14 Ekim 2024 17:35

RSF: İsrail yaralanan gazetecilerin güvenli çıkışına izin vermeli

Gazze'de iki gazeteci ölüm kalım mücadelesi veriyor. İsrail ordusuna çağrı yapan RSF, "Ülkeden güvenli bir şekilde çıkmaları ve tıbbi bakım almaları için izin verin" dedi.

Ali Attar  | Fotoğraf: Ashraf Amra/AA

Paylaş

İsrail’in Gazze’yi bombalamaya başladığı 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de çok sayıda gazeteci İsrail güçleri tarafından öldürülürken, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) bir açıklama yayımlayarak “RSF bu utanmazca hedef göstermeyi ve gazetecilerin güvenliğine yönelik devam eden açık saldırıları kınıyor” dedi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) bu hafta İsrail ordusunun Gazze’nin kuzeyini kuşatması ve savaşın yerel halk üzerindeki etkisini haber yaparken İsrail güçleri tarafından ağır yaralanan El Cezire Kameramanı Ali Attar ve Katar haber kanalının kameramanı olan Fadi El Vahdi için açıklama yayımladı.

İKİ GAZETECİ HABER YAPARKEN HEDEF ALINDI

8 Ekim’de 27 yaşındaki Katar haber kanalının kameramanı olan Ali Attar, Deir al Balah bombalardan kurtulmaya çalışan yerel halkın yerinden edilmesini haber yaparken İsrail'in saldırısına uğradı.

9 Ekim’de ise 24 yaşındaki Foto Muhabiri Fadi El Vahdi, El Cezire için Filistin bölgesinin kuzeyinde bulunan Cibaliye kampının kuşatmasını görüntülerken bir İsrail keskin nişancısı tarafından boynundan vuruldu. El Cezire’de canlı yayımlanan El Vahdi’nin yerde yatan çökmüş bedeninin görüntüsü, 11 Mayıs 2022’de Batı Şeria’daki Cenin’de bir İsrail ordusu keskin nişancısı tarafından öldürülen tanınmış El Cezire Batı Şeria Muhabiri Şirin Ebu Akile’nin öldürülmesini hatırlattı. El Vahdi, 9 Ekim öğleden sonra Gazze’nin merkezindeki El-Maamadi hastanesine kaldırıldı ve ardından 11 Ekim öğleden sonra ilk ameliyatını geçirdiği küçük bir kliniğe transfer edildi. Beyin kanaması geçiren Al-Attar, Gazze’nin merkezindeki Avrupa Hastanesinin yoğun bakım ünitesine kaldırıldı.

"AMANSIZ ŞİDDETİ DURDURUN"

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Kampanyalar Direktörü Rebecca Vincent, iki gazetecinin yaralanmasıyla ilgili haberin, Cenevre’de El Cezire ile birlikte Gazze medyasına yönelik ‘amansız’ şiddeti durdurmak için BM’nin acil eylemde bulunmasını savunurken yaşandığını söyleyerek “Savaşla ilgili haber yaparak işlerini yapmaya çalışan gazetecilere yönelik İsrail güçlerinin son saldırılarını kınıyoruz” dedi.

Vincent şöyle devam etti: “Bu iki gazetecinin hayatları tehlikede olduğundan, IDF’yi ülkeden güvenli bir şekilde çıkmaları ve gecikmeden tam tıbbi bakım almaları için izin vermeye çağırıyoruz. Bundan sonra olacaklardan IDF’yi tamamen sorumlu tutuyoruz.” 
RSF’ye göre; savaşın başlangıcından bu yana Gazze’de 130’dan fazla Filistinli gazeteci İsrail güçleri tarafından öldürüldü. Bunlardan en az 33’ü çalışırken hedef alındı.

ABD’Lİ GAZETECİ İSRAİL’DE GÖZALTINA ALINDI 

Öte yandan Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), İsrail’in Amerikalı Gazeteci Jeremy Loffredo’yu İran füzelerinin İsrail üzerindeki etkisine ilişkin haberlerinden dolayı tutuklamasına dair bir açıklama yayımlayarak “Derin endişe duyuyoruz, derhal serbest bırakılmasını ve gazetecilerin işlerini özgürce yapmalarına izin verilmesini istiyoruz” dedi.

8 Ekim 2024’te, özel bir kuruluş olan The Grayzone’da çalışan Bağımsız Gazeteci Jeremy Loffredo, “hassas güvenlik tesislerinin yakınında veya içinde füzelerin atıldığı yerleri kamuoyuna açık bir şekilde yayımladığı için ciddi güvenlik suçları şüphesiyle” tutuklandı.

11 Ekim’de Grayzone Editörü Max Blumenthal ve the7theye, “İsrail’deki bölge mahkemesinin ABD’li Gazeteci Jeremy Loffredo’nun gözaltından serbest bırakılmasını emrettiğini ancak bir süreliğine ülkeyi terk etmesini yasakladığını” bildirdi.

SALDIRILARIN SONRASINI HABERLEŞTİRDİ

Suçlamalar, Loffredo’nun İran’ın İsrail içindeki askeri ve istihbarat hedeflerine yönelik saldırılarının sonrasını gösteren raporundan kaynaklanıyor. Gazetecinin avukatı “bilgileri hiçbir şeyi gizlemeye çalışmadan açık ve eksiksiz bir şekilde yayınladı. Bu bilgi düşmana yardım anlamına geliyorsa, İsrailli muhabirler de dahil olmak üzere İsrail’deki diğer birçok gazeteci tutuklanmalıdır” dedi.

CPJ Program Direktörü Carlos Martinez de la Serna, “Bu, savaş başladığından beri ülkedeki yüksek sansür seviyesini ve ülkeyi terk etmesinin yasaklandığını gösteriyor. Tüm gazetecilerin, kamuoyuna tırmanan bir savaş hakkında önemli bilgiler sağlamak için işlerini özgürce ve koşulsuz olarak yapmalarına izin verilmeli” dedi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

AKP’li Midyat Belediyesinde 60 milyon liralık vurgun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa