13 Ekim 2024 18:22

İstanbul'dan Giresun’a destek: Vahşi madenciliğe karşı mücadele edeceğiz

İstanbul Giresunlular Çevre Kültür ve Dayanışma Derneği, Giresun'da vahşi madencilik faaliyetleri nedeniyle doğanın ve köylerinin tehdit altında olduğunu belirterek, mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

İstanbul Giresunlular Çevre Kültür ve Dayanışma Derneği, Giresun'daki madencilik faaliyetlerine dikkat çekmek için Bakırköy'deki Özgürlük Meydanı'nda açıklama yaptı. Açıklamada, "Bugün bölgemiz maden ruhsatlarının açık tehdidi altındadır. Bölgemizde Tirebolu Garigen Tepesi-Olucak Yaylası, Harkköy, Doğankent Çatalağaç Köyü, Ordu Aybastı Perşembe Yaylası Artvin Cerattepe ve Cankurtaran, Gümüşhane ayrıca ülkemizin diğer cennet köşeleri Kazdağları, Akbelen kısaca vatanın her karış toprağı için vahşi madencilikle mücadele etmek boynumuzun borcudur" denildi.

 

İstanbul Giresunlular Çevre Kültür ve Dayanışma Derneği, Giresun'daki madencilik faaliyetlerine dikkat çekmek için Bakırköy'deki Özgürlük Meydan'ında bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, maden firmalarının sürdürdüğü faaliyetler dolayısıyla su kaynaklarının kirlendiği, su kesintilerinin yaşandığı ve bölgedeki doğal bitki örtüsünün bozulduğu belirtildi. Açıklamaya Gümüşhaneliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği ile Harşit Vadisi Platformu da destek verdi.

Açıklamada ormanların, koruma altına alanların madencilik faaliyetlerine açılmasının yarattığı tahribata dikkat çekildi. MAPEG verilerine göre, Giresun’un yüzde 85’i, komşu Gümüşhane’nin ise yüzde 95’inin madenlere ruhsatlı olduğu belirtilerek, "Giresun ve hatta Doğu Karadeniz Bölgesi'nin büyük bölümünde, son dönemde artan vahşi madencilik faaliyetleri, bölgenin eşsiz doğası ve insan yaşamı üzerinde telafisi güç tahribatlara neden olmaktadır. Özellikle son dönemde madencilik şirketlerince gerekli çevresel düzenlemelere ve etik ilkelere uymaksızın gerçekleştirilen vahşi madencilik faaliyetleri nedeniyle Giresun’un cennet ilçeleri Tirebolu ve Doğankent’in yüksek orman köylerinde büyük çevre felaketleri yaşanmaktadır." denildi.

"ORMANLARIMIZ FINDIK BAHÇELERİMİZ ZARAR GÖRÜYOR"

Bölgedeki temiz su kaynaklarının kirlendiğ, Gelevera Deresi'nde toplu balık ölümleri yaşandığı, derelerin HES’lerle ve ardından vahşi madencilikle kuruduğu vurgulanan açıklamada "Ülkemizin en çok yağış alan illerinden biri olan Giresun’un bazı ilçelerinde su kesintileri dahi yaşanmaktadır. Madencilik nedeniyle ormanlarımız ve fındık bahçelerimiz zarar görmektedir. Altından daha kıymetli olan dünyanın en kaliteli fındığı bölgede yetişmekte olup fındık başta olmak üzere bölgemizde yetişen tarımsal ürünlerden verim almamız güçleşmektedir." ifadelerine verildi.

"VAHŞİ MADENCİLİK DURDURULSUN"

Doğankent Çatalağaç Köyü’nde madencilik faaliyetleri sırasında açığa çıkan kimyasal maddeler ve atıkların dere kenarlarına bırakıldığı hatırlatılan açıklamada, "Bölgemizdeki vahşi madencilik faaliyetleri adeta bir talan bir sömürü haline gelmiş olup, hem çevremizi hem de yerel halkın yaşamını tehdit eden çeşitli sorunlar yaratmaktadır. Bizler de Harşit Vadisi Platformu ve İstanbul Giresunlular Çevre Kültür ve Dayanışma Derneği olarak, bu yıkım ve talana dur demek ve Giresun başta olmak üzere Doğu Karadeniz Bölgemize dikkat çekmek için bugün bu basın açıklamamızı yapıyoruz. Tüm halkımızı vahşi madencilikle mücadeleye, kamu yetkililerini ise bir avuç maden şirketini değil doğamızı ve yaşamımızı korumaya çağırıyor; vahşi madencilik faaliyetlerinin derhal durdurulmasını talep ediyoruz.” denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Destici kredi kartı vergisine itiraz edenleri Yunanistan’ı, Ermenistan'ı savunmakla suçladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa