Adalet Bakanı'na soruldu: Kadın cinayetlerinde cezai yaptırımların uygulanmamasının nedeni nedir?
Milletvekili Kezban Konukçu, kadına yönelik şiddet ve cezasızlıkla ilgili Adalet Bakanı'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Konukçu "İktidar sorumluluklarını yerine getirmiyor" dedi.
Fotoğraf: Emirhan Durmaz/Evrensel
DEM Parti İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu, kadına yönelik şiddet ve cezasızlık uygulamaları hakkında Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
Konukçu önergede “Türkiye’de hükümetin kadını yok sayan eril söylemleri ve uygulamaları sonucu kadınların şiddete uğraması, katledilmesi artarak devam ederken alınması gereken önlemler alınmamakta, koruyucu ve önleyici tedbirleri hayata geçirme yükümlülüğü bulunan siyasi iktidar sorumluluklarını yerine getirmemekte” dedi.
2024 yılının başından ekim ayına kadar 296 kadının erkekler tarafından katledildiğini belirten Konukçu, “Çıkarılan aflar, yapılan infaz yasası düzenlemeleriyle binlerce şiddet faili erkeğe iyi hal ya da haksız tahrik indirimi uygulanmış ve hukuk dışı biçimde tahliye edilmiştir” hatırlatması yaptı.
Konukçu “AKP Sözcüsü Ömer Çelik cezasızlık algısı oluşturulduğunu iddia etse de Türkiye kadınları öldüren erkeklerin, mahkemede giydiği takım elbiseyle daha az cezaya mahkum olduğu örneklerle doludur” dedi.
Konukçu şu soruları sordu:
- Mahkemelerin uygulamalarında kadın cinayetlerine karşı cezai yaptırımların ve caydırıcılığının sağlanmamasının, ayrımcılığın nedeni nedir?
- Kadın cinayetlerinde ‘haksız tahrik’ ya da ‘iyi hal” indirimlerinin vicdanları yaraladığı ortadayken kadın katillerinin sürekli olarak cezalarının hafifletilmesi cinsiyetçi yargının varlığına işaret etmiyor mu?
- Kadın katillerine haksız tahrik ve iyi hal indirimleri ile yasalara aykırı bir şekilde göstermelik cezaların verilmesi ya da tahliye edilmeleri nasıl mümkün olmaktadır? Mahkemelere yön veren adı konmamış, gölge bir hukuk mu vardır?
- Kadınlara yönelik cinayetlerde Bakanlığınız kurumları aracılığı ile dosyalara konulan “gizlilik” kararları ve yayın yasakları ile kadınlara yönelen şiddetin üstünün örtülmesi cezasızlık politikalarına verilen tepkilerin ortadan kaldırılması mı amaçlanmaktadır?
- Yargıda cinsiyetçiliğe, ayrımcılığa, hukuk kurallarının her mahkemede farklı şekilde uygulanıyor olmasına yönelik bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?
- Yargıya olan güveni sağlamak, adaletten uzak hak ve hukuk tablosunu ortadan kaldırmak amacıyla bakanlığınız herhangi bir çalışma yapmayı planlamakta mıdır?
- Bakanlığınızca kadınlara yönelik erkek şiddetine suç değil de kusurmuş gibi yaklaşılması ile kadın cinayetlerini her geçen gün daha da arttırıldığı düşünüldüğünde bakanlığınızca yapılacak bir çalışma programı bulunmakta mıdır?
- Erkek egemenliğini besleyen yargıçların ortaya çıkardığı uygulamalara yönelik olarak Bakanlığınızca ne tür çalışmalar yapılması düşünülmektedir?
- Bakanlığınızca kadına, çocuğa, LGBTİ+lara ve dezavantajlı gruplara yönelik şiddeti daha etkin bir şekilde cezalandıran yasaların oluşturulmasına yönelik bir çalışma yapılması planlanmakta mıdır?
(HABER MERKEZİ)