14 Ekim 2024 11:49

CHP Sözcüsü Yücel'den AKP'ye anayasa yanıtı: Derdiniz Erdoğan'ın adaylığı

CHP Sözcüsü Deniz Yücel, Numan Kurtulmuş’un, üçüncü madde açıklamalarına Erdoğan'ın yeniden adaylığı üzerinden yanıt verdi, "Derdiniz şimdilik ilk dört madde değil, 101’inci madde biliyoruz" dedi.

Deniz Yücel | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, Saray’ın “yersiz” uyarısında bulunduğu 3. madde tartışmasından geri adım atarken hesaplar dönüp dolaşıp Erdoğan’ın yeniden adaylığına geliyor.

CHP Sözcüsü Deniz Yücel, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un “Üçüncü maddeyle ilgili bir tartışma varmış gibi göstermek en hafif tabiriyle haksızlıktır, yanlışlıktır ve bir algı operasyonudur” sözlerinin ardından "Derdiniz şimdilik ilk dört madde değil, 101’inci madde biliyoruz" dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden cumhurbaşkanı adayı olamasının önündeki yasal engel olan 101. madde, "Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir" ifadelerini içeriyor.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, dün Cenevre'deki Türk Başkolonsluğu'nda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Kurtulmuş, Gazi Üniversitesinin akademik yıl açılışında yaptığı konuşmada, Anayasa’nın üçüncü maddesine ilişkin yaptığı açıklamaların sorulması üzerine  ''Ben şunu söylüyorum: Usul esasa mukaddemdir. Yani Anayasa’da hangi maddeleri yazacağınızdan ziyade, Anayasa’nın nasıl yapılacağı, demokratik, şeffaf bir şekilde süreçlerin hangi yöntemlerle yönetileceği ve bu süreçte de Anayasa’nın ruhuna, yapımına, diline ilişkin konuları şimdiye kadar konuştum. Üçüncü maddeyle ilgili bir tartışma varmış gibi göstermek en hafif tabiriyle haksızlıktır, yanlışlıktır ve bir algı operasyonudur'' ifadesini kullanmıştı.

CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel, Kurtulmuş’un bu sözlerine ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Yücel’in paylaşımı şöyle:

''Sayın Numan Kurtulmuş, R yapmanız için Mehmet Uçum'un size ayar mı vermesi gerekiyordu? Anayasa’yı koruması gereken TBMM'nin başındaki kişi olarak üçüncü maddeyi tartışmaya açıp üstüne de bir de saray danışmanından ayar almak nasıl bir duygu? Derdiniz şimdilik ilk dört madde değil, 101’inci madde biliyoruz.''

DEM PARTİ: ERDOĞAN’A İNDİRGENEMEZ

Mecliste gazetecilerle bir araya gelen DEM Parti Grup Başkan Vekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Anayasa değişikliğiyle Erdoğan’ın yeniden adaylığının sağlanmasına dair tartışmalara "DEM Parti otoriter bir rejimin tahkim edilmesine asla izin vermez. Bizim durduğumuz yer çok
açık ve net. Partimizin çıkarları üzerinden hiçbir zaman siyaset yapmadık. Biz demokrasiden yana tutum alırız. Erdoğan’ın gidip gitmemesi değil bu tartışma. Bu tartışmaya indirmek tıkayıcı bir durum” yanıtını verdi.

NE OLMUŞTU?

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 10 Ekim'de Gazi Üniversitesi Akademik Yıl Açılış Programı'nda yaptığı konuşmada Anayasa'nın 3'üncü maddesindeki “Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü” tabirinin değişmesi gerektiğini söylemiş, “Devletin ülkesi olmaz. Devletin milleti olmaz. Bu metin, 'Milletin devleti ve ülkesiyle bölünmez bütünlüğü' şeklinde ifade edilmelidir” demişti.

Kurtulmuş'un açıklamasına Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum'dan "Tartışmaya açılması hem yersizdir hem de sorunludur. O nedenle ilk dört maddenin diğer esasları gibi bu konu da tartışma dışıdır" diye yanıt vermişti. (POLİTİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Şebnem Korur Fincancı hakkında zorla getirme kararı

SONRAKİ HABER

4 gün önce tutuklanan İbrahim Boğurcu cezaevinde yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa