14 Ekim 2024 14:55

İzmir'de bir çocuğu istismar eden temizlik görevlisi serbest bırakıldı

İzmir'de bir okulda 8 yaşındaki bir kız çocuğunu istismar eden temizlik görevlisi D.T. serbest bırakıldı. Olayı öğrenen veliler okul önünde toplanıp tepki gösterdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

İzmir'in Bayraklı ilçesindeki bir ilkokulda E.Ş. (8) adlı kız çocuğuna 1 hafta önce kurumda işe başlayan temizlik görevlisi D.T.'nin (18)  istismarda bulunduğu ortaya çıktı. Veliler, şikayet üzerine gözaltına alınan D.T.'nin, çıkarıldığı mahkemede adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına, okul önünde toplanıp tepki gösterdi.

İstismar olayı, 10 Ekim'de, Mansuroğlu Mahallesi'ndeki ilkokulda meydana geldi. İddiaya göre, okulun temizlik görevlisi D.T., 3'üncü E.Ş.'ye sözlü ve fiziksel olarak cinsel tacizde bulundu. Öğrencinin durumu öğretmenine anlatması üzerine konu polise bildirildi. İhbar üzerine adrese gelen polis ekipleri, D.T.'yi önceki gün gözaltına aldı. Polisteki işlemlerinin ardından dün adliyeye sevk edilen şüpheli D.T. adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

İstismar olayını öğrenip okulun önünde toplanan veliler, tepki gösterdi. E.Ş.'nin yakını Yasemin Çetin, "Yaklaşık 1 hafta önce okula bir temizlik işçisi alınıyor. Kızımızın yanına gidip iletişim kurmuş. Kendisi ile arkadaş olmak istediğini söylemiş. 8 yaşındaki kız çocuğuyla arkadaş olmak istemiş. Böyle bir şey istemediğini söylüyor. Derse geçiyor. Ertesi gün sınıfı boşaltıyor kızımız tek kalıyor. Bu görevli tekrar yanına gelip kızımıza 'Seninle sevgili olacağım' diyor. Sonrasında fiziksel tacizde bulunuyor. Kızımız öğretmenine durumu anlatınca okul yönetimi ve polis harekete geçiyor. Bu kişi gözaltına alındı. Sonrasında adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Onun yanında çocuğumuzun ailesi yokken ifadesi alınmış. Baskı altında yapılmış. Bunu duyan veliler de okul önünde toplandı. Bu kişinin tutuklanmasını ve yargı sürecinin bir an önce başlatılmasını istiyoruz" dedi.

CHP’Lİ SEVDA ERDAN KILIÇ MECLİSE TAŞIDI

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, konuyu TBMM gündemine taşıyarak Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

"İzmir Bayraklı’da bulunan bir okulumuzda, bir öğrenci temizlik görevlisinin tacizine uğradı. 10 Ekim 2024 tarihinde kayıtlara geçen olay, çocuğun yaşadıklarını öğretmenine anlatmasıyla açığa çıktı. Gözaltına alınan temizlik görevlisi bir gün sonra serbest bırakıldı. Son dönemlerde okullarımızda artan vakalar dikkat çekici boyutlara ulaştı. Milli Eğitim Bakanlığı, okullara yeterli bütçe ayırmadığı için okulların güvenliğinden, temizliğine kadar her konuda çok büyük sıkıntılarla karşı karşıyayız.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın öncelikli görevi çocuklarımızın sağlıklı ve güvenli bir ortamda eğitim görmelerini sağlamaktır. Ancak bu görevini yerine getiremiyor. Çocuklarımız sokaklarda güvende değiller, okullarda da güvende değiller. Milli Eğitim Bakanlığı, okul personelinin atamasını neye göre yapıyor, bu görevliler güvenlik soruşturmasından geçiriliyor mu? Denetimleri yapılıyor mu? Benzer olayların yaşanmaması için Milli Eğitim Bakanlığı’nı göreve davet ediyorum.

"FAİLLERİ CESARETLENDİRİYOR"

Biz benzer olaylar yaşanmasın istiyoruz ama bu taciz vakasının ardından fail gözaltına alınıp, serbest bırakıldı. Cezasızlık her yerde kol geziyor. Bu durum mağdurların adalet duygusunu yaralarken; failleri de cesaretlendiriyor. Bu soruşturmanın sonuna kadar takipçisi olacağız.”

Kılıç, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e, "Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda temizlik görevlisi ve diğer personel hangi usullle işe alınmaktadır? Okullara alınan personel herhangi bir güvenlik soruşturmasından geçirilmekte midir? Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda istihdam edilen görevliler hangi kıstaslara göre görevlendirilmektedir? Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bu görevlilere yönelik denetimler nasıl yapılmaktadır? Ayrıca hizmet içi vd. eğitimler personele verilmekte midir" sorularını yöneltti.

ADALET BAKANI TUNÇ'A SORU: "ŞİKAYETE RAĞMEN, NEDEN SERBEST BIRAKILMIŞTIR?"

Kılıç, Adalet Bakanı Tunç'a da "Olayla ilgili soruşturma başlatılmış mıdır? Olayla ilgili soruşturma başlatıldıysa, soruşturmanın akıbeti nedir? Şüpheli hakkında 10 Ekim 2024 günü hangi suçtan gözaltı işlemi yapılmıştır? Şüpheli hakkında yapılan şikayete rağmen, neden bir gün gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakılmıştır" sorularını sordu. 

EĞİTİM SEN: OKULLARI ÇOCUKLARIMIZ İÇİN GÜVENLİ HALE GETİRMEK MEB’İN GÖREVİDİR

Yaşanan olaya ve failin serbest bırakılmasına bir tepki de Eğitim-Sen İzmir 2 Nolu Şube’den geldi. Yapılan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi: ''11.10.2024 tarihinde Bayraklı Azerbaycan Halk Cumhuriyeti 100. Yıl İlkokulu'nda TYP kapsamında çalıştırılan temizlik personelinin 8 yaşındaki öğrenciye sözlü ve fiziksel istismarda bulunduğu ile ilgili durum kamuoyuna yansımıştır. Çocuğun ve ailenin şikayeti üzerine şahıs görevden alınmıştır. Ancak savcılıktaki ifadesinden sonra denetimli serbestlik uygulaması uygun görülmüş ve bu şahıs serbest bırakılmıştır.

Olayın adli süreci en etkili şekilde yürütülmelidir ve fail cezalandırılmalıdır. Uyguladığınız cezasızlık politikaları, failleri cesaretlendirdiği için çocuklarımız güvende değil. MEB’in okullarımıza çocuk gelişim eğitimi almış kadrolu yardımcı personeller istihdam etmesi yerine geçici çözümlerle personel alınması bir eğitim sorunudur ve risk teşkil ediyor. Okulları, çocuklarımız için güvenli hale getirmek MEB’in görevidir.'' (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İzlanda-Türkiye maçının stadyumun zemininin donması nedeniyle ertelenmesi gündemde

SONRAKİ HABER

Şişli Belediyesinde işten atılan işçiler oturma eylemi başlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa