14 Ekim 2024 12:38

Kapadokya’da balon patronlarının Evrensel rahatsızlığı!

Haberlerimiz ve Çepeçevre Yaşam programlarımız, balon patronlarını rahatsız etti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Özer AKDEMİR

İki haftadır gerek Çepeçevre Yaşam programında gerekse gazetemizde “Kapadokya’da balon turizminin görünmeyen yüzü” başlığı ile yayınladığımız haberlerimiz balon şirketlerinin patronlarını rahatsız etti. Nevşehir’den yayın yapan bir internet sitesine açıklamalarda bulunan balon şirketi sahipleri haberlerimizdeki iddialarla ilgili “Görünmez bir el düğmeye bastı. Balon turizmi karalanıyor. Balonlara sahip çıkın” cümlelerini kurdular.

BİLİM İNSANININ KANSER UYARISIYLA DALGA GEÇTİLER

Haberlerimizde bölgede uzun yıllar çalışmalar yürüten Jeoloji Yüksek Mühendisi ve Tıbbi Jeoloji Uzmanı Dr. Eşref Atabey’in balonların iniş ve kalkışları sırasında bölgede meydana gelen trafikte kalkan tozların kanserojen “eriyonit” maddesi taşıyabileceği uyarıları ile alay edildi. Bölgenin jeolojik yapısından kaynaklı karın zarı kanserine yol açan eriyonit maddesinin yoğun tozlu ortamda olabileceği ve bunun araştırılması gerektiğine yönelik uyarılara haberde yanıt vermek yerine “Neymiş, bölgede balonların kalkışları ve inişleri ile takibi esnasında toprak yoldan geçerken çıkan tozlar kanser yaparmışmış…” şeklinde alaycı cümlelerle yaklaşılması dikkat çekti. Bununla birlikte “ısmarlama” haberde bölgede, yerinde yaptığımız programda açıkça görünen trafik keşmekeşliği, gürültü ve kuralsızlığa dair ise bir açıklama yapılmadı.

İDDİALARA VE GÖRÜNTÜLERE YANIT VERMEK YERİNE…

Nevşehir merkezli Fibhaber internet sitesinde “Görünmez bir el düğmeye bastı: Kapadokya Balonuna sahip çık!” başlıklı habercilik dilinden uzak ‘haber’de, yaptığımız haberlerdeki görüntüler ve bilimsel temelli uyarıların “Nevşehirli turizmciler” tarafından “Kapadokya'da sıcak hava balon turizmini baltalayan safsata”lar olarak nitelendiği ileri sürüldü. Haberlerimizdeki iddiaların “altı üstü boş” ve “samimiyetten uzak art niyet taşıyor” şeklinde değerlendirildiği haberde; “Süslü kelimelerle bölgede "Balon turizminin yok gürültü oluyormuş yok toz yutuluyormuş bu tozların içinde kanserojen olan bir takım maddelerini olup olmadığı incelenmeliymiş" türü safsatalar ile acaba kimin değirmenine su taşınmak isteniyor merak ediyoruz” sorusu ortaya atıldı. Royal Balloon Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Dinler’in de haberlerle ilgili “Muhalif ve çatlak seslere bakmaksızın, ülkemiz ve bölgemiz için üretmeye ve emek vermeye devam edeceğiz." sözlerine yer verildi.

FİKRİ TAKİBE DEVAM EDECEĞİZ

Balon patronlarının iki bölümlük Çepeçevre Yaşam’da bütün açıklığı ile ortaya serilen bölgedeki toz, trafik karmaşası, keşmekeşlik görüntülerine söz söyleyemeyip “birileri düğmeye bastı” şeklinde haberlerimizi itibarsızlaştırmaya dönük çabalarına karşı, fikri takibimizi devam ettiriyoruz. Balon turizminin yol açtığı çevre, sağlık sorunlarının yanı sıra balon işinde çalışan emekçilerin karşılaştıkları güçlükleri de bugünkü gazetemizde geniş bir şekilde ele aldık. 

HABERLERİMİZİN ARDINDAN ÖNLEM ALINDI

Bölgeden gelen bilgiler ise balon patronlarının neden haberlerimizden bu kadar rahatsız olduğunu ortaya koyuyor. Haberlerimiz ve Çepeçevre Yaşam programlarımız sonrası en yoğun trafik ve karmaşanın yaşandığı Bağlıdere (Aşk Vadisi) girişinde zabıtanın ve jandarmanın daha sıkı kontroller almaya başladığı öğrenildi.

ÖNCEKİ HABER

Ankara Film Festivali’nin Uzun Film Yarışması filmleri belli oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa