17:54
Son Güncellenme Tarihi: 13 Ekim 2024 18:40

İsrail Lübnan'daki BM üssüne tanklarla girdi

Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL), İsrail ordusunun hedefinde. Ramyah'taki merkeze tanklarla giren İsrail'in ateşlediği silah nedeniyle 15 asker yaralandı.

Fotoğraf: Ramiz Dallah/AA

Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL), İsrail askerlerinin Ramyah'taki merkeze tanklarla girdiğini kapıyı kırdığını ve 15 BM askerinin hafif yaralandığını bildirdi. Son günlerde dördüncü kez İsrail ordusunun BM personelini hedef aldığı hatırlatılan açıklamada İsrail'e "BM tesislerinin dokunulmazlığına saygı gösterme" çağrısı yapıldı. Açıklamada "İsrail ordusundan bu şok edici ihlallere ilişkin bir açıklama talep ettik." denildi.

UNIFIL'in sosyal medya hesabından yapılan açıklama şöyle:

"Bu sabah erken saatlerde Ramyah'taki bir BM mevzisinde bulunan barış gücü askerleri üç müfreze İsrail ordusu (IDF) askerinin Mavi Hattı geçerek Lübnan'a girdiğini gözlemlemiştir. Saat 04:30 sularında, barış gücü askerleri sığınaklardayken, iki IDF Merkava tankı mevzinin ana kapısını tahrip etmiş ve mevziye zorla girmiştir. Birçok kez üssün ışıklarının söndürülmesini talep etmişlerdir. Tanklar yaklaşık 45 dakika sonra UNIFIL'in irtibat mekanizmamız aracılığıyla IDF varlığının barış gücü askerlerini tehlikeye attığını söyleyerek protesto etmesinin ardından ayrıldı.

Sabah 6:40 sularında aynı mevkide bulunan barış gücü askerleri 100 metre kuzeyde duman çıkaran birkaç el ateş edildiğini bildirmiştir. Koruyucu maskeler takmalarına rağmen, dumanın kampa girmesinin ardından on beş barış gücü askeri cilt tahrişi ve mide-bağırsak reaksiyonları gibi etkilere maruz kaldı. Barış gücü askerleri tedavi görüyor.

Ayrıca dün IDF askerleri Meiss ej Jebel yakınlarında UNIFIL'in kritik bir lojistik hareketini durdurarak geçişine izin vermedi. Kritik hareket tamamlanamadı.

Son günlerde dördüncü kez IDF ve tüm aktörlere BM personeli ve mallarının emniyet ve güvenliğini sağlama ve BM tesislerinin dokunulmazlığına her zaman saygı gösterme yükümlülüklerini hatırlatıyoruz. Bir BM mevzisine izinsiz girilmesi uluslararası hukukun ve 1701 (2006) sayılı Güvenlik Konseyi kararının açık bir şekilde ihlalidir. Barış güçlerine yönelik her türlü kasıtlı saldırı uluslararası insancıl hukukun ve 1701 sayılı kararın ağır bir ihlalidir. UNIFIL'in yetki alanı, operasyon bölgesinde hareket özgürlüğünü öngörmektedir ve bu konudaki her türlü kısıtlama 1701 sayılı kararın ihlalidir. IDF'den bu şok edici ihlallere ilişkin bir açıklama talep ettik."

BMGK'NİN 1701 SAYILI KARARI

BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı, İsrail'in Mavi Hat'tın gerisine çekilmesini ve bu hat ile Lübnan'daki Litani Nehri arasındaki bölgenin silahsızlandırılmasını, burada sadece Lübnan ordusu ve Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) ait silah ve askeri araç-gerecin bulundurulmasını öngörüyor.

NE OLMUŞTU?

UNIFIL 10 Ekim'de, İsrail ordusunun bir gözlem kulesini hedef alması sonucu 2 barış gücü askerinin yaralandığını duyurmuştu. 11 Ekim'de de İsrail ordusu Lübnan'ın güneyindeki Ras Nakura bölgesindeki UNIFIL komuta merkezinin ana girişini top mermisiyle hedef almış, bir UNIFIL gözlem kulesi de "Merkava tankı" ile vurulmuştu. Saldırılarda 3 askerin daha yaralandığı bildirilmişti. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'ten, Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) askerlerini Lübnan'ın güneyinden çekilmesini istemişti. Netanyahu, UNIFIL güçlerinin Lübnan'ın güneyindeki "Hizbullah kalelerinden ve çatışma alanlarından" çıkartılması gerektiğini ve UNIFIL askerlerinin Hizbullah'ın "rehinesi" haline geldiğini öne sürmüştü. Lübnan Başbakanı Necib Mikati, Netanyahu'nun bu açıklamasına tepki göstermiş, "İsrail, uluslararası meşruiyete ve uluslararası kararlara uymama konusunda yeni bir safhaya geçti." demişti. Mikati, ateşkes çağrılarına sırt çeviren Netanyahu'nun söz konusu açıklamasının, uluslararası toplumu ve BM'yi "gerekli tavrı sergileme konusunda" teşvik etmesi gerektiği değerlendirmesinde bulunmuştu. (DIŞ HABERLER)

 

 

ÖNCEKİ HABER

Berlin’de katledilen Filistinli çocukların isimleri okundu

SONRAKİ HABER

Yerlikaya: Polis memuru 7 bıçak darbesiyle ağır yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa