14 Ekim 2024 17:49

Ankara'daki üniversitelerde okuyan kadın öğrenciler: 6284 sayılı yasa etkin uygulansın

Kadın cinayetlerini konuştuğumuz Ankara’daki üniversitelerdeki kadın öğrenciler 6284 sayılı yasanın uygulanmadığını vurgulayarak güvenli şekilde yaşamak için sistemin değişmesi gerektiğini belirtti.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Paylaş

Geçtiğimiz günlerde art arda yaşanan kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet vakalarına karşı tepkiler devam ediyor. Ankara’daki üniversitelerde okuyan kadın öğrencilerle artan cinayetleri, şiddeti önleyecek mekanizmaları, cezasızlığı konuştuk. Genç kadınlar güvenli şekilde yaşamak için sistemin baştan aşağı değişmesi gerektiğini ifade etti.

"SOKAĞA ÇIKMAYA KORKUYORUM"

Ankara Medipol Üniversitesi öğrencisi “Kadın cinayetlerini ve tacizi artıran en büyük nedenler; caydırıcı ve adil cezaların uygulanmaması” değerlendirmesinde bulundu. Okullarda, yurtlarda çocuklara dini öğretim adı altında şeriat propagandası yapıldığını söyleyen Medipol Üniversitesi öğrencisi, “Böyle bir toplumda kadınlar, çocuklar ve hayvanlar çok büyük bir tehlikeyle yüz yüze. Bu şekilde yaşamak çok zor” dedi.

Sokağa çıkmaya korktuğunu belirten öğrenci “Kendimi evimin dışında hiçbir yerde güvende hissetmiyorum. Çünkü bu devlet bizi korumak için hiçbir şey yapmıyor. Aksine katilleri, tecavüzcüleri koruyup bizi daha çok tehlikeye atıyor” ifadelerini kullandı.

"FAİLLERİ GÜÇLENDİREN İKTİDAR DA CİNAYETLERDEN SORUMLU"

Atılım Üniversitesinde bir başka kadın öğrenci ise 6284 sayılı yasanın etkin bir şekilde uygulanmadığına dikkat çekerek “Failler kendileri için getirilen aflardan güç alıyor. Cinayetlerden failleri güçlendiren iktidar da sorumludur” dedi.

Cemaat ve tarikatların talepleri doğrultusunda hazırlanan “maarif modeli” yeni müfredatı hatırlatan öğrenci, “ÇEDES gibi projelerle birlikte eğitimi bilimsellikten uzaklaştıran, dini kurumsallaştıran bir iktidar ile karşı karşıyayız. Kadın cinayetlerinin, tacizin arkasındaki sistematik motivasyona bakıldığında dini araçsallaştıran gerici bir politika yürüten iktidar görmekteyiz. Elbette bu da her geçen gün güvenli alanların azalmasına; cinayetlerin ve tacizlerin artmasına sebep olan bir neden” ifadelerini kullandı.

Diğer kadınlar gibi kendisini güvende hissetmediğini söyleyen öğrenci, “Eşi tarafından öldürülen, sevgilisi tarafından şiddet gören kadınların yaşadığı olaylara iktidar bir önlem almadıkça ve yasayı uygulamadıkça korkum daha da artıyor. Güvenli bir şekilde yaşamak için önce sistemin baştan aşağı değişmesi gerekiyor. Caydırıcı cezalara ve bilimsel, laik bir eğitim sistemine ihtiyacımız var” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İsrail, Lübnan’ın kuzeyine saldırı düzenledi: 18 kişi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa